Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ – βιογραφία που σκηνοθέτησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε για τον Ένιο Μορικόνε παρουσιάζεται από τις 7 μέχρι τις 9 Ιουνίου στον κινηματογράφο Πάνθεον, στη Λευκωσία.

Το «Ennio: The Maestro» (2021) είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για έναν τεράστιο μουσικό που έχει συνθέσει αριστουργήματα. O Μορικόνε διηγείται τη ζωή του από την αρχή μέχρι το τέλος (πέθανε το 2020 πριν κυκλοφορήσει η ταινία), συγκινείται αρκετές φορές καθώς θυμάται παλιές ιστορίες και συγκινεί κι εμάς.

Ο Μορικόνε ήταν ένας Μαέστρος που κατάφερε ν’ αλλάξει την έννοια και το κύρος της κινηματογραφικής μουσικής – στο φιλμ μιλάνε πάρα πολλοί μουσικοί και σκηνοθέτες για το πόσο σημαντικός είναι ο Μορικόνε και πόσο επηρέασε τους ίδιους αλλά και την εξέλιξη της μουσικής.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» έπεισε τον κορυφαίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα να του παραχωρήσει on camera μια εφ’ όλης της ύλης εξιστόρηση της καριέρας και ζωής του, «ντύνοντας» με τις διηγήσεις του ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό.

Όταν, για λογαριασμό της ταινίας, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μουσικούς στον κόσμο έσπευσαν να υποκλιθούν κι αυτοί με τη σειρά τους στο μεγαλείο του Ένιο Μορικόνε, το ντοκιμαντέρ πήρε τις διαστάσεις συναρπαστικής ανακεφαλαίωσης σε ένα έργο κεφαλαιώδους πολιτιστικής σημασίας.

Ένας επικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που με τους ήχους του άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά.

  • Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον, 7-9 Ιουνίου, 8μ.μ.

Γλώσσα: αγγλικά/κινέζικα/ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους

Η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι Ένιο Μορικόνε, Τζουζέπε Τορνατόρε, Κλιντ Ίστγουντ, Κουέντιν Ταραντίνο, Χανς Ζίμερ, Μπάρι Λέβινσον, Ντάριο Αρτζέντο, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κουίνσι Τζόουνς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ρόλαντ Τζοφέ, Τζέιμς Χέτφιλντ.

Το τρέιλερ της ταινίας