Η επίσημη παρουσίαση του 1ου Ανθολογίου Ευρωπαϊκών Τραγουδιών (EU Songbook) πραγματοποιείται την Παρασκευή 9 Μαΐου στη Μουσική Ακαδημία ARTE, στη Λευκωσία.

Το ανθολόγιο δημιουργήθηκε μέσα από τη δημιουργική συνεργασία εκπροσώπων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ αντίγραφό του παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Υφυπουργό Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου, από την αντιπρόσωπό του EU Songbook στην Κύπρο Αίγλη Σπυριδάκι και τον διευθυντή της Ακαδημίας Arte Γιώργο Γεωργίου.  

Αποτελεί μια πολιτιστική πρωτοβουλία που τιμά τη μουσική κληρονομιά της Ευρώπης, περιλαμβάνοντας 164 τραγούδια- έξι από κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ- σε είδη όπως παραδοσιακά, ερωτικά και παιδικά τραγούδια. Κάθε τραγούδι παρουσιάζεται τόσο στην πρωτότυπη γλώσσα του όσο και σε ευκολοτραγούδιστα αγγλικά, ενώ συνοδεύεται από QR κωδικούς που οδηγούν σε ηχογραφήσεις.

Τα κυπριακά τραγούδια που επελέγησαν έπειτα από ψηφοφορία από τον κόσμο είναι τα εξής: «Τηλυρκώτισσα», «Η δική μου η πατρίδα», «Το Γιασεμίν», «Του Άη Γιωρκού», «Η βρύση των Πεγιώτισσων» και «Αγια Μαρίνα».  

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε μέσα από ευρεία συμμετοχή του κοινού και συνεργασία με μουσικούς από όλη την Ευρώπη, προωθώντας τη διαφορετικότητα μέσα από την ενότητα και καλλιεργώντας μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα πέρα από τα πολιτικά σύνορα.

Η εκδήλωση της Παρασκευής πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης και θα αποτελέσει ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι εμπνευσμένο από το Ανθολόγιο Ευρωπαϊκών Τραγουδιών. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Europa Nostra Heritage Hub στη Λευκωσία.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τη συμβολή τους στην εκδήλωση στη Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον οργανισμό Culturetones, την Aeolian Designs and Promotions και το πρότζεκτ «Moving Classics: Sonic Bridges (MCSB)».

Πού και πότε

  • Λευκωσία, Μουσική Ακαδημία ARTE, Παρασκευή 9 Μαΐου, 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις: 22676823

Τι είναι το EU Songbook

Το 1ο Ανθολόγιο Ευρωπαϊκού Τραγουδιού (EU Songbook) είναι ένα πρότζεκτ το οποίο ετοιμάστηκε όχι από κυβερνητικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από ομάδες που εργάζονται στον τομέα της μουσικής και από τις 27 χώρες μέλη μέσα στα τελευταία 9 χρόνια. Αυτή η πρωτοποριακή έκδοση αφορά όλους όσοι επιθυμούν να εμπλακούν σε μία δημιουργική ανταλλαγή διαφορετικών ιδεών και πολιτισμικών τάσεων αλλά και να μοιραστούν και να κτίσουν πάνω σε αυτά που τους ενώνουν, μέσω των τραγουδιών.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όποιο έλαβε και το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τη διασφάλιση της μουσικής ποιότητας, τα τραγούδια προτάθηκαν αρχικά από τραγουδιστές μέλη χορωδιών, σπουδαστές μουσικών σχολών και καθηγητές μουσικής από 103 μουσικούς ΜΚΟ και τριτοβάθμιες σχολές μουσικής.

Επίσης, για να διασφαλιστεί μία ευρεία εκπροσώπηση, τα τραγούδια επιλέχθηκαν μέσω 27 ανοικτών ψηφοφοριών που πραγματοποίησε η κάθε χώρα μέλος, διαδικασίες οι οποίες καλύφθηκαν από περισσότερα από 400 μέσα ενημέρωσης και ενέπλεξαν πάνω από 87.000 πολίτες όλων των ηλικιών.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών ήταν η επιλογή 164 τραγουδιών (6 από κάθε χώρα), τα οποία ομαδοποιήθηκαν σε 6 πανευρωπαϊκές θεματικές κατηγορίες: «Ελευθερία και Ειρήνη», «Έρωτας», «Φύση και Εποχές», «Λαϊκή Παράδοση», «Πίστη και Πνευματικότητα» και «Παιδικά τραγούδια».

Το κάθε τραγούδι παρουσιάζεται για μία φωνή (solo), με συγχορδίες και με στίχους τόσο σε μία από τις 25 γλώσσες των 27 χωρών μελών από 3 διαφορετικά αλφάβητα, όσο και σε αγγλική μετάφραση η οποία μπορεί να τραγουδηθεί. Κωδικοί QR που βρίσκονται σε όλες τις παρτιτούρες οδηγούν σε δωρεάν εφαρμογή με συνδέσμους σε πρωτότυπες ηχογραφήσεις και κείμενα που γράφτηκαν από 61 επιμελητές από τις χώρες μέλη, τα οποία δίνουν πρόσβαση στην ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής έξι αιώνων.

Το αρχαιότερο τραγούδι είναι ένας ελληνικός βυζαντινός ύμνος, ενώ το νεότερο είναι ένα παγκοσμίως γνωστό πορτογαλικό ερωτικό τραγούδι της δικής μας χιλιετηρίδας.

Εκπρόσωπος του βιβλίου στην Κύπρο είναι η Αίγλη Σπυριδάκι. Τις ενορχηστρώσεις και τις μεταφράσεις για το βιβλίο έκανε ο Δρ Άγις Ιωαννίδης. Το project τις επιλογής των κομματιών που θα μπουν για υποψηφιότητα και της προώθησης ανέλαβε έπειτα από πρόσκληση η Μουσική Ακαδημία ARTE.