Πλάνο με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό ετοιμάζεται από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη μαζί με τους συνεργάτες του. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται άτυπο έγγραφο που προετοιμάστηκε λίγο μετά τις εκλογές και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα σε Αθήνα και Βρυξέλλες. 

Οι πρώτες κινήσεις με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό θα γίνουν κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Οι κινήσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με την Αθήνα, και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά το πρώτο ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου.  Η Λευκωσία προετοιμάζεται εντατικά τόσο για το πρώτο ταξίδι Χριστοδουλίδη στην Αθήνα όσο και για την πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Πέραν από συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κατά νουν να προτάξει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης, έχει υπόψη του και κάποια ονόματα τα οποία θα συζητήσει και τα οποία εκτιμά ότι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο Κυπριακό. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας χθες σε ερώτηση για το πώς θα κινηθεί σε σχέση με το Κυπριακό είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να σπάσει το αδιέξοδο. «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τα δεδομένα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια επειδή υπάρχει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς».Τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ, «η οποία μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, ναι, μπορεί να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να αντιληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού», όπως είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΕ: Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κ.Δ

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, στις προσπάθειες της κυβέρνησης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. «Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, αλλά και τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με κάποιους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στη βάση του δικού μας σχεδίου, έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας, θα το μοιραστούμε με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «δεν πρέπει να αναμένουμε τις τουρκικές εκλογές, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο», δεδομένης και της αβεβαιότητας μετά τους σεισμούς. Ερωτηθείς αν το έγγραφο για την εμπλοκή της ΕΕ είναι έτοιμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, είναι έτοιμο, έχει ετοιμαστεί, το συζητώ με τους συνεργάτες μου και θα το μοιραστώ με κάποιους με τους οποίους έχω επαφές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετέβη χθες στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σε δήλωσή του σημείωσε πως «οι τελετές είναι πάρα πολύ σημαντικές, πιο σημαντικό, όμως, για μένα και ο μόνος τρόπος να δείξουμε ότι πραγματικά τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν, είναι μέσω του καθημερινού τρόπου ζωής μας», εξηγώντας ότι αυτό αφορά ιδιαίτερα τον ίδιο και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που έλαβαν την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Συνάντηση Φίσερ με Στιούαρτ 

Συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είχε την Πέμπτη η νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλι Φίσερ, η οποία αναφέρει σε μήνυμα στο Twitter ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν «ζωτικό ρόλο στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες».

Η κ. Φίσερ επισκέφθηκε την προστατευόμενη περιοχή του ΟΗΕ «για να συζητήσει το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί», σύμφωνα με ανάρτηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο Twitter.

Σε δική της ανάρτηση, η κ. Φίσερ σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν «ζωτικό ρόλο στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες» και ότι «χαιρέτισε την ευκαιρία» να συναντηθεί με τον κ. Στιούαρτ και την ομάδα του, «για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού».