Η Βουλή είναι σύμμαχος και συμμέτοχος στις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για προώθηση των συμφερόντων της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης στην πρώτη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Κόμπο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα χωριστά θα στηρίξουν την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, γιατί από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης έντονα ήταν τα σημάδια της αμφισβήτησης. Οι χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή έδωσαν μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν αύριο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε και διευκρινίσεις για το θέμα της άρσης στο εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ και τα επόμενα βήματα καθώς και διευκρινίσεις για το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, άκουσε διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα αυτό. Πιο έντονος στις επισημάνσεις του βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αφού σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων με την Ελλάδα ειδικά αλλά ανέμενε η διακήρυξη να συνοδεύεται και από πράξεις την ίδια ώρα που ακούσαμε για την ελληνική υποστήριξη στην τουρκική υποψηφιότητα για τον ΙΜΟ. Ζήτησε να μάθει αν υιοθετείται από την Κυβέρνηση η πολιτική ισότητα, πέραν του γενικόλογου των ψηφισμάτων των ΗΕ ενώ για τον ρόλο της ΕΕ ανέφερε πως τεχνοκράτης υπήρχε από το 2009 και επαναδιορίστηκε το 2015 ενώ στις διασκέψεις σε Γενεύη και Κρανς Μοντανά η ΕΕ ήταν παρούσα δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαΐδης, ζήτησε να μάθει σε ποιο βαθμό εξακολουθούν να είναι πυξίδα μας οι αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου και αν η συνέχιση του διαλόγου από εκεί που σταμάτησε στο Κρανς Μοντανά σημαίνει πλήρη σεβασμό στο κεκτημένο των συνομιλιών και όλες τις συγκλίσεις περιλαμβανομένης της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής και μιας θετικής ψήφου στο Υπουργικό. Διαφορετικά, είπε, δίνουμε προσχήματα στην Τουρκία να αμφισβητεί το κεκτημένο των συνομιλιών. Ζήτησε να μάθει τι κάνει η Κυβέρνηση για την Αμμόχωστο και αν υπάρχουν αποτρεπτικοί σχεδιασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ για Κυπριακό, Ουκρανία, Ευρωστρατό και σχέσεις με ΗΠΑ

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στις προσπάθειες επιθετικής προαγωγής των κατεχομένων και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναδεικνύει την δική της υπόσταση σε ΕΕ και άλλα φόρα. Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα της είναι ικανοποιημένο από την πρόταση για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ όχι προς υποκατάσταση των ΗΕ αλλά με υποβοηθητικό ρόλο. Ο Χρύσης Παντελίδης αναφέρθηκε και αυτός στην εμπλοκή της ΕΕ και στο ρόλο και αποστολή της διπλωματικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Συνεργασία με ΥΠΕΞ υποσχέθηκε η ΠτΒ 

Βουλή και Υπουργείο Εξωτερικών είχαν μια άριστη σχέση, με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, δήλωσε η Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί και επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον οποίο είχε χθες εθιμοτυπική συνάντηση.

Από πλευράς του, ο κ. Κόμπος είπε πως προσδοκά σε μια γόνιμη συνεργασία σε σωρεία ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, η οποία, όπως ανέφερε, θα είναι οπωσδήποτε χρησιμότατη.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «θα είμαστε εδώ να συνεργαστούμε όπως πρέπει για το καλό της Κύπρου μας για όλα αυτά τα ζητήματα, που δεν είναι λίγα, που έχουμε να διαχειριστούμε τη δεδομένη στιγμή».