ΜΕ κοινή ανακοίνωση έχει επισφραγιστεί η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για καταπολέμηση ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος και ενέργειες παράκαμψης των κυρώσεων.

Η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε πριν περίπου από ένα χρόνο, είχε ως στόχο οι Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν τεχνογνωσία στο κυπριακό κράτος ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και να μην μπορούν οντότητες (κυρίως ρωσικών συμφερόντων) να παρακάμπτουν τα σε βάρος τους περιοριστικά μέτρα μέσω Κύπρου.

Η ΠΑΡΟΧΗ τεχνογνωσίας είναι η μια διάσταση. Η άλλη είναι ο συντονισμός ενεργειών και η ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι σαφές και από την ανάρτηση της Αμερικανίδας πρέσβης στη Λευκωσία, κυρίας Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, στην πλατφόρμα «Χ», πως η προσπάθεια αυτή είναι κοινή.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ τώρα το τυπικό μέρος. Δηλαδή, η υπογραφή συμφωνητικών εγγράφων, που θα γίνει από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την κυπριακή Αστυνομία. Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο θα επισημοποιήσει τη συνεργασία μεταξύ των νομικών συστημάτων των δύο χωρών, περιλαμβανομένων των αρμόδιων Αρχών επιβολής του Νόμου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και τη Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών ΜΟΚΑΣ.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να τελειώνει με όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία στο παρελθόν αμαύρωναν την εικόνα της. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση, που δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί η Λευκωσία. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εκχώρηση αρμοδιοτήτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Αμερικανούς. Αυτό δεν μπορεί άλλωστε να γίνει.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία θα ενισχυθεί εν πρώτοις με την τεχνογνωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παράλληλα θα μπορεί να έχει καλύτερη ενημέρωση, πληροφορίες, γύρω από τα ζητήματα αυτά. Η ροή πληροφοριών προφανώς και θα διευκολύνει τους χειρισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΤΙ είναι το ζητούμενο; Να καθαρίσει η χώρα από την κακή φήμη και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι παρανομίες. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την εξουδετέρωση κάθε ενδεχόμενου να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ούτε «χαραμάδα» δεν μπορεί να αφεθεί, ώστε οι όποιοι κακόπιστοι να την αξιοποιήσουν προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην προχωρήσει. Θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει ώστε να καθαρίσει τα σάπια και να αλλάξει την εικόνα του κράτους μας.