Ανυπόφορη είναι η κατάσταση με τη δυσοσμία σε πολλές περιοχές της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας, αφού παρά τις συσκέψεις και τις εξαγγελίες για μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να ελεγχθεί το πρόβλημα που δημιουργείται τέτοια περίοδο με την εναπόθεση κοπριάς σε χωράφια για σκοπούς εμπλουτισμού. Η δυσοσμία είναι πιο έντονη στις περιοχές Δρομολαξιάς-Μενεού και την Αραδίππου, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα επηρεάστηκε το κέντρο της Λάρνακας, η Αθηένου, το Αβδελερό, το Κίτι, τα Περβόλια και η Τερσεφάνου. 

Δήμοι και Κοινότητες δέχθηκαν πολλά παράπονα από κατοίκους, ενώ καταγγελίες έγιναν και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε στον «Φ» ο επαρχιακός λειτουργός του Τμήματος στη Λάρνακα, Παύλος Παύλου. «Εμείς δεν περιμένουμε τα παράπονα για να ενεργήσουμε. Υπάρχει κλιμάκιο επιθεωρητών στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεση κοπριάς και το Τμήμα Περιβάλλοντος κάνει τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, για να εφαρμόσει τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, που επιτρέπει στον γεωργό να ενσωματώσει την κοπριά εντός 48 ωρών».

Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε, λόγω της αμέλειας γεωργών να προχωρήσουν σε άμεση ενσωμάτωση της κοπριάς στο έδαφος, με τον κ. Παύλου να καλεί τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες, εάν διαπιστώσουν κάτι τέτοιο. «Εμείς καλούμε τον κόσμο εάν δει κάποιο γεωργό να εναποθέτει κοπριά και την αφήνει πέραν των 48 ωρών, να κάνει άμεσα καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να επιβάλουμε τη νομοθεσία, που προβλέπει πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις 4 χιλιάδες ευρώ. Εμείς, έχουμε προχωρήσει στην έκδοση εξωδίκων και υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου». 

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και πέρυσι, προκαλώντας σφοδρές διαμαρτυρίες από Δήμους και Κοινότητες, που ζητούσαν τη λήψη μέτρων. Τέλος Οκτωβρίου του 2021, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην παρουσία λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος και βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου οι τοπικές Αρχές ζήτησαν την υιοθέτηση κανονισμών που θα διέπουν τη χρήση κτηνοτροφικών αποβλήτων. Κατά τη σύσκεψη είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, να γίνει τροποποίηση του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, να προωθηθεί νομοθεσία στη Βουλή για την ορθή επεξεργασία των αποβλήτων στις κτηνοτροφικές μονάδες και να εξουσιοδοτηθούν λειτουργοί των τοπικών Αρχών, να επιβάλλουν εξώδικα πρόστιμα. 

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες κωλυσιεργούν και δεν έκαναν τίποτα το ουσιαστικό για να βοηθήσουν την κατάσταση», ανέφερε εκφράζοντας την αγανάκτησή του, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, υποδεικνύοντας πως θα έπρεπε να ψηφιστούν κανονισμοί για τις αγελαδοτροφικές μονάδες και να σταλούν οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους. «Εμείς καλούμε ξανά το Τμήμα Περιβάλλοντος να εγκύψει στο θέμα επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Παράλληλα τις ευθύνες του πρέπει να αναλάβει και το Υπουργείο Γεωργίας. Δεχόμαστε συνεχώς παράπονα, δεν γίνεται να επηρεάζεται με τόσο αρνητικό τρόπο η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».