Το κοινό αποθεματικό θα μπορούσε να αποφορτώσει μέρος της πίεσης στα κρατικά ταμεία αφού η πολιτεία θα μπορεί να μοιραστεί το βάρος του κόστους στήριξης πληγέντων με τις ασφαλιστικές,

Η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα λειτουργούσε συμπληρωματικά των Ασφαλιστηρίων και θα διατηρούσε τ’ ασφάλιστρα χαμηλά και προσιτά σε όλους

«Μία μέλισσα μέλι ου ποιεί» λέγει η ο θυμόσοφος λαός. Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται συνεισφορά όλων. Η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι ένας από τους τομείς  που συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία του τόπου εφόσον αποτελεί 4,5% του  συνόλου της κυπριακής οικονομίας.  Βασικός ρόλος της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας είναι η συμβολή στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας μέσα από την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε αποζημιώσεις προς επιδιόρθωση ζημιών.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, αλλά και συναισθανόμενη την ευθύνη που απορρέει από την επιρροή που έχει ο κλάδος στην κοινωνία, η TRUST προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου στο οποίο να συμμετέχουν κράτος και κοινωνία μέσα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο έντονα φυσικά φαινόμενα. Ήδη αρχίσαμε να βιώνουμε και αυτά, και τις επικίνδυνες συνέπειές τους.  Πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα.

Χωρίς να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, αναπόφευκτα τα ασφάλιστρα θα πρέπει ν΄ αυξηθούν σημαντικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.  Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο το κράτος δαπανά μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση ζημιών που προκύπτουν μετά από κάποιο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου θα μπορούσε ν’ αποφορτώσει μέρος της πίεσης στα κρατικά ταμεία αφού η πολιτεία θα μπορεί να μοιραστεί το βάρος του κόστους στήριξης πληγέντων με τις ασφαλιστικές, ενώ η  κοινωνία θα ένιωθε σε μεγαλύτερο βαθμό εξασφαλισμένη. Επιπλέον η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα λειτουργούσε συμπληρωματικά των Ασφαλιστηρίων και θα διατηρούσε τ’ ασφάλιστρα χαμηλά και προσιτά σε όλους. Το ταμείο αυτό θα μπορούσε να εξυπηρετεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς σκοπούς που συντείνουν ωστόσο στην επίτευξη του ίδιου στόχου, που δεν είναι άλλος από την προστασία και την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων συνεπειών καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Πρωτίστως θα μπορούσε να συμβάλει στην στήριξη πληγέντων με συμπληρωματικές αποζημιώσεις, διευκολύνσεις μέχρι την επιδιόρθωση ζημιών  ή και με απευθείας αποκατάσταση ζημιών. Θα είχε επίσης την ευθύνη αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε δεύτερο στάδιο, και εφόσον δημιουργηθεί αρκετό αποθεματικό, το ταμείο θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί για τη δημιουργία υποδομών προστασίας έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών.

Τέλος, η συγκρότηση του ταμείου θ΄ αποτελεί κίνητρο για σωστή ασφάλιση έναντι φυσικών κινδύνων, καθώς αυτό (η σωστή ασφάλιση) θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα κριτήρια ώστε κάποιος να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει συμπληρωματική κάλυψη ζημιών.

Ένα τεράστιο έργο κοινωνικών παροχών το οποίο μπορεί να επιφέρει μεγάλες και θετικές αλλαγές τόσο σ’ επίπεδο προστασίας, όσο σ’ επίπεδο αντιμετώπισης αλλά και ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες του μένους της φύσης. Να μην περιμένουμε να γίνει το κακό και μετά να αναζητούμε τρόπους να το χειριστούμε.

Τα πεδία συνεργασίας δεν περιορίζονται στη δημιουργία του προτεινόμενου ταμείου.

Μια άλλη περιοχή την οποία το κράτος αξίζει να μελετήσει είναι η υποχρεωτική ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης. Επιχειρήσεις ή άτομα τα οποία μέσα από την εργασία τους μπορεί να επιφέρουν ζημιά στο περιβάλλον να είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν πλήγματα στο περιβάλλον, ώστε αν ποτέ επέλθει η ζημιά να είναι σε οικονομική θέση να προβούν σε κινήσεις αποκατάστασης.

Εξίσου σημαντικό είναι το κράτος να δώσει περισσότερη σημασία στην καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης στις απαιτήσεις.  Όλοι γνωρίζουν ότι ένας μικρός αριθμός επιτηδείων εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μια ασφαλιστική απάτη δεν θα ερευνηθεί σε βάθος ή ότι η τιμωρία δεν θα είναι αποτρεπτική, και κερδοσκοπούν σε βάρος των υπολοίπων.

Εάν το κράτος δώσει την απαραίτητη σημασία στην καταπολέμηση του φαινομένου, τότε θα συμβάλει στη διατήρηση των ασφαλίστρων σε επίπεδα που να επιτρέπουν ορθή ασφάλιση και όχι την ελάχιστη. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασίας κράτους και βιομηχανίας για πάταξη ασφαλιστικής απάτης, είναι αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου όπου η πολιτεία επενέβη καταλυτικά όταν οι ψευδείς απαιτήσεις για τροφική δηλητηρίαση είχαν καταντήσει μάστιγα. Παράλληλα, ανάλογη σημασία θα πρέπει να δοθεί στους ελέγχους υποχρεωτικών ασφαλίσεων όπως για παράδειγμα η Ασφάλεια Εργοδότη.

Η μετακύληση του κόστους στους πολλούς θα πρέπει να γίνεται ορθολογιστικά και ο σεβασμός στους πολλούς θα πρέπει να φαίνεται από την αποφασιστική πάταξη της απάτης ή της μη συμμόρφωσης. Πιστεύω ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, η TRUST αναμφισβήτητα πάντως,  είναι έτοιμη και στην διάθεση της νέας κυβέρνησης για εξέταση αυτών αλλά και άλλων δυνατοτήτων που θα αναβαθμίσουν το κοινωνικό επίπεδο τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.  Η TRUST, εύχεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και δη στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε επιτυχία στο πηδάλιο του κράτους, και δηλώνει παρούσα στην όποια προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου και ασφαλέστερου αύριο.

*CEO,  TRUST International Insurance Company (Cyprus) Ltd.