Μια σειρά από ενδιαφέρουσες παραστάσεις, εγκαταστάσεις και εργαστήρια από την Κύπρο και οκτώ ακόμη χώρες προτείνει φέτος το 10ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe του Σπιτιού της Συνεργασίας.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με παράλληλες δράσεις μεταξύ 4 και 8 Οκτωβρίου.

Μια ομάδα δυναμικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό αντιδρούν στη φετινή θεματική «Σημείο Καμπής», με παραστάσεις, έργα και εργαστήρια. Την επιμέλεια του φετινού Φεστιβάλ έχουν αναλάβει ο Αχμάντ Μπάμπα, καλλιτέχνης που επιστρέφει μετά τη συμμετοχή του στο περσινό φεστιβάλ και η Ελένη Αγκαστινιώτου που εκπροσωπεί τον οργανισμό Visual Voices.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Συνεργασίας, παρουσιάζονται μετά την τελετή έναρξης στις 7μ.μ., με δωρεάν είσοδο οι εξής παραστάσεις: «Salt» με τους Volta Collective από τις (ΗΠΑ), «How to Leave Your Body on the Verge of Blue?» από τον Ομάρ Αντέλ από τη Γερμανία, «Rest of it AI» από την Μάρλεν Πουέγιο (Σουηδία) και «Overall Progress» από τον Μπαράν Σακάρ (Κύπρος).

«Salt» από τους Volta Collective

Παράλληλα, στον χώρο παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις «cloud.torrent» από την κολεκτίβα Shameru (Κύπρος) και «CYENSverse» από το CYENS Centre of Excellence (Κύπρος).

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο Gardens of the Future παρουσιάζονται από τις 7μ.μ. τρεις παραστάσεις. Η αρχή γίνεται με το χορευτικό σόλο του Γκουστάβο Σιλβέστρε από τη Βραζιλία «Metamorfose», που είναι εμπνευσμένο από τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα. Ακολουθεί η σόλο site-specific περφόρμανς «Cassandra, we have a problem» από την Ιταλία, με θέμα μια γυναίκα μέσα σε ένα μπάνιο. Η Πάολα Καράρα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κάρλος Κανιαμέιρο διαδραματίζεται σε ένα άβολο αλλά οικείο περιβάλλον, τέμνει τα γεγονότα του μύθου της Κασσάνδρας, θίγοντας το ζήτημα της αξιοπιστίας.

Η Πάολα Καράρα στην περφόρμανς «Cassandra, we have a problem»

Το πρόγραμμα της ημέρας κλείνει με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» της Ομάδας7 από την Ελλάδα. Με όχημα τη σοφόκλεια τραγωδία, τις σκέψεις του Καστοριάδη και υλικά του θεάτρου της επινόησης, η Ομάδα7 ξαναδιαβάζει το έργο  και συνδιαλέγεται με τη διαχρονική τραγικότητα του «δεινότερου» απ’ όλα τα πλάσματα: του Ανθρώπου.

«Αντιγόνη, μια Ύβρις»

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου το πρόγραμμα κλείνει στο Βιβλιοπωλείο Rüstem με τις παραστάσεις «Wall of Babel» από τη Νεφέλη Κεντώνη (Βρετανία) και «#notl» από το Tony Bulandra Theater (Ρουμανία). Ακολουθεί το πάρτι λήξης.

«Rest of it AI» από την Μάρλεν Πουέγιο

Η πρεμιέρα λαμβάνει χώρα στις 5 Οκτωβρίου στο Σπίτι της Συνεργασίας και όλο το πρόγραμμα της πρώτης μέρας θα είναι δωρεάν για το κοινό. Για πληροφορίες και αγορές εισιτηρίων για τις παραστάσεις στις 6 και 7 Οκτωβρίου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Σπιτιού της Συνεργασίας.

Κατά τις μέρες του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση προσφέρουν μοναδικά εργαστήρια και μοιράζονται με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία και τις μεθόδους της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η εγγραφή συμμετοχής απαραίτητη.

«Metamorfose» του Γκουστάβο Σιλβέστρε

Το πλήρες πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 5 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Συνεργασίας (Δωρεάν Είσοδος)

  • 19:00-19:30 Έναρξης
  • 19:30-20:15 «SALT» με τους Volta Collective (ΗΠΑ)
  • 20:30-21:00 «How to Leave Your Body on the Verge of Blue?» από τον Omar Adel (Γερμανία)
  • 21:30-22:10 «Rest of it AI» από την Marlen Puello (Σουηδία)
  • 22:30-23:30 «Overall Progress» από τον Baran Sakar (Κύπρος)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

  • «cloud.torrent» από την κολεκτίβα Shameru (Κύπρος)
  • «CYENSverse» από το CYENS Centre of Excellence (Κύπρος)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 Οκτωβρίου, στο Gardens of the Future

  • 19:00-19:45 Metamorfose από τον Gustavo Silvestre (Βραζιλία)
  • 20:00-20:55 «CASSANDRA we have a problem» από τους Paula Carrara & Carlos Canhameiro (Ιταλία)
  • 21:30-22:30 «Αντιγόνη, μια Ύβρις» από την OMADA7 (Ελλάδα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Οκτωβρίου στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

  • 19:30-20:20 «Wall of Babel» από τη Νεφέλη Κεντώνη (Βρετανία)
  • 20:30-21:30 «#notl» από το Tony Bulandra Theater (Ρουμανία)
  • 22:00-00:00 Πάρτι λήξης

Παράλληλες Δράσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Οκτωβρίου στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

  • 18:00-20:00 Εργαστήρι με τίτλο: Character’s Toolcase από τους Art Vouveau

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 Οκτωβρίου στο Common Room του Καφενείου Prozak

  • 15:00-18:00 Εργαστήρι με τίτλο: Colliding Bodies από τους Volta Collective

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Οκτωβρίου στο Common Room του Καφενείου Prozak

  • 12:00-15:00 Εργαστήρι με τίτλο: TAKING THE FLOOR_ Body and Voice in the Space από τους Paula Carrara & Carlos Canhameiro

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Οκτωβρίου στο Σπίτι της Συνεργασίας, Ουδέτερη Ζώνη Λήδρα Πάλας

  • 19:00-19:45 Floating: A Work in Progress από τους Art Vouveau

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe λαμβάνει στήριξη από την Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο, το πρόγραμμα ΚΥΠΡΙΑ και το Active Citizens Fund (που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) μέσω των χορηγιών ΕΟΧ και Νορβηγίας.