Στα όρια τους λόγω υπερπληθυσμού, βρίσκονται τέσσερα Γυμνάσια στη Λάρνακα, με τις συνθήκες διδασκαλίας να είναι πολύ άσχημες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Η τελευταία, μάλιστα, προχώρησε χθες σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της για το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων.

Πάντως, αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία την ερχόμενη άνοιξη για την κατάθεση πρότασης νόμου. Κι αυτό προκειμένου να δρομολογηθεί διαδικασία τερματισμού «αυτής της άχαρης διαδικασίας», όπως τη χαρακτήρισε. 

Θέση που χαιρέτισαν οι οργανωμένοι γονείς της Λάρνακας, αναφέροντας πως ο θεσμός των τετραμήνων είναι μια αντιπαιδαγωγική διαδικασία που «πνίγει τους μαθητές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Γυμνάσιο Βεργίνας, το οποίο είναι εργοτάξιο, κατά την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων της Λάρνακας, Κώστας Κώστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα σχολεία, αναφέροντας πως η ακύρωση της ανέγερσης νέου Γυμνασίου, στον χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, επιδεινώνει τα προβλήματα. 

«Τα σχολεία με υπερπληθυσμό είναι το Γυμνάσιο Βεργίνας, το Γυμνάσιο Αραδίππου, το Γυμνάσιο Λειβαδιών και το Γυμνάσιο Δροσιάς, όμως υπάρχουν προβλήματα και σε κάποια Λύκεια. Η ομολογία των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός τα επόμενα πέντε χρόνια για ανέγερση οποιουδήποτε Γυμνασίου στη Λάρνακα, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση». Ο υπερπληθυσμός δεν είναι πάντως το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Λάρνακας, αφού υπάρχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα και ανεπάρκεια σε αίθουσες διδασκαλίας καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό σε αρκετά από αυτά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων. 

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βεργίνας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στα σχολεία της Λάρνακας και πως εντοπίστηκαν προβλήματα και στις κτηριακές εγκαταστασεις Δημοτικών. «Πρέπει σοβαρά και η Βουλή και η Εκτελεστική εξουσία, πρώτα ο Θεός να δούμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, να βρουν με ποιους τρόπους ανακουφίζουμε τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει υπερπληθυσμός σε πάρα πολλά σχολεία και υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα». 

Φέρνοντας ως παράδειγμα το Γυμνάσιο Αραδίππου στο οποίο φοιτούν 600 μαθητές, υπέδειξε πως για να λειτουργήσει ομαλά θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες έξι τάξεις: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να μεθοδεύσει ένα οργανόγραμμα, μια στρατηγική ούτως ώστε να έχουμε νέες σχολικές μονάδες. Πρέπει να κτίσουμε σχολεία, να δώσουμε λεφτά. Προτιμούμε να χτίζουμε σχολεία παρά να χτίσουμε φυλακές».