Παίζοντας στην ουσία χωρίς αντίπαλο ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις εκλογές με ένα ποσοστό 87,2%.

Πρόκειται για ένα νούμερο που είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει ένας υποψήφιος σε μια δημοκρατία. Στη Ρωσία, όμως, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Από το 1999 που ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία κατάφερε να κόψει και να ράψει τη χώρα στο καλούπι που τον εξυπηρετεί. Η αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί, ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει και τα μέσα ενημέρωσης είναι ελεγχόμενα ώστε να τον εξυπηρετούν.

Έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά τη νέα και όπως όλα δείχνουν όχι τελευταία του θητεία με ένα ποσοστό ρεκόρ που ενισχύει την εξουσία του και που βάζει ταφόπλακα στα ελάχιστα δημοκρατικά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

Εύλογα, πολλοί αναρωτιούνται αν η χώρα μπορεί να αλλάξει πορεία όταν ο «τσάρος» θα αποχωρήσει από την εξουσία. Γιατί κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Είτε λόγω ηλικίας, δεν θα ζήσει και για πάντα άλλωστε, είτε γιατί θα αποσυρθεί εθελοντικά για να ανοίξει δρόμο στον επόμενο ηγέτη, είτε γιατί θα βρεθεί κάποιος ή κάποιοι να τον ανατρέψουν.

Η Ρωσία, όμως, χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μετατραπεί σε δημοκρατία από τη μια μέρα στην άλλη. Η ιστορία μας διδάσκει πως η εκδημοκρατικοποίηση είναι μια μακρά διαδικασία. Είναι δύσκολη υπόθεση η μετεξέλιξη ενός συστήματος που έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια ενός ολοκληρωτικού πολιτικού συστήματος και που στη συνέχεια μετατράπηκε σε μια διεφθαρμένη κλεπτοκρατία, σε μια δημοκρατία που δίνει έμφαση στην πολιτική ελευθερία και το κράτος δικαίου.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία, αν δεν υπάρξει καμιά μεγάλη ανατροπή, είναι το γεγονός πως όσοι δείχνουν να μπορούν να διαδεχθούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φημίζονται για τα δημοκρατικά τους ιδεώδη. Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα κύκλο μεσηλίκων, ηλικιωμένων αντρών με την ίδια νοοτροπία και τον ίδιο τρόπο σκέψης. Αυτό που επιδιώκουν είναι να παραμείνουν όσο πιο κοντά στην εξουσία γίνεται, για να επωφελούνται οι ίδιοι και ο περίγυρός τους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανόν πως ακόμη και όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρεθεί εκτός πλάνου ο πουτινισμός να συνεχίσει να υπάρχει. Το σημερινό καθεστώς θα επιδιώξει να διατηρηθεί με ένα άλλο επικεφαλής αλλά χωρίς να αλλάξει καθόλου. Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας θα φροντίσει ώστε η μετάβαση της εξουσίας από τον Πούτιν να είναι σε κάποιον άλλον που θα είναι τόσο… Πούτιν.