Η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας για την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στην περιοχή των Κυκλάδων και στο Ιόνιο, προκάλεσε σοκ στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι δημόσια διατήρησε την ψυχραιμία της. Το θέμα είναι για πόσο μπορεί να παραμείνει ψύχραιμη η ελληνική κυβέρνηση με δεδομένο ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας έχει αυξηθεί, αν και αποφεύγει, για ευνόητους λόγους, να σηκώσει τα αεροπλάνα της και να αρχίσει ξανά τις παραβιάσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα το Μάιο, αν και θα πρέπει να μετρήσει και τις αντιδράσεις καθώς οδεύει προς τις ευρωεκλογές. Βλέπω ότι η ελληνική ακροδεξιά εκμεταλλεύεται το θέμα και αν μελετήσει κανείς τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα εύκολα θα αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Οι κραυγές για δήθεν «προδοσία» είναι η μόνιμη επωδός στα σχόλια τους.

Πέραν των ακροδεξιών ισχυρισμών, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μετρήσει τα υπέρ και τα κατά γι’ αυτή την επίσκεψη. Αν απλά προσπαθεί να «αγοράσει» ειρήνη χωρίς υποχωρήσεις στον βασικό κορμό των στρατηγικών συμφερόντων της Ελλάδας, δεν θα τον κατηγορήσει κανείς για την επίσκεψη του στο Προεδρικό Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν.

Από τις πρώτες μέχρι τώρα συζητήσεις για ανώδυνα μάλιστα θέματα, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν εκφράζουν αισιοδοξία. Οι Τούρκοι συνομιλητές τους έχουν πάντα στο μυαλό τους τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους επί των ελληνικών νησιών.

Φανταστείτε ότι για ένα μη θέμα, όπως είναι τα θαλάσσια πάρκα στην περιοχή των Κυκλάδων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση με την οποία απειλεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει επειδή -άκουσον άκουσον- αμφισβητείται το καθεστώς νησιών, νησίδων και βράχων. Που; Στις Κυκλάδες παρακαλώ. Δεν ομιλούμε για τη Σάμο, τη Χίο και άλλα νησιά, που απέχουν λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές, και τα οποία φυσικά είναι ελληνικότατα. Άρπαξαν μία ανώδυνη ανακοίνωση της Αθήνας για να καταγράψουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους. Φανταστείτε τι θα πράξουν αν η Ελλάδα επιχειρήσει, όπως δικαιούται από το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα θαλάσσια πάρκα και στα άλλα νησιά.

 «Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα», τόνισε η Αθήνα, που θύμισε στους Τούρκους ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος».

Ανεξάρτητα από τι πιστεύουν τα μέλη της ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας, που είναι έτοιμα να δεχθούν να δοθεί το «κατιτίς» στην Τουρκία για να σταματήσει να γαυγίζει, το πρόβλημα είναι πραγματικό και τεράστιο και θα το βρίσκει πάντα μπροστά της η Ελλάδα.

Είναι άλλο η ειρήνη για την περίοδο του καλοκαιριού, κατά την οποία και οι δύο χώρες θέλουν ησυχία για να μην χάσουν τους τουρίστες, και άλλο η μόνιμη ειρήνη, που με την Τουρκία δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εκτός αν οι Έλληνες πολιτικοί μιμηθούν τους Ελληνοκύπριους συναδέλφους τους, οι οποίοι υποχώρησαν τραγικά έναντι των τουρκικών απαιτήσεων, για να φτάσουμε στο σημείο να μας προτείνουν … χατιρικά τη διχοτόμηση των «δύο κρατών».

Απαιτείται περισσή προσοχή, διότι το πάθημα του καλοκαιριού του 2020 στο Καστελόριζο είναι ακόμα φρέσκο. Ο Ερντογάν τράβηξε τόσο πολύ το σχοινί, που θα μπορούσε να σπάσει, εάν δεν τον είχαν ενημερώσει οι Αμερικανοί ότι τα ελληνικά υποβρύχια είχαν βρεθεί κάτω από τα τουρκικά πλοία και τα είχαν στοχεύσει. Δεν έχουν εμπιστοσύνη οι Τούρκοι και είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι κάποτε θα συνετιστούν. Δεν υπάρχει περίπτωση.

Στο μεταξύ έφτασαν και στην Αθήνα οι πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει επιθετική κίνηση το καλοκαίρι με την ευκαιρία της 50ης μαύρης επετείου από την άνανδρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Θα στοχεύσει ξανά τη νεκρή ζώνη και αυτή τη φορά, η Λευκωσία και η Αθήνα δεν μπορούν να πουν «ορίστε, κοπιάστε», όπως έγινε στα Στροβίλια, στην Πύλα και στη Λευκωσία.

Πρέπει, λοιπόν, να εκπονηθεί σχέδιο αντίδρασης στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορέσει να πείσει τον Ερντογάν να ακυρώσει τα σχέδια του. Ομιλούμε για ειλημμένες αποφάσεις. Δεν πρόκειται για φήμες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι:

Το λεγόμενο «Μεταναστευτικό» καίει κυριολεκτικά τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την πρόεδρό του, καθώς οι ακροδεξιοί του ΕΛΑΜ το εκμεταλλεύονται και αυξάνουν τις πιθανότητές τους να είναι καθαρά το τρίτο κόμμα. Ο ΔΗΣΥ πληρώνει τα δικά του λάθη, καθώς στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του και για να ακολουθεί τις εντολές των Βρυξελλών, δεν ασχολήθηκε μέχρι τώρα με το μείζον αυτό πρόβλημα.

Το χρησιμοποιεί και για αντιπολιτευτικούς λόγους, προς την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά εκεί ρίχνει πέτρες στο σπίτι της η κ. Αννίτα Δημητρίου, καθώς είναι κατασκευασμένο από γυαλί. Ως στενός συγγενής μεταναστών από τη δεκαετία του 1930, έχω μία ευαισθησία για το θέμα. Οι δικοί μας πήγαν σε διάφορες χώρες χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η νέα μετανάστευση είναι όργανο για τους αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Τους χρησιμοποιούν για πολιτικούς λόγους. Μακάρι να μπορούσε η Κύπρος να τους απορροφήσει. Αδυνατεί. Μία χώρα υπό κατοχή, το τελευταίο που χρειάζεται είναι χιλιάδες μετανάστες, ανάμεσα τους και τρομοκρατικά στοιχεία.

Η κ. Δημητρίου, αντί να καταθέτει προτάσεις, ας μαζέψει τους κομματάρχες και να πάνε όλοι στο Προεδρικό να πάρουν αποφάσεις για το καλό της Πατρίδας. Διαφορετικά θα ψάχνει τις ψήφους και των χωριανών της. Άκουσα, στο μεταξύ, ότι έπαθε την πλάκα της όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνούσε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόσκληση στον κ. Χριστοδουλίδη έφτασε κατευθείαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά ας πω και ένα καλό λόγο, διότι το αξίζει: Η Πρόεδρος της Βουλής τα «έψαλλε», μου είπαν, στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, διότι αν αναγνωριστεί αυτό θα αποτελέσει «μαχαιριά» στην Κύπρο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έσφαλλε με την απόφαση της να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ:

Ξεσάλωσαν εναντίον μου, στα κοινωνικά δίκτυα, οι Κύπριοι φίλοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έχουν πλάκα… Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί ο κ. Ελπιδοφόρος, ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει ενώπιον του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Πρόεδρο Μπάιντεν για την ΤΟΥΡΚΙΚΗ εισβολή εναντίον της Κύπρου, δεν το έπραξε. Είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα για την κυπριακή Παροικία της Αμερικής. Οι ηγέτες της πρέπει να πάρουν θέση και να σταματήσουν να κρύβονται. Και οπωσδήποτε να μην τον κουβαλήσουν στην Κύπρο για να μας πει ότι η τουρκική εισβολή έγινε από …εξωγήινους.