Το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, θέλει να λάβει η Λάρνακα, που φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη πόλη της Κύπρου, μετά την Πάφο το 2017, που θα «πιάσει» αυτό τον μεγαλεπήβολο στόχο.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις από τον Δήμο Λάρνακας και άλλους παράγοντες της πόλης, οι οποίοι θέλουν πάση θυσία τον πολύτιμο τίτλο, που θα επιφέρει τεράστια πολιτιστικά, τουριστικά και οικονομικά οφέλη στην πόλη. Η πρόθεση είναι να αρχίσει άμεσα να καταρτίζεται το στρατηγικό πλάνο της υποψηφιότητας, που θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ το 2024, με την τελική επιλογή να γίνεται ένα χρόνο αργότερα. 

Όπως ανέφερε στον «Φ», ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως χρηματοδοτήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αίτηση που θα υποβληθεί αφού το κέρδος για την πόλη, «είτε της αποδοθεί είτε όχι ο τίτλος, θα είναι τεράστιο». 

Ήδη βρίσκεται υπό σύσταση η μη κερδοσκοπική εταιρεία, «Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Λάρνακα 2030», η οποία θα «τρέξει» τις διαδικασίες. Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, ορίστηκε ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας (ΕΤΑΠ), Ντίνος Λευκαρίτης και αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Επιπρόσθετα, επιλέχθηκαν άλλες εννέα προσωπικότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο, που έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, κάναμε ένα πολύ φιλόδοξο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη βοήθεια του Δήμου Λάρνακας. Μου ζητήθηκε ν’ αναλάβω τον ρόλο του προέδρου του και θα τον αναλάβω, επειδή αγαπώ τη Λάρνακα. Πιστεύω πως έχουμε όλα τα φόντα για να πετύχουμε», ανέφερε στον «Φ» ο Ντίνος Λευκαρίτης, απαριθμώντας τα οφέλη που θα έχει η πόλη. «Θα είναι πάρα πολλά τα οφέλη αφού θα μπει πλέον η Λάρνακα σ’ ένα διαφορετικό χάρτη, θ’ αναδειχθεί η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά και θα ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη το όνομα της. Οπόταν προσβλέπουμε και σε προέλκυση τουρισμού, αλλά και στα διάφορα κονδύλια που θα μπορέσουμε να αντλήσουμε μέσω της ΕΕ, για να κάνουμε ακόμη πιο όμορφη την πόλη μας». 

Όπως σημείωσε, μέσα από τοΝ θεσμό θα δημιουργηθούν πολλές υποδομές, που θα παραμείνουν στην πόλη. Υπέδειξε δε πως για να κερδίσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης η Λάρνακα, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προβολή των πλεονεκτημάτων της. «Είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η ιστορία της Λάρνακας, που είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Τα πλεονεκτήματα που έχει η πόλη είναι αρκετά, τα οποία θα διαφημίσουμε και θα αναδείξουμε».

Σε αυτό το στάδιο, αναζητείται για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας, ένα πρόσωπο – «κλειδί», με πλούσια εμπειρία σε παρόμοια θέματα, για να μπορέσει μέσα από τη γνώση και τις διασυνδέσεις του, να προωθήσει το όραμα του «Λάρνακα 2030». Η εταιρεία, έχει στα χέρια της τα βιογραφικά πολλών προσώπων που ενδιαφέρθηκαν για τη θέση, με την τελική επιλογή να λαμβάνεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ακολούθως θα καταρτιστεί ομάδα, η οποία θα αναλάβει την ετοιμασία του φακέλου με τις δράσεις και τις υποδομές που θα δημιουργηθούν.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Αλλάζει άρδην η εικόνα της Λάρνακας

Εάν καταφέρει και πάρει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης η Λάρνακα, οι αλλαγές στην πόλη, θα είναι τεράστιες αφού οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, θα έρθουν να προστεθούν στα μεγάλα έργα, που προγραμματίζονται. 

Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο, ενώ θα έχει αλλάξει άρδην και η εικόνα στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, όπου μετά τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, προγραμματίζονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

 Ν.Χ.