Το κύριο άρθρο του περιοδικού “The Economist” έχει τον τίτλο «Μια πανδημία αρπαγής εξουσίας», εξηγώντας ότι το όνειρο κάθε ισχυρού είναι να υφαρπάσει εξουσίες και να αφαιρέσει ελευθερίες π.χ. μεγάλες συγκεντρώσεις, μαζικές διαμαρτυρίες. 
Σήμερα, που η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην πανδημία, έχουν ισχύσει μέτρα που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν. Το Economist γράφει ότι η Κίνα επέλεξε αυτή τη στιγμή να συλλάβει αντιφρονούντες. Ο γείτονας Ερντογάν αποφάσισε να ψάξει για αέριο. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Viktor Orban, ως δικτάτορας, διοικεί πλέον με διατάγματα.  
Ήδη 84 κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που συνεπάγεται ότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους για καταπολέμηση του ιού. 
Θα αποσυρθούν όμως με τη λήξη της πανδημίας;
Υπάρχει υποψία ότι σε μερικές χώρες θα παραμείνουν. 
Η μπόρα (πανδημία) θα περάσει, αλλά ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. Οι επιδημίες άλλαξαν την ιστορία, κατέστειλαν επαναστάσεις, ανάτρεψαν εδραιωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις και οικονομικές διακρίσεις, επηρέασαν προσωπικές σχέσεις, το έργο καλλιτεχνών και διανοουμένων ακόμα και το περιβάλλον. Κάποιες χώρες επέλεξαν την ολοκληρωτική επιτήρηση ως έκτακτο μέτρο και οι παραβάτες καταγγέλονται και τιμωρούνται. Πριν 50 χρόνια οι κατασκόποι αδυνατούσαν να παρακολουθούν εκατομμύρια πολίτες. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης όλου του πληθυσμού με αισθητήρες που καταγράφουν τα πάντα. 
Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση είναι της Κίνας. 
Με τη βοήθεια των έξυπνων συσκευών (smartphones) και την αξιοποίηση πάρα πολλών σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών που αναγνωρίζουν πρόσωπα, οι Κινεζικές Αρχές μπορούσαν να εντοπίσουν κρούσματα κορωνοιού, να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του κάθε ατόμου και προειδοποιούσαν όταν πλησίαζαν μολυσμένα άτομα.
Ανάλογες πρακτικές καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες. O Ισραηλίτης φιλόσοφος Yuval Harari αναφέρει την περίπτωση της χώρας του, όπου ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα αντιτρομοκρατικά μέσα για παρακολούθηση των πολιτών στα πλαίσια της αντιμετώπισης της επιδημίας. Όταν η αρμόδια βουλευτική επιτροπή αρνήθηκε την εξουσιοδότηση, ο Netanyahu το επέβαλε με διάταγμα εκτάκτου ανάγκης. Ο Harari τονίζει ότι η τεχνολογία επιτήρησης αναπτύσσεται με αλματώδη ρυθμό, εκείνο που ήταν επιστημονική φαντασία πριν 10 χρόνια, σήμερα είναι πραγματικότητα.
Ο εφευρέτης του ανιχνευτή ψεύδους (πολυγράφος) που χρησιμοποιείται από την Αστυνομία, Leonarde Keeler (1903–1949), μπόρεσε καταγράφοντας ενδείξεις όπως πίεση, παλμούς καρδίας, αναπνοή, αγωγιμότητα δέρματος να προσδιορίσει αν κάποιος έλεγε αλήθεια ή ψέματα. 
Σχεδόν εκατόν χρόνια μετά, αν μια κυβέρνηση εξαναγκάσει τους πολίτες της να φορούν  βιομετρικό βραχιόλι που θα καταγράφει την κίνηση, θερμοκρασία σώματος, πίεση, παλμούς καρδίας κτλ αυτό θα της παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τα πάντα, δηλαδή, πού πήγε, ποιόν συνάντησε, τι έκανε μαζί του και κατά πόσον είναι άρρωστος. Γνωρίζει και την ψυχική διάθεση διότι ο θυμός, η χαρά, το γέλιο, ο φόβος, η βαριεστιμάρα κ.ά. είναι βιολογικά φαινόμενα όπως και ο πυρετός και το βήξιμο. Τι θα γίνει όταν ένας πολίτης στη Βόρεια Κορέα απλά αισθανθεί (όχι να εκφράσει) δυσφορία σε κάποιες ενέργειες του Κιμ Γιον Ουν;
Τι γίνεται με τις ατομικές ελευθερίες; 
Τα τελευταία χρόνια δόθηκαν μάχες για τις ατομικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην ιδιαιτερότητα (privacy). Με την ιχνηλάτηση (καλώς γίνεται) για ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων καταστρατηγείται η ιδιωτικότητα του πολίτη. Η κρίση ανατρέπει την πλάστιγγα διότι μεταξύ privacy και υγείας επιλέγεται η υγεία.
Όμως, γιατί θα πρέπει να γίνει επιλογή; 
Με την ενημέρωση του κόσμου, με την ενδυνάμωση και συνεργασία του μπορεί να  καταπολεμηθεί η επιδημία χωρίς την ανάγκη αυστηρής επιτήρησης των πολιτών και επιβολής αυστηρών ποινών, αρκεί ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και στους επιστήμονες. 
Υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν ποιές ιστοσελίδες διαβάζει κάποιος και ποιό κανάλι τηλεόρασης παρακολουθεί π.χ. οι πολιτικές πεποιθήσεις Αμερικανού πολίτη κρίνονται αν βλέπει τα νέα στο Fox News (ρεπουμπλικάνοι) ή το CNN (δημοκρατικοί).
Δεν είναι ο καιρός εθνικιστικής απομόνωσης αλλά παγκόσμιας αλληλεγγύης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) στέλλει το μήνυμα ότι η πανδημία αφορά όλους. 
Αυτό τονίζει και ο Νόαμ Τσόμσκι: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση μόνο με διεθνή συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτελεσματικών πρακτικών, διάθεση ιατρικού εξοπλισμού…». Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας και βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, AbiyAhmed, τονίζει ότι αν δεν κερδίσει τη μάχη της πανδημίας και η Αφρική, ο ιός θα επιστρέψει να στοιχειώνει την Ευρώπη. 
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα. Δυστυχώς «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Μερικές κυβερνήσεις επικαλούμενες το πιθανό δεύτερο κύμα επιδημίας δεν θα αναστείλουν τα μέτρα. Απεύχομαι να ισχύσει ότι στο Ισραήλ που κηρύχθηκαν προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης το 1948, και 70 χρόνια μετά ακόμα ισχύουν.