Μπορεί να μην γίνεται πολύς θόρυβος σχετικά με τις αυριανές εκλογές για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου, αλλά επειδή πρόκειται για τον θρόνο στον οποίον ανήκει η τοποτηρητεία, όταν πρόκειται για διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, τα επιτελεία τα παίζουν όλα για όλα.

Στο παιγνίδι μπήκε δυναμικά και το επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου το οποίο στηρίζει τον επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται. Όπως είναι γνωστό, ύστερα από παρεμβάσεις υποστηριχτών του στην επαρχία Πάφου, γνωστοποίησε πως θα είναι υποψήφιος αν και όπως είναι γνωστό, δεν θα υποβληθούν υποψηφιότητες όπως συνέβη στην περίπτωση ανάδειξης του Αρχιεπισκόπου, αλλά το ψηφοδέλτιο θα είναι κενό και σε αυτό θα γράψει ο κάθε ψηφοφόρος το όνομα του κληρικού που προκρίνει για το θρόνο.

Ο Αμαθούντος Νικόλαος θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι περνά στο Τριπρόσωπο και αυτό συσχετίζεται και από το γεγονός ότι στις πρόσφατες αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε εξασφαλίσει στην Πάφο ποσοστό περίπου 20% των ψήφων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποψήφιος στις εκλογές της Μητρόπολης Πάφου, ο Επίσκοπος Αμαθούντος

Στο ερώτημα «ποιος μένει εκτός», όλοι δακτυλοδείχνουν τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο ο οποίος στηρίζεται από τη Μονή Τροοδιτίσσης.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές του θρόνου είναι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πάφου Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης.

Ο θεολόγος κ. Θεόδωρος Κυριακού είχε εκτιμήσει πως επόμενος Μητροπολίτης Πάφου θα είναι ο αρχιμανδρίτης Τυχικός. Όπως είναι γνωστό, ο Τυχικός στηρίχθηκε από τους περισσότερους κοινοτάρχες και ιερείς της περιφέρειας της Πάφου. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι αφενός είναι Πάφιος και αφετέρου ότι είναι αγαπητός και θεωρείται ότι έχει τα χαρακτηριστικά του κληρικού που είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει. 

Καλή εικόνα ανάμεσα στους Παφίους έχει και ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο οποίος, ωστόσο, απουσιάζει χρόνια από την επαρχία.

Ο Επίσκοπος Αμαθούντος, επίσης έχει καλά χαρακτηριστικά αλλά αντιμετωπίζει ένα σοβαρό θέμα και αυτό ίσως αποβεί καθοριστικό. Ο λόγος, για το συσχετισμό δυνάμεων εντός της Συνόδου. Όπως είναι γνωστό, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος στις πρόσφατες αρχιεπισκοπικές εκλογές εντός της Συνόδου εξασφάλισε μόλις τέσσερις ψήφους αν και θεωρείται βεβαία και πέμπτη, δηλαδή η ψήφος της αποχής στις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν προδικάζει ότι ο Επίσκοπος Νικόλαος θα εξασφαλίσει μόνο πέντε ψήφους, αλλά θεωρείται σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει τόσες ψήφους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. 

Με βάση τους συσχετισμούς, αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των Συνοδικών είναι ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός. 

Ο Επίσκοπος Καρπασίας θα μπορούσε να εξασφαλίσει ψήφους εντός της Συνόδου αλλά, όπως ήδη γράφτηκε, οι προβλέψεις τον αφήνουν εκτός Τριπροσώπου.