ΑΛΛΑΖΟΥΝ τα ερχόμενα χρόνια τα μαθήματα στα οποία  θα εξετάζονται οι τελειόφοιτοι για μπουν στο πανεπιστήμιο. Αυτό εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί σε σχέση με τα όσα έχουν αναφερθεί είναι πως η υπουργός εξέφρασε την πρόθεση σταδιακής αλλαγής του σχολείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δηλαδή. Τούτη είναι μια σημαντική εξέλιξη σε ένα τομέα, πολύ σημαντικό για τη χώρα, όπως είναι αυτός της παιδείας.

ΟΛΑ τα βήματα, που έχουν σχεδιασθεί και θα προωθηθούν για υλοποίηση έχουν στόχο τα παιδιά. Θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, η οποία προφανώς και αντιμετωπίζει προβλήματα. Είναι άλλωστε ζωντανός οργανισμός.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ προβλήματα κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Άλλωστε η υπουργός κάνοντας τον απολογισμό του έργου για το 2023 – 2024, ανέφερε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε α) τα μαθησιακά αποτελέσματα καθώς οι επιδόσεις των παιδιών της Κύπρου ήταν από τις χειρότερες σε διεθνείς αξιολογήσεις καθώς β) και «το πιο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης», όπως το χαρακτήρισε.

ΕΧΕΙ αναφερθεί και τούτο δείχνει τις προθέσεις του υπουργείου ότι συστάθηκαν 43 ομάδες εργασίες, οι οποίες θα παραδώσουν εντός του Μάη επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα με έμφαση τις δεξιότητες, ικανότητες και κριτική σκέψη του μαθητή. Συνεπώς προχωρούν οι αλλαγές.

ΣΕ μια σύγχρονη εκπαίδευση χρειάζονται τομές. Χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς. Και νέο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης να επικεντρώνονται στα πλέον σημαντικά. Είμαστε της άποψης ότι πρέπει να επικεντρώνονται στην κριτική σκέψη. Πρέπει από τα σχολεία να αποφοιτούν άνθρωποι με σκέψη και όραμα. Με κριτική οπτική  για όλα τα ζητήματα. Αυτούς τους πολίτες θέλουμε και όχι χωρίς κριτική σκέψη, άποψη, να μην αντιδρούν και να μην καθορίζουν το δικό τους μέλλον.

ΟΙ αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες. Υπάρχουν αντιδράσεις όταν υλοποιούνται. Υπάρχει, κάποτε, δυσκολία στην αφομοίωση των αλλαγών. Είναι, όμως, αναγκαίες, απαραίτητες. Και για τώρα και για το μέλλον. Η υπουργός Παιδείας, έχει αναφερθεί σε δράσεις που έχουν γίνει. Κι αυτές οι δράσεις προδήλως οδηγούν προς την κατεύθυνση των δρομολογούμενων αλλαγών. Και για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αλλά και για αντιμετώπιση της βίας, την ασφαλή χρήση διαδικτύου, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Πολλά έγιναν. Πολλά μπορούν να γίνουν.  Αναμένουμε αποτελέσματα.