Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια εικαστική έκθεση.

Την Κυριακή 12 Μαΐου η Λάρνακα 2030 ανακοινώνει το κεντρικό της θέμα «Common Ground – Κοινός Τόπος», με  μια δράση που φέρνει όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μιας μεγάλης κλίμακας εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου, μέσα από την οποία παρουσιάζονται όλες οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης από την αρχή του θεσμού το 1985 μέχρι το 2028. Η δράση είναι ο καρπός της συνεργασίας της Ομάδας Εργασίας Αρχιτεκτονικής και Design του Λάρνακα 2030 με τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου και γίνεται με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι Χάρης Αριστοδήμου, Eisa Baddour, Ευγένιος Γαβριήλ, Περικλής Γεωργίου, Αγνή Δημητρίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Σταύρη Καλοπετρίδου, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Ειρήνη Λουκά, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Λήδα Σολομωνίδου, Στέλλα Ταουσιάνη, Γιώτης Τσανγκάρης, Κωνσταντίνος Χαριλάου και Χριστίνα Χάρπα υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Χριστοφίδη– όλοι νέοι αρχιτέκτονες και γραφίστες της πόλης- εργάστηκαν επί 6 μήνες σε συνεργασία με τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον κατά μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί, αλλά και μια διαδρομή, που προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέσα από μια βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου. 

Η γκαλερί του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί λειτουργεί ως το σημείο ενημέρωσης του Common Ground με ενημερωτικά βίντεο και έντυπο υλικό για το πρότζεκτ, για τη λειτουργία και τον τρόπο δράσης των ομάδων εργασίας των Αρχιτεκτόνων και των Σχεδιαστών του Λάρνακα 2030. Η γκαλερί θα λειτουργεί στο εξής και ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος του Λάρνακα 2030 με πληροφορίες για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, με φακέλους υποψηφιότητας (bid books) διαφόρων πόλεων, ενώ θα παρατίθεται οπτικοποιημένη η πορεία της Λάρνακας προς την κατάθεση της υποψηφιότητάς της και πέρα απ’ αυτή.

Η εικαστική παρέμβαση Common Ground διαρκεί από τις 12 έως τις 26 Μαΐου και συνοδεύεται από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στο δημόσιο χώρο, όπως urban games, θέατρο, μουσική κτλ, που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, προσκαλώντας το κοινό κάθε ηλικίας να βιώσει με ένα νέο τρόπο το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια του πρότζεκτ θα υπάρχουν δύο παράλληλες συμμετοχικές δράσεις για τους επισκέπτες στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας:

  1. «Αυτό-κόλλα τη φωνή σου»: Οι βιτρίνες των κενών καταστημάτων του εμπορικού κέντρου γίνονται ο καμβάς ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη Λάρνακα και το μέλλον της. Θα γίνουν ο Κοινός Τόπος ώστε να μιλήσουν για τις ελπίδες, τα όνειρά του και αυτά που τους ενοχλούν. Η παρέμβαση αφορά δισδιάστατες γραφιστικές επικολλήσεις στο εξωτερικό των βιτρινών και τρισδιάστατες κατασκευές, οι οποίες θα διανέμουν τις ψήφους των πολιτών σε μία συνεχή δράση την ημέρα των εγκαινίων. Η ψηφοφορία θα γίνεται με τη χρήση props (μαρκαδόροι, στικερς, και άλλα γραφιστικά στοιχεία) τα οποία θα διατίθενται στον χώρο των βιτρινών
  2. «Διαβατήριο»: Με το διαβατήριο του Common Ground, που θα διατίθεται στον εκθεσιακό χώρο του Λάρνακα 2030, οι επισκέπτες θα μπαίνουν στο απόλυτο urban game! Το μόνο που έχουν να κάνουν ώστε να διεκδικήσουν τα δώρα του παιχνιδιού είναι να επισκεφθούν όλες τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, που απλώνονται στο εμπορικό κέντρο και να πάρουν το «μάτι» της καθεμιάς μπαίνοντας στο αντίστοιχο κατάστημα! Στο Διαβατήριο θα υπάρχουν placeholders όπου θα τοποθετούνται τα “ματάκια”. Στη διάρκεια του πρότζεκτ οι πρώτοι 77 που θα έχουν συμπληρώσει το διαβατήριό τους, θα το παραδώσουν στον εκθεσιακό χώρο Common Ground του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί ώστε να μπουν στην κλήρωση για τα σούπερ δώρα από καταστήματα του εμπορικού κέντρου.

Η θεαματική έναρξη του Common Ground την Κυριακή 12 Μαΐου, μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης σε ένα ενιαίο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και συν-δημιουργίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 12 Μαΐου:

1. Χορογραφικές δράσεις στον δημόσιο χώρο

  • 17:00   Rolling Free στο Άνω Τμήμα της οδού Ερμού
  • 17:30   Hide & Seek στο Ενδιάμεσο Τμήμα της οδού Ερμού
  • 18:00   Dunk στο Ενδιάμεσο Τμήμα της οδού Ερμού
  • 18:30   Skala στο Κάτω Τμήμα της οδού Ερμού 

Συμμετέχοντες: Σταύρη Καλοπετρίδου, Πωλίνα Σταμπολή, Άντρια Χρίστου, Χρύσια Καισερλίδου, Έλενα Αγρότου, Άλεξ Κυριάκου

2. Εγκαίνια

  • 18:30   Common Ground Info Point στην Πλατεία Ζουχουρί

3. Αναφορά Μηδέν: περφόρμανς από τις Fibre Performing Arts

  • 19:30   Έναρξη στον Κόμβο Οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως

Χορογραφία: Σταύρη Καλοπετρίδου

Χορεύτριες: Άντρια Χρίστου, Μαριάννα Μόραν, Πωλίνα Σταμπόλη, Σοφία Ηρακλέους, Σεμίνα Ξενοφώντος, Χρύσια Καισερλίδου

Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Φλουρή

Ομάδα Βοηθών Παραγωγής: Νικολέττα Καλοπετρίδου, Δώρος Νικολαΐδης, Βέτα Γεωργούλια, Έλενα Αγρότου

4. Street Party

  • 20:30   Σετ Βινυλίων / DJ με περίπτερα φαγητού και ποτού στην Οδό Αρμένικης Εκκλησίας
  •             Μουσική από Roots Crew Soundsystem και SILVЯ

Το εμπορικό κέντρο μεταμορφώνεται σε υπαίθρια έκθεση

Χωράει όλη η Ευρώπη στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας; Πώς θα μπορούσε η περιοχή να γίνει ο κοινός τόπος όπου συναντώνται όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις που διετέλεσαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες (ΠΠΕ) από καταβολής αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, του μακροβιότερου της ΕΕ; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε και απάντησε έμπρακτα το Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μαζί με τις ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών του Οργανισμού.

Τα ερωτήματα αυτά έθεσε και απάντησε έμπρακτα το Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου μαζί με τις ομάδες εργασίας Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών του Οργανισμού.

Το συναρπαστικό αποτέλεσμα αυτής της διάδρασης και της συν-δημιουργίας είναι το «Common Ground – Κοινός Τόπος», μια δράση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων που θα αγκαλιάσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας. Η έκθεση γίνεται με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, όλες και όλοι τους νέοι δημιουργοί της πόλης, εργάστηκαν για πέντε μήνες εθελοντικά, δημιουργώντας μια ενιαία σύνθεση από αυτοκόλλητες επιφάνειες οι οποίες θα εφαρμοστούν στην εξωτερική όψη των βιτρινών, ενώ θα συνεχίζονται και στον δημόσιο χώρο, στους πεζόδρομους και τις πλατείες.

Με τον τρόπο αυτό θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο γραφιστικό και εικαστικό περιβάλλον σε όλο το μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί. Θεματικά οι παρεμβάσεις βασίζονται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των διαφορετικών πόλεων που είχαν τον τίτλο της ΠΠΕ, με την κάθε βιτρίνα να φιλοξενεί μια διαφορετική πολιτιστική πρωτεύουσα.

Η ιδέα που επεξεργάστηκαν και πρότειναν οι ομάδες εργασίες του Λάρνακα 2030 έτυχε της τεράστιας αποδοχής του εμπορικού κόσμου με τις συμμετοχές να πλησιάζουν τα ογδόντα καταστήματα. Αυτό συνιστά χωρίς υπερβολή μια πρωτοφανή ενεργοποίηση του εμπορικού κόσμου της Λάρνακας με αφορμή και αφετηρία ένα καλλιτεχνικό έργο.

Το «Common Ground», που θα διαρκέσει ένα μήνα, εγκαινιάζεται πανηγυρικά την Κυριακή 12 Μαΐου με σειρά εκδηλώσεων συμμετοχής, ενεργοποίησης και οικειοποίησης του δημόσιο χώρου.

Κατά τα Σαββατοκύριακα που μεσολαβούν οι δρόμοι θα μετατρέπονται σε πεζόδρομους, φιλοξενώντας παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις στο δημόσιο χώρο, όπως urban performances, ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια. Όλη αυτή η δραστηριότητα προσδίδει επιπρόσθετη αξία στο εμπορικό κέντρο, προσκαλώντας τον κόσμο να έρθει και να εμπλακεί δημιουργικά. Στον σχετικό σύνδεσμο υπάρχει το πλήρες πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του πρότζεκτ.

«Η εικαστική παρέμβαση Common Ground είναι χαρακτηριστική του modus operandi του Λάρνακα 2030» σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030 Κέλλυ Διαπούλη. «Είναι ένα αποτέλεσμα συνδημιουργίας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες της πόλης, από νέους αρχιτέκτονες και γραφίστες μέχρι τους καταστηματάρχες του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν εμπλακεί ενεργά στη δημιουργία της καλλιτεχνικής αυτής δράσης, στη διαδικασία δηλαδή να ξαναφανταστούμε την πόλη, να δώσουμε δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, να φανταστούμε και να κάνουμε τη Λάρνακα κέντρο της Ευρώπης. Με αυτό το έργο στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ο Κοινός μας Τόπος, ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι ο Κοινός μας Τόπος και κυρίως ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο Κοινός Τόπος, οι δημιουργοί του σήμερα και του αύριο της πόλης που θέλουμε, αλλά και της Ευρώπης που θέλουμε».

Από το Λάρνακα 2030 εργάστηκαν οι εξής αρχιτέκτονες και σχεδιαστές υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Χριστοφίδη που είναι ο επιμελητής του προγράμματος: Χάρης Αριστοδήμου, Eisa Baddour, Ευγένιος Γαβριήλ, Περικλής Γεωργίου, Αγνή Δημητρίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Σταύρη Καλοπετρίδου, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Ειρήνη Λουκά, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Λήδα Σολομωνίδου, Στέλλα Ταουσιάνη, Γιώτης Τσανγκάρης, Κωνσταντίνος Χαριλάου και Χριστίνα Χάρπα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί εκ νέου ότι η συναρπαστική αυτή καλλιτεχνική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας είναι ο καρπός της συν-δημιουργίας καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Πέραν των 150 ατόμων δούλεψαν συστηματικά ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα έργο που γεμίζει το κέντρο της πόλης με τέχνη, έκφραση και αισιοδοξία. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα απτό παράδειγμα μιας δυναμικής διάδρασης που επαναπροσδιορίζει την Λάρνακα, αναδεικνύοντας τους άρρηκτους δεσμούς της με την Ευρώπη.