Βγαίνουμε από ένα άλλο κατακαμένο Ιούλιο φορτωμένοι στάχτες κι αποκαΐδια με φέρετρα θυμάτων πυρκαγιών στους ώμους. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διακήρυσσε ότι, «Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, έγιναν όσα μπορούσαν να γίνουν» και πως «υπήρξε άμεση ανταπόκριση». Την επομένη, το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιο διπλωμάτης κι αφού είδε ότι ξεσπιτώθηκε στην κυριολεξία πολύς κόσμος το πήγε κατευθείαν στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών: «Διαχειριζόμαστε από χθες μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπήρχε προηγούμενο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια κατάσταση πραγμάτων, η οποία γίνεται σαφώς πιο δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών, και όσοι από εσάς είχαν την ευκαιρία να είναι στα πύρινα μέτωπα θα το έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι. Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και αυτές είναι οι σαφείς οδηγίες όλων όσοι εργάζονται σε αυτήν τη μεγάλη επιχείρηση. Από εκεί και πέρα, θέλω να επαναλάβω ότι όσον αφορά στις υλικές ζημιές θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ήταν όμως μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων και μάλιστα χωρίς προηγούμενο; Το 2021 η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αρακαπά και επεκτάθηκε και στην Ορά, δεν είχε χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην ιστορία της Κύπρου; Θυμίζω ότι η φωτιά επηρέασε και άλλες κοινότητες, όπως Οδού, Επταγώνεια, Ακαπνού, Μελίνη, Συκόπετρα, Άγιους Βαβατσινιάς και Βαβατσινιά. Και το χειρότερο άφησε πίσω της τέσσερεις νεκρούς, Αιγύπτιους εργάτες. Ως η χειρότερη πυρκαγιά είχε χαρακτηριστεί κι εκείνη που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2016 στη Σολέα του Τροόδους. Έκαψε σχεδόν 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και μαζί κι ένα ολόκληρο οικοσύστημα που μετρούσε περισσότερο από ένα αιώνα ζωής, ενώ δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. Τώρα, το 2025, εκτός από δύο νεκρούς και 38 τραυματίες είχαμε 14 χωριά υπό εκκένωση και από όσα μεταδίδονταν από τα κανάλια, γύρω στα 200 σπίτια που κάηκαν λίγο έως ολοσχερώς. Τι σημαίνει αυτό; Ζωές ολόκληρες που κουβαλούν περιουσίες, αναμνήσεις, αγάπες, μυρουδιές και χρώματα σβήστηκαν από τη στάχτη, ζώα και δέντρα και λουλούδια κατακάηκαν.
Θλιβερά ήταν όσα ακούσαμε από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτη Λιασίδη, σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Alpha, καθώς εξηγούσε πως γίνονταν οι εκκενώσεις και μάθαμε ότι το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης που στην υπόλοιπη Ε.Ε. λειτουργεί εδώ και 6-8 χρόνια και για το οποίο δούλεψε επισταμένα ο Κύπριος τότε Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, εδώ δεν λειτουργεί, διότι: «Είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός, ακυρώθηκαν οι προσφορές λόγω των διαδικασιών, προκηρύχθηκε ξανά διαγωνισμός, έκλεισε η προθεσμία και πλέον βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης».
Όσοι δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, να σας πούμε ότι γίνονταν υπόγειοι καυγάδες για το ποιος θα έπαιρνε την προσφορά, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και επαναπροκηρύχθηκε και προχθές που έπρεπε να ειδοποιηθεί ο κόσμος να εκκενώσει τα σπίτια του από το 112 στο κινητό, έτρεχαν οι κοινοτάρχες και οι αζάδες και χτυπούσαν τις καμπάνες. Διότι από τότε που βγήκε ξανά στην επιφάνεια η απουσία του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης, στην πυρκαγιά του Αρακαπά, ο καυγάς γινόταν για το πάπλωμα (βλ. μίζες) και όχι υπέρ του κοσμάκη. Δηλαδή νίκησε για άλλη μια φορά το Σύστημα Διαπλοκής και το κράτος της διαφθοράς που υπηρετείται σήμερα πιστά από την κυβέρνηση-κολαούζο του Αναστασιάδη, η οποία έβαλε τίτλο στην πυρκαγιά της Τετάρτης, «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται».
Όλα τούτα είναι περασμένα σε ένα νήμα που ολοφάνερα φαίνεται πως το Σύστημα Διαπλοκής μαδάει την μαργαρίτα του δημόσιου χρήματος: Ας ξεκινήσουμε από το Τερματικό του Βασιλικού που δόθηκε χωρίς διαγωνισμό (βλ. με μίζα) σε κινέζικη κοινοπραξία η οποία δοκιμάστηκε στην Ελλάδα και απέτυχε. Έτσι ο Κύπριος φορολογούμενος βρέθηκε ενώπιον μιας μαύρης τρύπας ενός σχεδόν δισεκατομμυρίου δολαρίων και με το πλοίο Προμηθέας «αιχμάλωτο» στη Σιγκαπούρη. Η πράξη έγινε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και υπουργίας Λακκοτρύπη. Η Ελεγκτική Υπηρεσία προειδοποιούσε και ο Ελεγκτής απολύθηκε (από Εισαγγελία και Ανώτατο) σαν ακατάλληλος! Το έργο Great Sea Interconnector, μας ζητήθηκε να το πληρώσουμε προκαταβολικά μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Ευτυχώς παρενέβησαν οι ΗΠΑ και μάλλον θα βρεθεί μια λύση, λιγότερο «αιμοβόρα». Λιμάνι Λάρνακας και Μαρίνα, βούλιαξαν οι σχεδιασμοί και αποσύρθηκε η κοινοπραξία Κίτιον, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη που δρομολογείτο εδώ και χρόνια… και μάλλον οι ΗΠΑ θα βάλουν ξανά το χεράκι τους για να γίνει.
Ο δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς έπεσε σε μια απύθμενη λακκούβα, τόσο μεγάλη που ο εργολάβος ήθελε σχεδόν άλλα πέντε χρόνια να τον διεκπεραιώσει. Άξιος που θα ζήσει να το δει! Κάθε φορά που ακούτε καθυστέρηση να ξέρετε πως γίνεται λόγος για επιπρόσθετα εκατομμύρια, τα οποία θα πληρώσουμε εμείς, οι απλοί φορολογούμενοι. Που μόνο για μας η Δικαιοσύνη είναι αμείλικτη! Αν πάμε πιο πίσω θα πέσουμε σε ένα τεράστιο δίχτυ γεμάτο γκρίζες δημόσιες προσφορές και χρυσά διαβατήρια για τα οποία ουδείς θα λογοδοτήσει. Όπως ουδείς θα λογοδοτήσει, όπως εσχάτως έγινε ξανά κατανοητό για το ζήτημα των αγνοουμένων, το οποίο από τα τίμια χέρια του αείμνηστου Ξενοφώντα Καλλή, που πέθανε τον Οκτώβριο του 2023 από καρκίνο, κατέληξε σε χέρια ανθρώπων που προηγουμένως διαχειρίζονταν το βούρκο του υποκόσμου των Φυλακών και των ναρκωτικών. Και το Κράτος Δικαίου αγρόν ηγόρασε… Για αυτή τη συμπεριφορά, της Δικαιοσύνης μας -και δεν θα φεισθώ κόπων επαναλαμβάνοντας το, επιπλήχθηκε το Ανώτατο από το ΕΔΑΔ για την υπόθεση του αγνοούμενου Πασσιά, υποδεικνύοντας: «Το Δικαστήριο ανησυχεί επίσης για την αναφορά του Ανώτατου Δικαστηρίου (Κύπρου) στις ανώνυμες “πολιτικές διαστάσεις” του ζητήματος ως δικαιολογία για την καθυστέρηση της εξέτασης». Μας πήραν πρέφα και στο ΕΔΑΔ. Είναι ίσως η μοναδική φορά που κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο σε διεθνές δικαστήριο με τις οικογένειες των στρατιωτών του που το υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους. Ποιοι πήραν τέτοιες αποφάσεις που εξισώνουν διεθνώς την Κύπρο με την Τουρκία και γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις σιωπούσαν τόσα χρόνια για υποθέσεις όπως των Πασσιά και Πάλμα; Το ίδιο συνέβη και με δύο οικογένειες από την Ελλάδα, που τα παιδιά τους έπεσαν στα NORATLAS παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το αυτό συνέβη και με την τραγωδία της «Ήλιος» όταν στο πόρισμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής Παναγιώτης Καλλής, ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας και ονομαστικά διατυπωμένες ευθύνες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Τότε ο Γενικός Εισαγγελέας όταν τoν ρώτησα δήλωσε ότι είχε ήδη αρχίσει η δίκη εναντίον των ιδιοκτητών της εταιρείας και δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει την έκβαση της. Και ήταν 121 οι νεκροί!
Ακόμα, η Νομική Υπηρεσία στα ερμάρια με τους σκελετούς της, έχει το κουκούλωμα της δολοφονίας του Δώρου Λοΐζου, τα εγκλήματα κατά των Τ/Κ, (126 γυναικόπαιδα στην Μαράθα-Αλόα-Σανταλάρη) και των 80 αιχμαλώτων της Τόχνης. Μια διοικήτρια της Κεντρικής με «λαδωμένο» συμβόλαιο κι έναν πρόεδρο του Ανωτάτου με τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τράπεζα για τα αξιόγραφα της οικογένειας. Ακόμα στο πεδίο της οικονομίας έχει κουκουλωμένα, εγκλήματα όπως το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τα εκατομμύρια που φυγαδεύτηκαν με το Κούρεμα και τα golden boys που διέφυγαν της δικαιοσύνης από την κύρια είσοδο των δικαστηρίων. Για τούτο καθόλου τυχαία ανακαλώ στην μνήμη όλων όσων αγαπούν τα λαϊκά άσματα και κυρίως εκείνο του Άκη Πάνου που λέει, «Δεν κλαίω για τώρα», αλλά «Κλαίω την ώρα του γυρισμού/Με τα σημάδια του χαλασμού. Ακριβώς όπως τώρα, σε ένα κρανίου τόπο…