Ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας προτείνει το Studio Maria Callas στο Αρχοντικό Αξιοθέας την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 26ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο αφιέρωμα με θέμα «Νεανικά γράμματα και ερμηνείες» συμμετέχουν οι σοπράνο Σάββια Ιακώβου, Έλλη Κουτσούλλη, Ιωάννα Τσαπαρέλλη και Μαριαλένα Αναστασιάδου και η πιανίστα Μαριόλα Χαριτίδου. Παρουσίαση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Studio Maria Callas: Ελένη Κάνθου.

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τη γέννηση της Ελληνίδας λυρικής τραγουδίστριας (1923-1977) που το πέρασμά της, σπίθα που άναψε και συνεπήρε τον κόσμο της όπερας στα μέσα του 20ού αιώνα, άλλαξε την πορεία του διεθνούς λυρικού θεάτρου. Το γιατί συνέβη αυτό, δεν απασχόλησε τόσο τον διεθνή τύπο όσο η ιδιωτική της ζωή και ιδιαίτερα η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Το «φαινόμενο Kάλλας» ελκύει όμως σήμερα όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον, οι ερμηνείες της επίκαιρες όσο ποτέ παραμένουν παρακαταθήκη πολύτιμη και οι εκδόσεις που της αφιερώνονται άπειρες. Πόση αλήθεια κρύβεται όμως σε αυτά που διαβάζουμε για τη Μαρία Κάλλας την καλλιτέχνιδα ή τον άνθρωπο;

Γράφοντας το βιβλίο «Μαρία Κάλλας – Η Ζωή και η Τέχνη μιας Ερμηνεύτριας» που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1994 και σε ελληνική μετάφραση το 1997, η Ελένη Κάνθου μετέφρασε από τα ιταλικά στα γερμανικά και στα ελληνικά δεκάδες γράμματα της Κάλλας από τα πρώτα της βήματα στην Ιταλία.

Η Ελένη Κάνθου.

Τα νεανικά αυτά ντοκουμέντα γραμμένα όταν το κορίτσι των 24 χρόνων φτάνει στην Ιταλία και αρχίζει να τραγουδά, να μελετά και να πορεύεται από τον ένα ρόλο στον άλλο, πριν το βάρος τίτλων – όπως «La Divina» ή «The one and only»  της δημιουργήσουν την αφύσικη ανάγκη να ζει ως ένας ζωντανός μύθος, διαμορφώνουν μια άλλη οπτική για τον χαρακτήρα, την τέχνη και τον μύθο Κάλλας που δημοσιογράφοι και πρόχειροι βιογράφοι ύφαναν μάλλον με φαντασία περισσή.

  • Λευκωσία, Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» (Αρχοντικό Αξιοθέας), Πέμπτη 8 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 22894531-2

* Ως συνέχεια της εκδήλωσης το Studio Maria Callas θα παρουσιάσει στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου βραδιά με ντουέτα, ensembles και άριες με τίτλο «Μαρία Κάλλας – Η Μεγάλη Δασκάλα».

Η Μαρία Κάλλας στην όπερα του Γκασπάρε Σποντίνι «Η Εστιάς» στη Σκάλα του Μιλάνου, το 1954.