Οι μπελάδες στους οποίους ενεπλάκη η Κύπρος συνεχίζονται, καθώς το δημοσιογραφικό πρακτορείο Al Jazeera επανήλθε χθες με νέο δημοσίευμα σχετικά με το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης διαβατηρίων. Μάλιστα, έδωσε συνέχεια στο σίριαλ με νέο δημοσίευμα που φωτογραφίζει Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι απέκτησαν χρήματα μέσω των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις τους. Μεταξύ αυτών και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Και ενώ τα «χτυπήματα» από το εξωτερικό συνεχίζονται, στο κυπριακό μέτωπο γίνεται προσπάθεια για αναζήτηση ευθυνών.

Η Αστυνομία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα από τις 3 Ιουνίου σχετικά με τις διαρροές, ενώ η Βουλή διαβεβαίωσε την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή από τις Υπηρεσίες της σχετικά με τις πολιτογραφήσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σημείωσε ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι αυτό που διερευνάται είναι το κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και από ποιά πρόσωπα.

Τη σιγή του αναμένεται ότι θα λύσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος προτίθεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις κατηγορίες οι οποίες καταγράφονται μέσα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς δικτύου.

Πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής που συστάθηκε για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, Δήμητρα Καλογήρου, τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις επενδυτών που ενδεχομένως να έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα λόγω παραπλάνησης και προσκόμισης πλαστών εγγράφων στις Αρχές. Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι η Τριμελής Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει τον έλεγχο και εξέταση των 30 περιπτώσεων για τις οποίες υπήρχε ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας και για την κάθε μια από αυτές κατέληξε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μελετηθούν και οι περιπτώσεις των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Al Jazeera.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάχνουν το λάθος με τα διαβατήρια

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Cyprus Integrity Forum (CIF) Έλενα Τάνου, τόνισε ότι «αυτό που επιβάλλεται να γίνει άμεσα από τις κυβερνητικές αρχές είναι η άμεση ανάλυση για εξακρίβωση και επαλήθευση των πληροφοριών του Al Jazeera ώστε σε περίπτωση που οποιεσδήποτε από αυτές ευσταθούν, να ληφθούν άμεσα διορθωτικά μέτρα».

Το χθεσινό δημοσίευμα

Για πάνω από 1.000 Ρώσους, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο κάνει λόγο το δημοσιογραφικό πρακτορείο Al Jazeera. Όπως αναφέρει, μεταξύ των Ρώσων που απέκτησαν διαβατήριο είναι και ο πρώην υφυπουργός Igor Reva και ο πρώην βουλευτής Vadim Moshkovich. Η λίστα περιλαμβάνει και τον πρώην διευθυντή του κρατικού σιδηρόδρομου Vitaly Evdokimenko και τον Vladimir Khristenko.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο λόγος που οι Ρώσοι προχωρούν σε απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου είναι διότι φοβούνται ότι κινδυνεύουν οι περιουσίες τους στη Ρωσία.  Ακόμη, αναφέρει το Al Jazeera, φοβούνται και από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία. Το πρακτορείο αναφέρεται στην περίπτωση των Victoria Vanurina, Vitaly Buzorevya και Alexsey Yakovitsky, για τους οποίους η Κύπρος δεν αρνήθηκε να δώσει διαβατήριο τον Μάιο του 2018 και σχετίζονται με την τράπεζα VTB. Το πρακτορείο εντοπίζει επίσης και εννέα ολιγάρχες των οποίων οι συγγενείς τους και οι ίδιοι έχουν κυπριακό διαβατήριο και μπορούν να διακινούν χρήματα.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει τα χρήματα εντός της χώρας, ωστόσο τα πρόσωπα αυτά τον αγνοούν. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα, ωστόσο, σημειώνει το Al Jazeera, το κυπριακό διαβατήριο τους έχει βοηθήσει και φέρνει ως παράδειγμα τον πρώην εκτελεστικό της Gazprom Νikolay Gornovskiy. Ο Gornovskiy καταζητείται για κατάχρηση εξουσίας, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να τον εκδώσει.