Είναι εξωφρενικό! Προκλήθηκε τεράστια ζημιά, πιθανώς και εκατομμυρίων, από την καταστροφή χιλιάδων ποσοτήτων φαρμάκων σε αποθήκες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Υγείας, όταν νερά της βροχής και χαλάζι εισήλθαν από την οροφή η οποία παρουσιάζει προβλήματα. Είναι εξωφρενικό! Η καταστροφή σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου 2024 αλλά μέχρι χθες, που το αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», το υπουργείο Υγείας το κρατούσε κρυφό. Πάσχιζε να μην μαθευτεί το σκάνδαλο. Είναι εξωφρενικό! Το υπουργείο Υγείας γνώριζε από το 2016 (και όχι το 2018 όπως ελέχθη χθες και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια) την ακαταλληλότητα των αποθηκών. Περίμενε, όμως, μέχρι το 2024 την καταστροφή για να μετακομίσει τα φάρμακα. Είναι εξωφρενικό! Τις ακατάλληλες αποθήκες ενοικιάζει το κράτος σε ιδιώτη έναντι €6.000 και ο ιδιώτης τις υπενοικιάζει στο κράτος έναντι €135.000!

Ναι, ξέρω. Ο βομβαρδισμός είναι ανελέητος. Τόσα πολλά σκάνδαλα μαζεμένα σε ένα, είναι δύσκολο να τα αντέξει κάποιος και να αποφύγει το εγκεφαλικό! Το υπουργείο Υγείας χθες, πρόταξε την αναγκαιότητα διασφάλισης ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

Σαφώς και η αναγκαιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική. Όμως, επειδή διακρίνουμε μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης αλλού, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε: Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες κύριοι στο υπουργείο Υγείας! Και δεν χωνεύονται με τίποτα. Έχετε υποχρέωση έναντι των φορολογούμενων πολιτών, από τους κόπους των οποίων πληρώνεστε τους βαρβάτους μισθούς σας, να αποδώσετε ευθύνες. Και να τιμωρηθούν, επιτέλους, μια φορά σε αυτό τον τόπο, εκείνοι οι οποίοι επιφέρουν τέτοιο κόστος.

Εκείνη η μονίμως χαμογελαστή γενική διευθύντρια του υπουργείου τι έχει να πει; Θα λογοδοτήσει; Θα εξηγήσει γιατί από το 2016 δεν φρόντισε να μετακινηθούν οι αποθήκες; Αν θεωρεί ότι η ίδια έπραξε ό,τι επιβαλλόταν αλλά έφτασαν μέχρι τον περασμένο μήνα και δεν έγινε το παραμικρό επειδή οι πολιτικοί προϊστάμενοι ευθύνονται, να το δηλώσει καθαρά.

Χθες, η Ελεγκτική Υπηρεσία φρόντισε να μας διαφωτίσει ότι από το 2018 υπήρχε θέμα στις εκθέσεις της για τις περιβόητες αποθήκες. Από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έγινε γνωστό ότι από το 2019 είχαν καταθέσει γραπτώς αναφορά για την ακαταλληλότητα.

Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα ατράνταχτο στοιχείο ότι το υπουργείο Υγείας γνώριζε για το πρόβλημα και τον κίνδυνο, ακόμη νωρίτερα. Συγκεκριμένα από το 2016. Σύμφωνα με επιστολή ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2016, επισημαίνεται η επικινδυνότητα. Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε η στήλη από πηγή του υπουργείου Υγείας, υπογράφεται από την τότε επικεφαλής επιθεωρήτρια κανόνων ορθής παρασκευαστικής πρακτικής και διανομής (ονόματι Άννα Παφίτου) και αποστέλλεται στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Σε αυτήν τονίζεται χωρίς περιστροφές: «Το μοντέλο λειτουργίας των Φαρμακευτικών Αποθηκών…….. στη σύγχρονη εποχή του 2016 είναι εντελώς ακατάλληλο…». Και αναφερόμενη στα προβλήματα λεπτομερώς, επισημαίνεται μεταξύ άλλων και το εξής: «Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, που δεν παρέχουν επαρκή προστασία των προϊόντων».

Στην ίδια επιστολή, μάλιστα, γίνεται εισήγηση για εκμίσθωση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν πολλές κατάλληλες αποθήκες φαρμάκων και σε ένα σημείο υπογραμμίζεται: «Ο κίνδυνος από τυχόν καταστροφή των προϊόντων λόγω φυσικής καταστροφής ή άλλων απρόβλεπτων παραγόντων (π.χ. διακοπή ηλεκτρισμού, πλημμύρα από βροχή) ή το λειτουργικό κόστος ανάκλησης/μη ορθής παραλαβής/ επιστροφής προϊόντων, θα βαρύνει τον ιδιωτικό τομέα…».

Είναι αδιανόητο το ότι γνώριζαν τον κίνδυνο για τουλάχιστον οκτώ χρόνια αλλά ανέμεναν να επισυμβεί η καταστροφή! Επανάληψη του άλλου σκανδάλου με τους σέρβερ του κράτους, που επίσης ανέμεναν να πλημμυρίσει ο ακατάλληλος χώρος στον οποίο τους είχαν, για να αποφασίσουν να τους μετακινήσουν. Το είπαμε πλειστάκις στο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε. Στο βασανισμένο τούτο τόπο, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά μικρά και μεγάλα «Μαρί». Έτοιμα ανά πάσα στιγμή να εκραγούν λόγω της συσσωρευμένης αμέλειας διαφόρων στον κρατικό τομέα.

Όσο για το περιβόητο ενοίκιο των αποθηκών, βρέστε τον εξυπνάκια που το σκαρφίστηκε. Σπουδαία επιχείρηση. Ενοικιάζεις τις αποθήκες από μια υπηρεσία του κράτους έναντι €6.000 και τις ενοικιάζεις σε άλλη υπηρεσία του έναντι €135.000!!! Δεν ξαναδουλεύεις ποτέ! Απλώς, μας δουλεύεις όλους ψιλό γαζί!

Το νέο πνεύμα το οποίο ευαγγελιζόσουν κύριε Χριστοδουλίδη, εδώ απαιτείται: Τολμάς να αποκαλύψεις τους ενόχους; Τολμάς να επιδιώξεις την τιμωρία τους;