Ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης ανήκει στο κράτος και η Κυβέρνηση ως ιδιοκτήτης/ διαχειριστής καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις του Δήμου Έγκωμης, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης δεν τοποθετείται αρνητικά στην περίπτωση, που οι ιδιοκτήτες του χώρου μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους προχωρήσουν σε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο να θέσουν έγκαιρα υπόψη των δημοτών, μέσω δημοψηφίσματος.

Με αφορμή κατά καιρούς δημοσιεύσεις γύρω από το θέμα της μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, ο δήμος Έγκωμης υπενθυμίζει στην ανακοίνωση του ότι οι εξαγγελθείσες αναπτύξεις για δημιουργία ζώνης Καινοτομίας, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατόπιν της υιοθέτησης εισηγητικής Έκθεσης επιστημονικής Επιτροπής. Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, αναφέρει, δεν έχει προκύψει οιαδήποτε επικαιροποίηση του θέματος και βρίσκεται σε αναμονή να ενημερωθεί πως προσεγγίζει το όλο θέμα η νέα κυβέρνηση.

Όπως σημειώνεται, με βάση το παρουσιασθέν αρχικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, από τις 250 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του συνολικού χώρου που καταλαμβάνει η Κρατική Έκθεση, 170 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα θα είναι ανοικτοί χώροι χωρίς κτίρια, με πολύ πράσινο, μεγάλο πάρκο κ.λπ. για κοινωνικές συναθροίσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνεται, είχε κρίνει ομόφωνα ότι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τέτοιο κέντρο, από οικονομικής πλευράς, θα προσφέρει πρωτίστως σημαντικές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο Εγκωμης, με ομόφωνη απόφαση του ημερ. 17/5/2022, είχε θέσει όρους/ προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και είχε καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται την προτεινόμενη ρύθμιση για δημιουργία τερματικού σταθμού λεωφορείων στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης γιατί αναφέρει ότι τέτοιοι σταθμοί πρέπει να χωροθετούνται εκτός οικιστικών ζωνών,

Ο Δήμος δέχεται τη χωροθέτηση και δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και άθλησης και σαφώς ηπιότερες αναπτύξεις στις ανεγέρσεις κτιρίων.

Επίσης είναι θετικός στη δημιουργία λίμνης κατακράτησης όμβριων υδάτων που θα σώσει, όπως αναφέρει, την Έγκωμη από σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι η προοπτική της συνολικής μετατροπής του χώρου της Κρατικής Έκθεσης μόνο σε δάσος/ πάρκο (χωρίς οιαδήποτε κτιριακή ανάπτυξη εντός του χώρου), είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση και σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει, το δημοτικό συμβούλιο Έγκωμης θα συνεργασθεί με κάθε αρμόδιο φορέα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το δημοτικό συμβούλιο έθεσε σειρά όρων και προϋποθέσεων ώστε στο ενδεχόμενο της δημιουργίας Ζώνης Καινοτομίας στο χώρο, ώστε η τεράστια έκταση των 250 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει η Κρατική Έκθεση, να είναι μια όαση ξεκούρασης και απόλαυσης για τους κατοίκους της δυτικής Λευκωσίας και όχι μόνο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης, καταλήγει η ανακοίνωση, ενεργεί επί του θέματος με πλήρη διαφάνεια κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει και όταν καταστεί αναγκαίο θα προβεί στις σχετικές νέες ενημερώσεις, αφού έχει και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

ΚΥΠΕ