ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ νομοθετική πρωτοβουλία για την Κύπρο κατατέθηκε στην αμερικανική Βουλή. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην παράταση της διάρκειας ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα σε πέντε έτη. Την πρόταση κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκης.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η παράταση των πέντε χρόνων προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού και ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι η  επέκταση της χρονικής ισχύος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στους τομείς των εξοπλισμών και της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Η ανανέωση κάθε χρόνο της εξαίρεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το εμπάργκο όπλων δημιουργεί πίεση και ως διαδικασία κρίνεται ως αντιπαραγωγική. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός εάν κάθε χρόνο αυτή η απόφαση περνά μέσα από τη διαδικασία της ανανέωσης, ακόμη κι εάν αυτή γίνεται διαδικαστικά και χωρίς συζητήσεις.

ΟΙ βουλευτές, οι οποίοι ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία αναδεικνύουν δυο ζητήματα. Το πρώτο είναι το πρακτικό. Δηλαδή, το γεγονός ότι αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή λειτουργεί αντι-παραγωγικά καθώς αποτρέπει τις δυο πλευρές να διαμορφώσουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δεύτερο, όλοι τους αναφέρθηκαν στη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο γεγονός ότι η Λευκωσία κρίνεται ως «ένας απαραίτητος εταίρος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το νομοσχέδιο End the Cyprus Embargo Act, πέραν της πενταετίας ουσιαστικά απαγορεύει την κατάργηση της εξαίρεσης. Εκτός, βέβαια, εάν η νομοθετική εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήσει πως η Κύπρος δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στη βάση του πλαισίου, που έχει καθοριστεί. Κι αυτή η συνεργασία αφορά τόσο τα ζητήματα που συνδέονται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέχρι και τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια κ.ά.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των Αμερικανών βουλευτών είναι σημαντική και προδήλως ενισχύει τη διμερή συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει παράλληλα να αναφερθούμε και στον άκρως υποβοηθητικό ρόλο των ομογενειακών φορέων, που εργάζονται νυχθημερόν για την κυπριακή υπόθεση. Πρόκειται για το American Hellenic Institute (AHI), το Coordinated Effort of Hellenes, το Hellenic American Leadership Council (HALC) και την ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, θα πρέπει να αναφερθούμε και στο σημαντικό ρόλο της κυπριακής διπλωματίας, της κυβέρνησης, για την επίτευξη αυτού του στόχου.