Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, γράφει για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Στις 3 Αυγούστου 2023, συμπληρώθηκαν 46 χρόνια, από την εκδημία του Εθνάρχη Μακαρίου. Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά τώρα τελευταία, τα τελευταία οχτώ με δέκα χρόνια, γίνεται στόχος συκοφάντησης και κατηγοριών. Ο άνθρωπος που ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για την Κύπρο, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για τον λαό του όσο κανένας άλλος ηγέτης. Που έγινε στόχος από διάφορους ανεγκέφαλους, οι οποίοι δοκίμασαν να τον δολοφονήσουν 2-3 φορές. Είχα διαβάσει ένα βιβλίο όταν ήμουν στην Αθήνα θυμάμαι, κάποιου Γρηγοριάδη. Το οποίο είχε τίτλο: «Αυτός έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο». Στο εξώφυλλο είχε την εικόνα του Αρχιεπισκόπου. Ακούστε θράσος! Από τότε κρατάει η προσπάθειά τους να τον αποδομήσουν. Φτάνουν σε σημείο να λένε, ότι με την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε την Τουρκία να επέμβει.. Ξεχνάνε όμως, ότι όταν μιλούσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Μακάριος, τα τουρκικά πλοία, είχαν ήδη αποπλεύσει από τα λιμάνια της Μερσίνας κατευθυνόμενα προς τις ακτές της Κερύνειας. Προσπαθούν να κάνουν το άσπρο, μαύρο! Ανέλαβαν εργολαβικά, να αμαυρώσουν το όνομα ενός ανθρώπου, που ταύτισε το όνομά του με την Κύπρο.

Ασφαλώς και δεν υπήρξε αλάνθαστος. Αλλά ποιος από εμάς είναι αλάνθαστος; Τον κατηγορούν για την υποβολή των δεκατριών σημείων για αλλαγή του Συντάγματος. Τον κατηγορούν ότι ήθελε να εξοντώσει τους Τουρκοκύπριους και τους ανάγκασε να κλειστούν στους θύλακες. Μα, τα 13 σημεία, είναι οι Άγγλοι που τον προέτρεψαν να τα υποβάλει. Του είπαν «προχώρα Μακαριότατε, και εμείς συμφωνούμε και θα σε στηρίξουμε». Οι Άγγλοι! Ο κακός αυτός δαίμονας της Κύπρου. Που συνεργαζόμενοι με τον Τούρκο, που σχεδίαζε ήδη από το 1956 –βάσει των εκθέσεων του καθηγητή Νιχάτ Ερίμ– είχαν σκοπό να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Με την κατάληψη μέρους, ή ολόκληρης της Κύπρου!

Οι νέοι, και κυρίως οι κάτω των 50, που δεν γνωρίζουν αρκετή Ιστορία, πέφτουν θύματα αυτής της προπαγάνδας, τής παραπληροφόρησης..! Και νομίζουν ότι ήταν ένας τύραννος, ένας δικτάτορας, ο οποίος καταδυνάστευε το λαό του..

Ναι, έκανε λάθη. Είχε στον περίγυρό του, ανθρώπους, όχι και τόσο έντιμους, που κοίταζαν το προσωπικό τους συμφέρον και τον εκμεταλλεύτηκαν. Βέβαια, ο ίδιος έφερε την ευθύνη των αποφάσεων. Αθωώνουν τον Γρίβα, λέγοντας ότι όταν έγινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ’74, ήταν ήδη νεκρός. Ξεχνάνε όμως, τα όσα έκανε η ΕΟΚΑ Β΄ την προηγούμενη περίοδο.

Επίσης, λένε ότι ο λεγόμενος μακροχρόνιος που κήρυξε ο Μακάριος, ήταν λόγια κενά περιεχομένου. Ότι ήταν ένας εμπαιγμός. Παραποιούνται, επίσης, οι σκέψεις του για την ομοσπονδία. Ο ίδιος, στις λεγόμενες Συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς του ’77, ποτέ δεν μίλησε για γεωγραφικό διαχωρισμό. Εννοούσε μία ομοσπονδία ,όπου όλοι θα ζούσαν σε ένα ομοσπονδιακό καθεστώς συνεργασίας και δικαιοσύνης.

Για να προοδεύσει και να προχωρήσει η Κύπρος μπροστά, μετά την καταστροφή.

Εμείς, λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Τι επιλογές έχουμε; Όχι πολλές. Ας κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, ας οπλιστούμε με υπομονή, ας θυμηθούμε ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου ευρίσκεται εν κινδύνω.