Ακούς ένα σωρό νομικίστικες ερμηνείες γιατί, δήθεν, δεν είναι απλή η απόφαση να δοθεί χάρις στον 82χρονο παππού, που μια δικαστική απόφαση, χωρίς ίχνος ανθρωπιστικής προσέγγισης, τον έστειλε στη φυλακή για δυόμισι χρόνια και ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι σου. Ακούς μετά και τον προκλητικό «προβληματισμό» του Γενικού Εισαγγελέα αν μια άμεση απονομή χάριτος θα προκαλέσει νομικό πρόβλημα, υπό την έννοια ότι θα αδειάσει τους δικαστές και το εγκεφαλικό αισθάνεσαι να σε φλερτάρει αγρίως. Μαθαίνεις μετά και ότι στις σκέψεις των Εισαγγελέων είναι να αναμένουν να εξετασθεί πρώτα η έφεση του ηλικιωμένου, μετά από τουλάχιστον ένα μήνα δηλαδή, και τότε θέλεις να πάρεις το κυνηγετικό και να μιμηθείς τον 82χρονο!

Πάτε καλά βρε αθεόφοβοι; Για ποιους νόμους, ποιο Σύνταγμα και ποιους νομικούς κανονισμούς μιλάτε; Πρόκειται για έναν άνθρωπο 82 ετών. Που αντέδρασε, ναι υπερβολικά, όταν βρήκε στην αυλή του έναν κλέφτη. Και αφού τις προηγούμενες μέρες τον είχαν ήδη κλέψει άλλες τέσσερις φορές. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος από την πρώτη στιγμή, παραδέχθηκε το λάθος του και έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο φιλήσυχο, που όπως και το δικαστήριο το οποίο τον καταδίκασε ομολόγησε, δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Αντιθέτως, διακρινόταν για την κοινωνική ευαισθησία του. Διαβάστε ξανά τι οι δικαστές ομολόγησαν:  «Ο κατηγορούμενος είναι ένα άτομο αξιαγάπητο, το οποίο έχει βοηθήσει αρκετά άτομα στο χωριό του, πάντοτε με αγάπη και προθυμία και χαίρει εκτίμησης. Δίνουμε τη δέουσα βαρύτητα στο καλό χαρακτήρα και την προηγούμενη διαγωγή του. Συμμετείχε ενεργά στην ΕΟΚΑ, καθώς έχει υψηλό το αίσθημα υπεράσπισης της πατρίδας του».

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, μιλάμε για έναν άνθρωπο 82 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Έναν άνθρωπο, ο οποίος από την στιγμή που άκουσε την ποινή φυλάκισης, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Έναν άνθρωπο, που το άκουσμα της καταδίκης τον ισοπέδωσε και απειλείται με σοβαρή επιδείνωση της κατάστασής του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, που από χθες νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σοβαρομιλάς κύριε Γενικέ Εισαγγελέα; Είναι δυνατόν ακόμη να αναμασάς νομικίστικες προσεγγίσεις, όταν η κοινωνία έχει εξοργιστεί με την άκρως παράλογη φυλάκιση; Είναι δυνατόν ακόμη να προβληματίζεσαι μπας και θιγούν οι δικαστές, οι οποίοι ενήργησαν μεν στο γράμμα του νόμου αλλά διαγράφοντας πλήρως τις ειδικές συνθήκες της υπόθεσης και του κατηγορούμενου;

Σοβαρομιλάς κύριε Γενικέ Εισαγγελέα; Τι σόι δικαιοσύνη είναι αυτή που επιβάλλετε όταν προσπερνάτε τη λογική; Όταν διαγράφετε και το τελευταίο ψήγμα ενσυναίσθησης και ανθρωπισμού; Ένας άνθρωπος 82 ετών, που ο καθείς δύναται να αντιληφθεί πως αν βρεθεί σε κελί φυλακής δεν θα αντέξει, ζητάτε να αναμένει πότε θα βρείτε χρόνο να ξεδιαλύνετε στο μυαλό σας τους κανονισμούς και τις νομικίστικες ερμηνείες;

Και όμως, σοβαρομιλάς. Και υπάρχει και λόγος. Και πρέπει να τον μάθει και η κοινωνία. Ποιος πήρε τον 82χρονο στο δικαστήριο; Εσείς, η Νομική Υπηρεσία δηλαδή. Ποιος τον κατηγόρησε; Εσείς! Ποιος αγόρευσε για να καταδικασθεί; Εσείς! Ποιος πάσχισε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή; Εσείς!

Πώς θα έρθετε άραγε τώρα να υπογράψετε την απονομή χάριτος την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πώς να μην σκέφτεστε τι θα πείτε στους δικαστές αν υπογράψετε την απονομή χάριτος; Δεν θα τους βρείτε απέναντί σας, που ενώ τους ζητούσατε να τον καταδικάσουν, τώρα θα τους αδειάσετε υπογράφοντας προεδρική χάρη;

Επειδή, όμως, το υπέρτατο αγαθό σε αυτό τον κόσμο είναι η ανθρώπινη ζωή, βρείτε επιτέλους θάρρος και στοιχειώδη ανθρωπιά να πράξετε αυτό που σας καλεί η κοινωνία! Ούτε που διανοούμαστε τι θα συμβεί αν, ο μη γένοιτο, οδηγηθεί τελικά στις Φυλακές ο 82χρονος και υποστεί το χειρότερο. Τότε δεν θα έχετε πού να κρυφτείτε!

Ελευθερία λοιπόν στον 82χρονο! Σήμερα! Πριν βγει εκτός ορίων η κοινωνία των πολιτών!