Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ανέφερε προ ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «τίποτα μα τίποτα δεν θα σταματήσει αυτή την προσπάθεια». Όπως συναφώς υποστήριξε, μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε προορισμός ποιοτικών επενδύσεων με προστιθέμενη αξία, που θα δημιουργήσουν και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η εικόνα της χώρας, όταν είναι θετική αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό εργαλείο. Η αρνητική εικόνα συνιστά ένα βαρίδι, που δύσκολα ανατρέπεται. Δεν αλλάζει εύκολα η εικόνα όταν είναι αρνητική. Η Κύπρος, δυστυχώς, για χρόνια κουβαλούσε μια αρνητική εικόνα, παρουσιαζόταν να ήταν μπλεγμένη σε διάφορες παρανομίες. Όπως οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος αλλά η φήμη που κουβαλούσε ότι ήταν «φορολογικός παράδεισος». Αυτά πολλές φορές εμπεριείχαν στοιχεία υπερβολής, καθώς όπως αναφέρει και η λαϊκή ρήση «έβγαλε όνομα ο θεριστής». Άλλες φορές, ωστόσο, είχαν δίκαιο όσοι μας κατηγορούσαν.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ χρόνος, κόπος και μόχθος για να αλλάξει η αρνητική εικόνα. Κι ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Όσα κτίζουμε, με ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου να εφαρμόζεται, προφανώς και η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι με το παραμικρό λάθος, ένα νέο ατόπημα, για το οποίο ενδεχομένως να μην ευθύνεται η χώρα, το κράτος, οι αρμόδιοι, μπορεί να χαλάσουν όσα με κόπο κτίζονται.

Η ΚΥΠΡΟΣ διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Παρά το μικρό μέγεθος της, το γεγονός ότι βρίσκονται υπό κατοχή εδάφη της, απειλείται από την κατοχική Τουρκία, φαίνεται να καταφέρνει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

ΑΥΤΟ ενισχύει την εικόνα. Και η ενίσχυση της εικόνας αυξάνει και το εκτόπισμα της χώρας και πολλαπλασιάζει τη σημασία της. Ενισχύει το ρόλο της κι αυτό αποτελεί την προίκα της.

ΔΕΝ έχουμε προφανώς αλλάξει άρδην την εικόνα. Παραμένουν ακόμη βαρίδια, που κουβαλούμε. Άλλων είναι οι ευθύνες, αλλά αυτό δεν μετρά για τους τρίτους. Γι αυτό και θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια χωρίς να κοιτάμε πίσω και προπαντός να αποφεύγονται οι πειρασμοί.

ΣΕ αυτή την προσπάθεια, όλοι έχουν θέση. Όλοι θα πρέπει να εργαστούν για αυτό τον κοινό στόχο. Και πρέπει και μπορούμε. Αυτό επιβάλλει το καλό της χώρας, της πατρίδας μας και ασφαλώς το καλό των πολιτών.