To Top
14:27 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τρία χρόνια φαγούρας για μια μελέτη
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Τρία χρόνια φαγούρας για μια μελέτη
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2019, 5:57 μμ

Φαίνεται να αργεί η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και αντιπλημμυρικών έργων που να καλύπτουν τις ροές των ομβρίων υδάτων από τους ποταμούς του Καλού Χωριού και της Αραδίππου, οι οποίοι μέσω της περιοχής Καμάρων καταλήγουν στην Αλυκή και τη θάλασσα. Η σχετική μελέτη που αποφασίστηκε να γίνει προ τριετίας σχεδόν ακόμη να ολοκληρωθεί για διάφορους λόγους, αντικειμενικούς μεν, κάποιους απρόοπτους αλλά και παράγοντες που προέκυψαν στην πορεία.

Επί της ουσίας όμως, σύμφωνα με επίσημες πηγές, η μελέτη που άρχισε να εκπονείται για το θέμα από τον Σεπτέμβρη του 2016 και έπρεπε να είναι έτοιμη εντός του 2017 δεν είναι ακόμη έτοιμη. Γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στον Δήμο Λάρνακας, αλλά και στους δημότες της πόλης που ζουν στην περιοχή των Καμάρων, καθώς πρόκειται για την περιοχή που κατά τα τελευταία χρόνια πλημμύρισε δυο φορές από ανεξέλεγκτη ροή νερών, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε περιουσίες πολιτών.

Βεβαίως, ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, από το 2016 έγιναν πολλά μικρά μεν, αλλά σημαντικά έργα στην περιοχή του καναλιού ακριβώς κάτω από τις Καμάρες (και στην πέριξ περιοχή), τα οποία έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Και κυρίως, σίγουρα απέτρεψαν το 2017 και το 2018 τα φαινόμενα πλημμυρίδας σε σπίτια και υποστατικά πολιτών, που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Λάρνακας: 9 εκατ. ευρώ σε αντιπλημμυρικά έργα

Η ενημέρωση στον «Φ» για το συγκεκριμένο θέμα, που καίει τη Λάρνακα, έγινε με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, στην οποία εκφράζει ικανοποίηση για τη συνεργασία και τη συνεισφορά της Επαρχιακής Διοίκησης στον καθαρισμό του ποταμού των Καμάρων, καθώς και για τη διάνοιξη νέων διόδων του εν λόγω ποταμού προς την Αλυκή Λάρνακας, που απέτρεψαν πλημμύρες και καταστροφές κατά τα δυο τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, από πλευράς δήμου εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι πιο πάνω ενέργειες αποτελούν μόνο προσωρινές λύσεις και καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ολοκλήρωση της ετοιμασίας μελέτης για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα καλύψουν τις ροές των ομβρίων υδάτων από τους ποταμούς του Καλού Χωριού και της Αραδίππου. Και που θα αποτελέσουν, τονίζεται στην ανακοίνωση, την οριστική επίλυση του προβλήματος. 

Αρμόδια πηγή του Δήμου Λάρνακας, με την οποία επικοινωνήσαμε, δήλωσε πως ο δήμος παρακολουθεί στενά το θέμα και προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου η μελέτη να ολοκληρωθεί, αλλά και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων που θα προνοούνται μέσα από τις εισηγήσεις που θα περιέχει.

Σημειώνεται ότι ενόψει του φθινοπώρου και των πρόσφατων πλημμυρών στη Λάρνακα, κάτοικοι της περιοχής Καμάρων επικοινώνησαν με τον «Φ» και εξέφρασαν εκ νέου τις ανησυχίες τους, αλλά και τη διαμαρτυρία τους, καθώς η προώθηση ουσιαστικών μέτρων στην περιοχή τους παραμένει ουσιαστικά στάσιμη και έχουν υλοποιηθεί μόνο μικρά πρακτικά μέτρα. Τα οποία, όπως μας τονίστηκε, δεν είναι δυνατό να αποτρέψουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας, ανά πάσα στιγμή. 

Μακρύς δρόμος μέχρι τα έργα 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας στον «Φ», απομένει ακόμη μάλλον μακρύς δρόμος έως ότου οι επηρεαζόμενοι και ενδιαφερόμενοι να δουν συγκεκριμένες σημαντικές δράσεις για ουσιαστική ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου νέας πλημμύρας στην περιοχή του ποταμού των Καμάρων. 

Μέσα από μια εκτενή παρουσίαση των παραγόντων για τους οποίους η μελέτη αυτή δεν είναι ακόμα έτοιμη, τρία χρόνια μετά που άρχισε να εκπονείται και δύο από το διάστημα που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, μας λέχθηκε ότι άρχισε πλέον να κινείται το θέμα. Και αυτό μετά από καθοριστική παρέμβαση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, που άλλαξε τη δομή και άλλα πράγματα στον τρόπο που ενεργούσε μέχρι πρόσφατα η πολυμελής επιτροπή που ανέλαβε να τη διεξάγει. Παρά ταύτα, η μελέτη βρίσκεται ακόμα στην έκτη από τις οκτώ ενότητες (στάδια) που περιλαμβάνει. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και τα οκτώ στάδια της μελέτης, τότε θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης και ακολούθως θα προωθηθεί η διαδικασία προετοιμασίας των διαφόρων κρατικών τμημάτων που θα εμπλακούν για την υλοποίησή της. Παρά την επιμονή μας, δεν μας παρασχέθηκαν ημερομηνίες ή χρονοδιαγράμματα για το πότε θα γίνουν όλα αυτά (π.χ. αν θα είναι εφικτό να αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2020).

Μας τονίστηκε ωστόσο η σημασία των μικρών αλλά σημαντικών έργων, (καθαρισμός και διάνοιξη της κοίτης του ποταμού στην περιοχή των Καμάρων) ως ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας στην πιθανότητα να υπάρξει μια νέα πλημμύρα στην περιοχή.

  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...