Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστό, παρενέβη προ ημερών και επιλύθηκαν προβλήματα στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Τροόδους. Πήγε στο Νοσοκομείο επίσκεψη, τέθηκαν τα ζητήματα και έδωσε αμέσως οδηγίες να επιλυθούν. Και δεν ήταν περίπλοκα προβλήματα, αλλά ζητήματα, που λογικά δεν θα έπρεπε να παραμείνουν ούτε λεπτό άλυτα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα παρακολουθήσαμε ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μαζί με τους κοινοτάρχες της περιοχής υπέδειξαν μερικά από τα προβλήματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, καλώντας τον να παρέμβει και να δώσει οδηγίες για την αγορά ενός φούρνου, ενός κρεβατιού που έλειπε από θάλαμο αλλά και για την επιδιόρθωση των αποχωρητηρίων.

ΤΑ προβλήματα αυτά, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν εκτενώς στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, στις 18 Απριλίου, αλλά προφανώς δεν υπήρξε διαδικασία ή μηχανισμός επίλυσης τους. Δεν προχώρησαν στην επίλυση τους αρχίζοντας από τα μικρά, από αυτά που τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως και ο ίδιος ντρέπεται για όλη αυτή την κατάσταση, «που χρειάστηκε να γίνει αυτή η παρέμβαση και που χρειάζεται να γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων. Είναι όλες αυτές οι διαδικασίες, που πρέπει να αλλάξουν. Και ειδικότερα σε τέτοια θέματα».

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν θα πρέπει να αναμένουμε προεδρική παρέμβαση για να επιλύονται τέτοια ζητήματα, που είναι αυτονόητο πως πρέπει να τυγχάνουν άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης. Υπάρχουν μηχανισμοί στο χώρο της Υγείας. Υπάρχουν μηχανισμοί στο χώρο των δημόσιων Νοσοκομείο, που θα έπρεπε να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να ιεραρχούν τις προτεραιότητες. Να μην περιπλέκουν τα ζητήματα με ατέλειωτες γραφειοκρατικές συζητήσεις.

ΕΙΔΙΚΑ στα θέματα της υγείας, οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις θα πρέπει να παρακάμπτονται. Στον τομέα αυτό υπάρχουν χίλιοι και πλέον λόγοι να μην σημειώνονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

ΤΕΤΟΙΑ ζητήματα επιλύονται αμέσως και προφανώς και δεν θα πρέπει να αναμένουν οι αρμόδιοι επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δίνονται οι λύσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους.

Η ΜΠΑΛΑ βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, στον ΟΚΥπΥ και σε όλους έχουν την ευθύνη για τέτοια ζητήματα. Η αποστολή τους είναι να δίνουν λύσεις, να διευκολύνεται ο πολίτης. Και σε ό,τι αφορά την μη επίλυση υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από εκείνους, που έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των ζητημάτων αυτών.