Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, παρουσιάζει κάποιας μορφής δυσανεξία με δημοσιεύματα, τα οποία αποσκοπούν γενικότερα στον καλόπιστο δημοσιογραφικό έλεγχο που ασκείται στην Αστυνομία. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η στάση του σε προχθεσινή συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή (ANT1-podcast).

Ένα ερώτημα που του υποβλήθηκε για αποκάλυψη του «Φ» στις 26/3 σε σχέση με προ ημερών προαναγγελθείσα επιχείρηση της Αστυνομίας αποτέλεσε την ιδανική πάσα γι΄ αυτόν. Δεχόμενος την σαν καλομελετημένη καλαθοσφαιρική ασίστ, έθεσε με ευκολία στο στόχαστρο τον γράφοντα, τον συντάκτη του δημοσιεύματος στην προκειμένη. Με τέτοιο τρόπο που αν δεν ήμασταν γνώστες του θέματος, θα πιστεύαμε ότι η αποκάλυψη στο πρωτοσέλιδο της 26ης Μαρτίου, ισοδυναμούσε με προδοσία της πατρίδας.

«Θέλω να ομολογήσω ότι με στενοχωρεί και το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί σας ελαφρά τη καρδία βγάζουν προς τα έξω κάποια τέτοια διαβαθμισμένα {…} έγγραφα, τα οποία άπτονται της δημόσιας ασφάλειας» είπε σε ένα σημείο. Κι επανήλθε δριμύτερος: «Και μπράβο του και με γειά του με χαρά του του συναδέλφου σας, ο οποίος μπόρεσε να βρει αυτό το ρεπορτάζ μέσα απ΄ όλη τη διερευνητική δημοσιογραφία που έχει κάνει, αλλά στην πορεία το να αναγράφω τα άτομα που είναι εντός του περιπολικού, το πόσα οχήματα θα διακινηθούν, λυπούμαι να πω ότι το μόνο που δεν έχει γράψει είναι και τις πινακίδες των οχημάτων που θα βγουν στα περίπολα… Νομίζω ότι αυτό εκφεύγει της διερευνητικής υγιούς και γνήσιας δημοσιογραφίας και έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές».

Κι όμως τα όσα είπε ο υπουργός, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, δεν είναι ακριβή, αλλά και πόρρω απέχουν απ΄ την πραγματικότητα. Ούτε κρίσιμες -για την επιτυχία της επιχείρησης- πληροφορίες αποκαλύψαμε, ούτε προειδοποιήσαμε κάποιον. Για τους ανενημέρωτους, να αναφέρουμε ότι στις 20/3 είχε εκδοθεί η αστυνομική διαταγή για την επιχείρηση που θα άρχιζε σε δυο ημέρες και από την πρώτη μέρα άρχισε δημόσιος διάλογος γι΄ αυτήν, που εντάθηκε τα επόμενα δυο 24ωρα.

Ο λόγος ήταν ότι συνδικαλιστές αστυνομικοί (και οι τρεις συντεχνίες) εξέφρασαν δημόσια θέσεις για το γεγονός ότι κατά τη δίμηνη επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, δεν θα καταβαλλόταν αντιμισθία για τις υπερωρίες αστυνομικού προσωπικού. Η επιχείρηση θα άρχιζε από τις 22/3. Κάτι που, επίσης, ήταν γνωστό σε όλους.

Εμείς, έξι μέρες μετά τη διαταγή, αποκαλύψαμε, σημαντικές μεν πληροφορίες για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, πολύ καλά φιλτραρισμένες δε. Και δώσαμε ένα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του ιερού καθήκοντός μας να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Βλέπετε, στην προκειμένη ελεγχόταν η Αστυνομία για την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση τόσων μελών της Δύναμης στο πλαίσιο ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΜΗΝΗΣ επιχείρησης. Όπως γράψαμε και πρόσφατα, δεν επρόκειτο για μια έφοδο της ΥΚΑΝ σε αποθήκη με στόχο τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από την μυστικότητα.

Αυτές δεν είναι μόνο δικές μας απόψεις. Αποτελούν θέσεις της ίδιας της Αστυνομίας. Του αρμόδιου αξιωματικού που εκφράζει την ηγεσία της Δύναμης. Ο Χρίστος Ανδρέου, για τον οποίο και ο λόγος, όταν κλήθηκε να μιλήσει στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για την αποκάλυψή μας (26/3), είπε πως η δημοσιοποίηση δεν ανατρέπει τους αστυνομικούς σχεδιασμούς. Όταν ρωτήθηκε από την συνάδελφο Ελένη Βρεττού αν το δημοσίευμα μας ενόχλησε την Αστυνομία ή αν «χαλά κάτι», απάντησε: «Καθόλου». Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία δεν έχει δώσει τίποτα επίσημα στη δημοσιότητα και εξήγησε ότι τέτοιες διαταγές δίδονται εβδομαδιαίως στη βάση ενημέρωσης από την Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. «Δεν θέλατε κάποια μυστικότητα;» ρώτησε εκ νέου η Ελένη Βρεττού. «Όχι φυσικά» είπε ο κ. Ανδρέου. Ο τελευταίος σε πανομοιότυπα ερωτήματα για τη δημοσιοποίηση, ανέφερε ότι «δεν βλέπουμε να υπάρχει κάπου λάθος» και πως «δεν μπορώ να πω ότι μας έχει βλάψει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ίδια συνέντευξη τόνισε πόσο πολύ θέλει να υπηρετήσει την Κύπρο. Αν πράγματι αυτό θέλει, ας σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Τύπου κι όχι απέναντί του. Και να ΄χει υπόψιν του ότι με χαϊδολογήματα αυτιών προκοπή δεν πρόκειται να δούμε.