Με την περφόρμανς με τίτλο «Circo Pobre» από το Passepartout Duo συνεχίζεται την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος. Η περφόρμανς επικεντρώνεται στο Chromaplane, ένα νέο ηλεκτρονικό όργανο που έχουν αναπτύξει οι δύο μουσικοί.

Αντλώντας από μια εκλεκτή παλέτα ηλεκτροακουστικών υφών και μεταμορφικών ρυθμών, το έργο του Passepartout Duo διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ακούμε και συνδεόμαστε με τον ήχο.

Επαναξιολογώντας συνεχώς τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία της μουσικής τους, το Ντούο – αποτελούμενο από την πιανίστρια Νικολέτα Φαβάρι και τον κρουστό Κρίστοφερ Σαλβίτο– αναπτύσσει ένα εξειδικευμένο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα χειροποίητων μουσικών οργάνων που κυμαίνονται από αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώματα και συμβατικά κρουστά, έως εγκαταστάσεις κλωστοϋφαντουργίας και αντικείμενα στο μέγεθος ενός δωματίου.

Αναζητώντας τρόπους διατήρησης μιας ανεξάρτητης μουσικής σταδιοδρομίας και διαμορφώνοντας ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών και μουσικών, οι Passepartout βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε περιοδεία ανά το παγκόσμιο από τότε που ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2015. Οι εμπειρίες από τα ταξίδια τους έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αντισυμβατική δημιουργική τους διαδικασία.

Η περφόρμανς «Circo Pobre», επικεντρώνεται στο Chromaplane, ένα νέο ηλεκτρονικό όργανο που οι δύο μουσικοί έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Μ’ ένα πηνίο σε κάθε χέρι, οι ερμηνευτές ιχνηλατούν σχήματα πάνω στην επίπεδη επιφάνεια του οργάνου για ν’ αποκαλύψουν το κρυφό τοπίο των ταλαντωτών που βομβούν στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Τα τέσσερα μέρη καθορίζονται με μια χρονική και χωρική προσέγγιση του ήχου και δημιουργούν την αψίδα ενός ηχητικού ταξιδιού.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

Το Passepartout Duo έχει λάβει δεκάδες καλλιτεχνικές διαμονές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Watermill Center (ΗΠΑ), Swatch Art Peace (Κίνα), Rogers Art Loft (ΗΠΑ) και της Πρεσβείας Ξένων Καλλιτεχνών (Ελβετία). Η πολυεπιστημονική τους προσέγγιση τους οδήγησε παράλληλα στο να εκθέσουν τόσο τις δικές τους δημιουργίες όσο και τις συνεργασίες τους με συναδέλφους καλλιτέχνες σε χώρους όπως Μπιενάλε της Νακανότσο στην Ιαπωνία,  Artspace του Άαρχους, και το Μουσείο Φανρόνγκ της Κίνας. 

Το ντούο έχει επιλεγεί ως καλλιτέχνης της πλατφόρμας SHAPE+ για το 2022-2023.