ΗΤΑΝ αναμενόμενο ότι η κατοχική πλευρά θα αντιδρούσε στο διορισμό του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό. Είναι συνήθης πρακτική της Άγκυρας να αντιδρά σε κάθε κίνηση, που γίνεται για τις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου. Ειδικά σε σχέση με την όποια εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε στο Κυπριακό είτε στα ελληνοτουρκικά.
ΤΟ τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερο «διπλωματικό», επιχείρησε να υποβαθμίσει την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντας το διορισμό ως εσωτερικό θέμα της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, ωστόσο, έσπευσε να καθορίσει και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει- κατά τη δική της θεώρηση των πραγμάτων- να κινηθεί ο κ. Γιοχάνες Χαν. Στην ανακοίνωση ανέφερε πως «αναμένουμε από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για Κυπριακό να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί τις πραγματικότητες» στην Κύπρο. Άρα, θα τον δεχθούν φτάνει να λειτουργήσει στη βάση των δικών τους προσεγγίσεων στο Κυπριακό!
ΣΤΟ χορό των αντιδράσεων, κατόπιν οδηγιών από την Άγκυρα, μπήκε και το κατοχικό καθεστώς. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως ο διορισμός του Ειδικού Απεσταλμένου για την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες και τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί. Περαιτέρω ανέφερε δε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εμπλακεί σε καμία διαδικασία χωρίς τη συγκατάθεσή της τ/κ πλευράς. Ο δε «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι αποκλείεται να αναγνωρίσουν τον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, ή να τον αποδεχθούν ως νόμιμο ή να αποδεχθούν τη συμμετοχή του στην τρέχουσα διαδικασία διαλόγου.
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά υποστηρίζει πως η Ε.Ε. δεν είναι ουδέτερη επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της. Ναι, αλλά και η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη, αν και γνωρίζουν άπαντες ότι με τη συμπεριφορά της Άγκυρας το εγχείρημα είναι δύσκολο. Οι προοπτικές για πλήρη ένταξη έχουν δυσκολέψει. Κυρίως επειδή η Τουρκία και το αλαζονικό καθεστώς που την κυβερνά, θέλει μια αλά καρτ ενταξιακή πορεία.
ΘΕΛΕΙ, όμως, η Άγκυρα και επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και να την αναβαθμίζει. Αποσκοπεί να έχει οικονομικό όφελος. Συνεπώς, εκτιμάται ότι στο τέλος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την παρουσία του απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες.