Η Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης Lumière παρουσιάζει την καλοκαιρινή της έκθεση, με τίτλο ART en VOGUE, Fashionable Art/ Τέχνη στη Μόδα η οποία περιλαμβάνει μια επιλογή έργων που υπογράφουν εφτά σύγχρονοι καλλιτέχνες, που προέρχονται από πολύ διαφορετικές γωνιές της γης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Angelina Guez (Γαλλία)  – Χριστίνα Δράκου (Κύπρος) – Goung-Mi Jegal (Κορέα) – Kinkas Caetano (Βραζιλία) – Marina Suzdaltseva Martine Pierson (Ρωσία)  – Yoko Piekolek-Furusawa (Ιαπωνία).

Ο όρος Fashionable Art/ Τέχνη στη Μόδα αναφέρεται στη σύγχρονη τέχνη που διατηρεί συνάφεια με τη μόδα, είναι δηλαδή δημοφιλής και περιζήτητη ανάμεσα σε συλλέκτες, κριτικούς και φιλότεχνους. Η Τέχνη στη Μόδα εξυπακούει συχνά νέες, καινοτόμες τεχνοτροπίες, γύρω από θέματα που αμφισβητούν τις παραδοσιακές μορφές τέχνης.

Ως προς την πραγμάτωσή της, η Τέχνη στη Μόδα μπορεί να διαφέρει από το ένα καλλιτεχνικό κίνημα και είδος στο άλλο, μέσα σε ένα διευρυμένο πλέγμα που περιλαμβάνει αφηρημένο εξπρεσιονισμό και ποπ αρτ μέχρι street art και ψηφιακή τέχνη. Στους κόλπους της κατατάσσονται επίσης ανερχόμενοι καλλιτέχνες που κερδίζουν αναγνωρισιμότητα μέσα από τις μοναδικές τους προοπτικές και τις καλλιτεχνικές τους εκφράσεις.

Ουσιαστικά, η έννοια «τέχνη στη μόδα» είναι υποκειμενική και ενδέχεται να αλλάζει συν τω
χρόνω, αναλόγως του πώς εξελίσσονται τα καλλιτεχνικά γούστα και οι καλλιτεχνικές τάσεις. Η σύγχρονη Τέχνη στη Μόδα συνιστά ένα διαρκώς ρευστό πεδίο, που αντανακλά την ποικιλότητα και την πολυπλοκότητα του σύμπαντος κόσμου.

Χάρη στην ψηφιοποίηση, στην παγκοσμιοποίηση και στη μαζική κουλτούρα, ό,τι θεωρείται «επιθυμητό» και «της στιγμής» στην τέχνη συντονίζεται όλο και πιο στενά με τα πρότυπα της μόδας. Ενώ στο παρελθόν οι καλλιτεχνικές τεχνοτροπίες προέβαλλαν τα σημεία του μοντερνισμού τους, οι σημερινές μπιενάλε και αγορές τέχνης είναι προσανατολισμένες στην επόμενη έκπληξη, στην επόμενη πρόταση που θα κάνει αίσθηση, στην επόμενη νέα ιδέα.

Πώς όμως διαμορφώνονται οι διάφορες τεχνοτροπίες μέσα από γνώμες για το τι είναι «καλό», «προοδευτικό» και «τεχνολογικά προηγμένο; Αυτό που καθιστά τα έργα τέχνης μοδάτα και εμπορικά, παραμένει ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση.