Στις 10 το πρωί της Τετάρτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε συνάντηση με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπου και του παρέδωσε το πρώτο προσχέδιο του εγγράφου που έχει ετοιμάσει.

Ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έγγραφο, λίγο πριν αυτός αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Προσερχόμενος στα γραφεία του ΑΚΕΛ για να ενημερώσει τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου ο κ. Μαυρογιάννης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας μόνο ότι το έγγραφο παραδόθηκε στην ε/κ πλευρά.

Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά θα απαντήσει στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο κ. Μαυρογιάννης είπε «πάντα δίδουμε απαντήσεις στον κ. Άιντε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο το έγγραφο είναι προς σχολιασμό, απάντησε «Ναι είναι προς σχολιασμό».

Ο κ. Μαυρογιάννης, έχει αυτή των ώρα διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ μετά την ενημέρωση, «το έγγραφο αυτό, όπως ήδη αναφέρεται στην Ανακοίνωση των Η.Ε. μετά τη συνάντηση της Ν. Υόρκης, θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα θέτοντας τα υπό διαπραγμάτευση θέματα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως μέσω του εγγράφου, τίθεται επί τάπητος το κεντρικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

«Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ που θα κριθούν όλες οι πλευρές και θα διαφανεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση από πλευράς Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική πλευρά προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με ετοιμότητα για μια συνολική συμφωνία, στη βάση της κατάργησης του απαράδεκτου συστήματος εγγυήσεων – παρεμβάσεων και της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Σε ανάρτησή του το πρωί στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να επιτύχουμε λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της μέσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».