Ο Περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας αντί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τέλος Σεπτεμβρίου του ιδίου χρόνου, νοουμένου ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στον κορωνοϊό και ήδη δόθηκαν 75 ημερολογιακές ημέρες σε όλους τους εργολάβους των μεγάλων έργων και όλα δείχνουν πως η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει και νέα παράταση στους εργολάβους χωρίς να επιβαρυνθούν, όπως θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες. Όπως είναι γνωστό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για αναχαίτιση της πανδημίας, πολλά εργοστάσια ανέστειλαν τις εργασίες τους ή εργάζονταν με περιορισμένο προσωπικό, κάτι το οποίο προκάλεσε καθυστερήσεις.

Τα κατασκευαστικά έργα του Περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας άρχισαν τον Μάρτιο του έτους 2020, αλλά λόγω του κορωνοϊού και της παράτασης που δόθηκε, θεωρείται ότι άρχισαν τον Ιούνιο του 2020. Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση (Α1) με προϋπολογισμό €60.745.000, εκ των οποίων τα €43,800.000 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση της ΕΕ. Η αποδέσμευση των κονδυλίων άρχισε ήδη, αλλά αυτή συσχετίζεται με την πρόοδο των εργασιών.

Ο Μηχανικός Δημοσίων Έργων κ. Λάζαρος Λαζάρου ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, ότι πέραν των 75 ημερολογιακών ημερών δικαιολογημένης (με απόφαση της ΚΕΑΑ) καθυστέρησης, το έργο παρουσιάζει επιπλέον μικρή καθυστέρηση  περίπου 2-3 μηνών, αλλά δεν αποκλείεται να καλυφθεί στην πορεία. Μέρος του χρόνου καθυστέρησης από την έγκριση νέας δικαιολογημένης καθυστέρησης, κάτι το οποίο ωστόσο μπορεί να απαλλάξει τον εργολάβο από πρόστιμο, αλλά δεν συντείνει στην επίσπευση του έργου σε πραγματικό χρόνο.

Ο κ. Λαζάρου ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως αν ληφθούν υπόψη τα υφιστάμενα δεδομένα, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο  των κατασκευαστικών έργων στήθηκαν οι βάσεις επί των οποίων θα στηριχθεί υπέργεια γέφυρα, περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά της λεωφόρου Τσερίου, από το ύψος των φαναριών τροχαίας της εταιρείας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος GGS. Ο δρόμος θα κατασκευαστεί παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο και όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο «Φ», πέραν της προεργασίας για τη δημιουργία της γέφυρας, άρχισε και συνεχίζεται η διάνοιξη των λωρίδων διπλής κατεύθυνσης, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερο πλάτος από τον υφιστάμενο δρόμο, με διαχωριστικό στη μέση.

Η Φάση Α1 περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με τη λεωφόρο Τσερίου, παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας. Περιλαμβάνει επίσης, 10 χλμ συνδετήριων δρόμων, δύο ανισόπεδους κόμβους παρά τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου για σύνδεση με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και την παρακείμενη περιοχή, έναν ανισόπεδο κόμβο παρά τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και έναν ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου.

Λόγω των εργασιών που θα εκτελεστούν για τη δημιουργία των βυθίσεων, θα γίνεται εκτροπή της τροχαίας κίνησης, κάτι το οποίο αντικειμενικά θα επηρεάσει τους οδηγούς που θα χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα σημεία. Προτού γίνει η παράκαμψη, αναμένεται να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε η ταλαιπωρία να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν, αν και δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Όδευση και χαρακτηριστικά

Ο Περιμετρικός Λευκωσίας εκτείνεται από την περιοχή Γερίου στα ανατολικά της Λευκωσίας και καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους στα δυτικά. Αποτελείται δε από οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, μήκους περίπου 32 χιλιομέτρων, στο οποίο περιλαμβάνεται και τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, μήκους 7 χιλιομέτρων, καθώς και πέραν των 25 χιλιομέτρων οδικού δικτύου δρόμων πρωταρχικής σημασίας και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου που συνδέονται με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Επιπρόσθετα, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Περιμετρικός έχει ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ως μέρος του Κεντρικού Δικτύου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient/East-Med.