Η ΑΗΚ, μετά από έντονες συζητήσεις έξι ετών, προχώρησε στην προαγορά 60.000 μετρικών τόνων καυσίμου από την χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει καύσιμο με τις χαμηλές τιμές των ημερών. Ουσιαστικά οι 60.000 μετρικοί τόνοι, αφορούν το 11% των αναγκαίων καυσίμων για τη διετία 2020-2021 με βάση τις ποσότητες για τις οποίες έκλεισε το τελευταίο συμβόλαιο για καύσιμα (1 Ιανουαρίου 2020 – 28 Φεβρουαρίου 2021) και προβλέπει 400.000 συν 150.000 μετρικούς τόνους καυσίμου (μαζούτ και ντίζελ).
 
Ουσιαστικά η Αρχή καλύπτει τις ανάγκες της για καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου, με τον υπουργό Ενέργειας –σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία– να υποδεικνύει με νέα του χθεσινή επιστολή προς την ΑΗΚ ότι πρέπει να προχωρήσει αστραπιαία, εντός μερικών ημερών, στην εξεύρεση κατάλληλων έμπειρων συμβούλων για τις ανοικτές αγορές και να προχωρήσει σε προαγορά και άλλων σημαντικών ποσοτήτων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η μείωση των διεθνών τιμών έχει φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της προαγοράς σε χρηματιστηριακές τιμές σε περιόδους που μειώνονται δραστικά οι διεθνείς τιμές, έχει τεθεί επανειλημμένα από το 2014 και μετά, με την Ελεγκτική Υπηρεσία, που κλήθηκε να εκφέρει τις θέσεις της λόγω του ότι πρόκειται για εξω-διαγωνιστική διαδικασία, να προτρέπει με συγκεκριμένες διαδικασίες η ΑΗΚ να αποκτά μέχρι και το 20% των καυσίμων της με τον τρόπο αυτό. 
 
 
Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας, και το 2016 αλλά και στις αρχές του περασμένου μήνα (στις 9 Μαρτίου όπως είχε δημοσιεύσει ο “Φ”)  έστειλε  εκ νέου σχετική επιστολή – οδηγία προς τον πρόεδρο του δ.σ. της ΑΗΚ, για άνοιγμα στις διεθνείς αγορές (options, future κ.τ.λ) με προτεραιότητα τώρα που παρατηρείται σημαντική πτώση των διεθνών τιμών καυσίμων. Στις 30 Μαρτίου η ΑΗΚ απάντησε ότι αγοράζει μέσω διαγωνισμού την προμήθεια καυσίμων που καλύπτουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους. Ο υπουργός Γ. Λακκοτρύπης, επανήλθε με νέα του αυστηρή επιστολή στις 7 Απριλίου τονίζοντας ότι και το 2016 όταν είχαν μειωθεί αισθητά οι διεθνείς τιμές η ΑΗΚ παρά τις προτροπές δεν προχώρησε στην εξασφάλιση καυσίμου με πολύ πιο χαμηλές τιμές.
 
«Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται ακόμα μια ευκαιρία να κλειδωθεί η τιμή του καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή σε χαμηλά επίπεδα για το επόμενο διάστημα, ίσως και μέχρι την έλευση του φυσικού αερίου», τονίζει ο υπουργός Ενέργειας.
 
«Από τον μεγαλύτερο οργανισμό της Κύπρου, περιμένω στρατηγική για εξασφάλιση της όσο το δυνατό πιο χαμηλής τιμής καυσίμου, όσο σύνθετη και αν είναι μια τέτοια στρατηγική», κατέληγε στην επιστολή του της 7ης Απριλίου προς τον πρόεδρο του δ.σ. ΑΗΚ ο υπουργός Ενέργειας. 
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας, με νέα του επιστολή προς την ΑΗΚ, αφού αναφέρει ότι η προαγορά των 60.000 τόνων, προτρέπει την ΑΗΚ να εξετάσει -με την βοήθεια συμβούλων- τις ευκαιρίες της αγοράς και να προχωρήσει σε προαγορές σε συμφέρουσες τιμές ποσοτήτων πέραν του 20%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» της επιστολής προηγήθηκε διαβούλευση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος εξήγησε ότι το 20% τέθηκε υπό τις συνθήκες και τιμές του 2014 με $100 το βαρέλι και όχι τις υφιστάμενες με τιμές κοντά στα $30.