Κέρδισε την υπόθεση, που είχε καταχωρηθεί στο Εκλογοδικείο και αφορούσε την κατακύρωση της βουλευτικής έδρας στον ίδιο, ο Χρύσης Παντελίδης, αφού το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Ξένιας Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ξένια Κωνσταντίνου, υποψήφια με τον ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, αμφισβητώντας την κατακύρωση της έδρας στον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, γεγονός που άνοιξε ένα νέο κύκλο νομικής μάχης σε σχέση με την εκλογική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η προσφυγή στρεφόταν τόσο κατά του Εφόρου Εκλογών, όσο και κατά του κόμματος και του ίδιου του βουλευτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στην αίτηση η κ. Κωνσταντίνου ουσιαστικά αμφισβητούσε, με βάση τη νομοθεσία, τη διαδικασία, που είχε ακολουθηθεί για την κατακύρωση της τελευταίας έδρας, που έμενε αδιάθετη στην επαρχία Λευκωσίας, στο ΔΗΚΟ. Το αιτιολογικό ήταν ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει στην 3η κατανομή των εδρών να κατακυρώνεται και δεύτερη έδρα στο ίδιο κόμμα, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Ξένια Κωνσταντίνου, μέσω της προσφυγής της, η οποία είχε καταχωρηθεί από τα δικηγορικά γραφεία Ανδρέας Μ. Σοφοκλέους & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, Μαρκίδη, Μαρκίδη & ΣΙΑ και Ανδρέας Κονναρής ΔΕΠΕ, ζητούσε όπως γίνει αναπληρωματική εκλογή για τη συγκεκριμένη έδρα. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατανομής των εδρών ακολουθήθηκε και το 2016, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αμφισβήτηση.

Το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι όχι μόνο δεν παραβιάζεται το Άρθρο 28 του Συντάγματος, αλλά η διαδικασία, που ακολουθήθηκε, ήταν συμβατή και με τη λογική του εκλογικού αναλογικού συστήματος. Ακολούθως το Δικαστήριο αναφέρει ότι, «το ΔΗΚΟ, στο οποίο προκυρώθηκε η τελευταία και επίδικη έδρα, είχε το υψηλότερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, ήτοι 3.937 ψήφους, έναντι 2.132 του ΔΗΣΥ- σχεδόν διπλάσιο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων έναντι του ΔΗΣΥ- και 68- του ΑΚΕΛ. Για τους πιο πάνω λόγους, η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα».

Σημειώνεται ότι στην 3η κατανομή εδρών μετέχουν μόνο τα κόμματα που εξασφαλίζουν ποσοστό 7,2%  και άνω. Ως εκ τούτου στις εκλογές της 30ής Μαΐου στην 3η κατανομή συμμετείχαν μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πώς σχολίασε ο Χρύσης Παντελίδης την απόφαση

Μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, ο βουλευτής Λευκωσίας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την ευτυχή κατάληξη, γράφοντας σχετικά ότι «με ομόφωνη απόφαση του Εκλογοδικείου, το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να έχει 3 βουλευτές στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας (και 9 παγκύπρια). Ως εκ τούτου, συνεχίζω να είμαι βουλευτής σας…».

Ευχαρίστησε, μάλιστα, θερμά τον δικηγόρο του, Καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αλλά και όσες και όσους αγωνιούσαν μαζί του, όλους αυτούς τους μήνες και χαίρονται με τη χαρά του, σήμερα.

Ξένια Κωνσταντίνου: Το πολιτικό ζήτημα παραμένει

Ακολούθως η Ξένια Κωνσταντίνου σχολίασε την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα ανακοινώθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτηση που καταθέσαμε στο εκλογοδικείο. Μια αίτηση που στηριζόταν αφενός σε νομικά επιχειρήματα, η οποία κρίθηκε και η απόφαση του δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή». Υπέδειξε ότι «το πολιτικό όμως ζήτημα – που είναι και το πλέον σημαντικό- παραμένει να διαιωνίζεται και δυστυχώς δε διαπιστώνω την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να τροποποιηθεί ένας εκλογικός νόμος, του οποίου οι πρόνοιες δεν αντικατοπτρίζουν στα αποτελέσματα της εφαρμογής του τη βούληση των πολιτών, καθώς λίγοι παίρνουν έδρες σε “κανονική τιμή” και πάρα πολλοί, σε “τιμή ευκαιρίας”».

Κατέληξε λέγοντας ότι «σε καθε περίπτωση ευχαριστώ θερμά τα δικηγορικά γραφεία που στήριξαν την αίτησή μας και την ηγεσία της παράταξής μου. Κυρίως τους φίλους και υποστηρικτές. Η πολιτική πορεία συνεχίζεται απρόσκοπτα!».