Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Το 2023 αποτελεί μια χρονιά μεστή εξελίξεων και γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια και εγχώρια οικονομία. Ενώ τη χρονιά που έρχεται οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ένα πλέγμα από αλληλένδετες προκλήσεις που θα τις δοκιμάσουν, για μια ακόμη φορά, προβλέπουμε πως θα υπάρξει γενικότερα μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και οι γεωπολιτικές αναταράξεις, θα συνεχίσουν και το 2024, με μια μικρή αύξηση στο ΑΕΠ να σημειώνεται λίγο κάτω από το 3%, προερχόμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και τα εν εξελίξει επενδυτικά έργα.

Ωστόσο, παραμένω αισιόδοξος, καθώς οι επιχειρήσεις μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους και, επιπλέον, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας εξακολουθούν να βελτιώνονται. Η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμούς αισθητά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά – κυρίως – στην αύξηση των επενδύσεων. Οι τακτικές έρευνές της ΕΥ, Attractiveness Survey Cyprus, αναδεικνύουν μια συνεχιζόμενη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού, αλλά επισημαίνουν, παράλληλα, και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η αύξηση αυτή των επενδύσεων θα έχει διάρκεια. Ιδιαίτερα για μια μικρή οικονομία, όπως η δική μας, οι ξένες επενδύσεις μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ, αλλά και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας και σε ένα πιο ισόρροπο μοντέλο ανάπτυξης.

Παράλληλα με τις άμεσες προκλήσεις στις οποίες αναφέρθηκα, οι επιχειρήσεις μας καλούνται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από μακροπρόθεσμες προκλήσεις που δημιουργούν οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρομαι, κυρίως, στην κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος, και στην τεχνολογική επανάσταση, ιδιαίτερα τις τεράστιες αλλαγές που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την καθημερινότητά μας. Αναφέρομαι, επίσης, στις αλλαγές στην κοινωνία, όπως για παράδειγμα, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, τις αυξανόμενες προσδοκίες των εργαζομένων για ένα πιο ευέλικτο εργασιακό μοντέλο και μια νέα ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και τις εντεινόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας για υιοθέτηση πρακτικών ESG από τις επιχειρήσεις. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι τάσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας καταλυτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Πιστεύω ότι ένας οργανισμός, για να παραμείνει ζωντανός και χρήσιμος, πρέπει να παρακολουθεί, να κατανοεί και να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις ισχυρές τάσεις που διαμορφώνουν το περιβάλλον του. Συνεπώς, σήμερα ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι επιτακτική ανάγκη. Στην ΕΥ προσεγγίζουμε τον μετασχηματισμό ως μία ολιστική διαδικασία όπου οι οργανισμοί τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της αλλαγής, ενσωματώνουν με ταχείς ρυθμούς νέες τεχνολογίες και προωθούν την καινοτομία σε ευρεία κλίμακα. Πρόκειται για ένα μακρύ και συνεχές ταξίδι, που δεν εξαντλείται στη βελτίωση του υπάρχοντος μοντέλου λειτουργίας, αλλά βασίζεται στην ευρύτερη επανεξέτασή του, και περιλαμβάνει μεταμορφωτικές αλλαγές σε επιχειρησιακές λειτουργίες, τεχνολογίες, οργανωτικές δομές και εταιρική κουλτούρα.

Συνεπώς, για εμάς στην ΕΥ, η μεγάλη πρόκληση για το 2024 είναι να παραμείνουμε χρήσιμοι για τους πελάτες μας, βοηθώντας τους να πλοηγηθούν σε αυτό το δύσκολο ταξίδι του μετασχηματισμού του οργανισμού τους, και στηρίζοντάς τους, παράλληλα, στην αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών προκλήσεων που δημιουργεί η σημερινή παγκόσμια συγκυρία. Το κάναμε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και, στη συνέχεια την περίοδο της πανδημίας, και οι πελάτες μας φαίνεται να το αναγνωρίζουν, καθώς είμαστε σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. 

    Country Managing Partner, EY Κύπρου