Την Κύπρο επισκέπτεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι προσκεκλημένος του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη για να παραστεί στην κοινή συνεδρίαση μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία vs Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», όπου θα εκφωνήσει σχετική ομιλία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου Παυλόπουλου, στο συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδος, κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Βούτσης.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία της Λευκωσίας.

Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει κριτικά και να συγκρίνει γόνιμα τα δύο πολιτειακά συστήματα διακυβέρνησης, τόσο σε ιστορικό βάθος όσο και στη σύγχρονη ιστορική περίοδο, καθώς και να εξετάσει ειδικότερα το ρόλο των πολιτικών κομμάτων σε αυτά.

Στους υπόλοιπους ομιλητές συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί χωριστά με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Βούτση.

Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ