Στην ΕΔΕΚ όπως όλα δείχνουν θα στήσουν κάλπες στις 7 Μαΐου για την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Η παρουσία του Διομήδη Διομήδους στην αφετηρία της κούρσας για την κομματική προεδρία προκάλεσε κινητικότητα και για τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων.
 
Τη θέση του δεύτερου τη τάξει στο κόμμα θα διεκδικήσει ο νυν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Χρυσός Τουλούπης, ο ένας εκ των δύο από την ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, που προσφέρεται προς επανεκλογή αλλά σε άλλο πόστο. Η κατάληξη για το συγκεκριμένο αξίωμα έγινε μετά από διαβούλευση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και αφού ο Χρυσός Τουλούπης προβληματίστηκε μεταξύ τριών επιλογών:

Να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή, να διεκδικήσει επανεκλογή στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής ή να μην είναι καν υποψήφιος. Τελικά η βούληση του Μαρίνου Σιζόπουλου να πορευθεί έχοντας δίπλα του ένα εκ των στελεχών με τα οποία έδωσε τη μάχη στη μετά την Ομήρου εποχή στην ΕΔΕΚ, μέτρησε υπέρ της υποψηφιότητας Χρυσού Τουλούπη για τη θέση του αναπληρωτή. Απέναντί του θα βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρώην υπουργός Ανδρέας Φιλίππου, ο οποίος ασκεί καθήκοντα οργανωτικού γραμματέα στην ΕΔΕΚ προς κάλυψη του κενού που άφησε πίσω του με την παραίτησή του ο Γιάννος Ευσταθίου.
 
Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου κατέχει σήμερα ο Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος αποφάσισε όπως περιοριστεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Μια θέση που επανάνοιξε ενδοκομματική τη συζήτηση για διαχωρισμό των κοινοβουλευτικών καθηκόντων από εκείνα των κομματικών αξιωματούχων.
 
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι για τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων στην ΕΔΕΚ. Η Μαρία Βασιλειάδου, η οποία διεκδικεί επανεκλογή στην αντιπροεδρία. Είχε εκλεγεί μαζί με τον Μαρίνο Θεοδώρου στις δύο θέσεις των αντιπροέδρων στις προηγούμενες ενδοκομματικές εκλογές. Υπέβαλαν και οι δύο τις παραιτήσεις τους μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η Μαρία Βασιλειάδου έκανε δεύτερες σκέψεις και παρέμεινε στο πόστο της μετά από διαβούλευση με τον ιδρυτή της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη με τον οποίο διατηρεί στενή επαφή. Υποψηφιότητες θα καταθέσουν και ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, η Έλενα Λυμπουρή, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μιχάλης Τερέπεης.
 
Η ΕΔΕΚ μπαίνει από σήμερα σε εκλογική τροχιά αφού πέραν των υποψηφιοτήτων για την ηγετική ομάδα, θα γίνει η αρχή των εκλογική συνελεύσεων με την Αμμόχωστο. Τα επαρχιακά στελέχη θα κληθούν να αναδείξουν επαρχιακή επιτροπή και τους εκπροσώπους της επαρχίας στην Κεντρική Επιτροπή. Για τη δεκαμελή επιτροπή έχουν υποβληθεί 17 υποψηφιότητες και για τους έξι εκπροσώπους της επαρχίας στην Κεντρική Επιτροπή πέραν των δέκα υποψηφιοτήτων. Δικαίωμα ψήφου έχουν στην Αμμόχωστο 817 στελέχη.
 
Η επόμενη επαρχιακή συνέλευση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρνακα. Έχουν δικαίωμα ψήφου 1.102 στελέχη. Στις 12 Μαρτίου ακολουθεί η εκλογική συνέλευση στην Πάφο, μια επαρχία που έχει τον τρίτο ψηλότερο αριθμό μελών μετά τη Λευκωσία και συγκεκριμένα 2.111. Αναμένεται με ενδιαφέρον η συμμετοχή των Πάφιων ΕΔΕΚιτών που ενεργοποιούνταν συσπειρωτικά επί των ημερών της προεδρίας του Γιαννάκη Ομήρου.
 
Την Κυριακή, 26 Μαρτίου θα διοργανωθεί η συνέλευση για την επαρχιακή της Λεμεσού. Στο μητρώο της συγκεκριμένης επαρχίας είναι εγγεγραμμένα 2.426 στελέχη. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί και η εκλογική συνέλευση για την προσφυγοποιημένη επαρχία Κερύνειας, στη Λευκωσία, με εγγεγραμμένα 204 στελέχη. Για τις 2 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκλογική επαρχιακή συνέλευση στη Λευκωσία οπότε και κλείνει ο πρώτος γύρος των εκλογικών διαδικασιών. Στο μητρώο της Λευκωσίας είναι εγγεγραμμένα 2.892 στελέχη.

Οι επαρχιακές συνελεύσεις θα αναδείξουν 50 από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: Λευκωσία 12, Λεμεσός 10, Πάφος 9, Λάρνακα 7 και Αμμόχωστος και Κερύνεια από 6. Τα άλλα 35 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αναδειχθούν από την εκλογική συνέλευση της 7ης Μαΐου παράλληλα με την ανάδειξη των ηγετικών στελεχών. Θα στηθούν κάλπες σε όλη την Κύπρο, σε όλες τις πόλεις και επιπλέον κάλπες στην Πύργο, στη Σολιά, την Πόλη Χρυσοχούς και τον Πωμό. Εκτός Κύπρου θα στηθούν κάλπες στα παραρτήματα της ΕΔΕΚ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.