Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, διά του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί «το γεωτρύπανο Αμντουλχαμίντ Χαν στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας από τη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου». Δεν ανέφερε σε ποια περιοχή θα δράσει το νέο απόκτημα της τουρκικής εταιρείας, πετρελαίων, ΤΡΑΟ, αλλά είναι προφανές πως «ο πρώτος σταθμός» θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, ίσως σε κάποια φάση και κυπριακή ΑΟΖ. Το ανέφερε, άλλωστε, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν… κρατάει μυστικό. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, λοιπόν, επισκέφθηκε το νέο γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, φωτογραφήθηκε μπροστά από το πλοίο και ανέφερε πως είναι σημαντικό «για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι «η υπηρεσία ενός τέτοιου πλοίου, το οποίο θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πλούτου στις περιοχές αυτές μέσω διαφόρων γεωτρήσεων, θα είναι φυσικά πολύ μεγάλη», για να καταλήξει πως: «Είθε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες».

ΠΡΕΠΕΙ να θεωρείται δεδομένο, με βάση και διάφορες άλλες πληροφορίες, που αφορούν τις προθέσεις της Άγκυρας, ότι το νέο γεωτρύπανο, το «Αμντουλχαμίντ Χαν», θα βρίσκεται εντός Αυγούστου στην περιοχή μας. Το πού θα κατευθυνθεί θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

ΌΛΑ αυτά είναι επαναλαμβανόμενα από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας, επειδή δεν έχει κόστος. Οι καταδίκες, που είναι αποτέλεσμα των διαβημάτων της Λευκωσίας, δεν επηρεάζουν ποσώς τις τουρκικές δράσεις. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος διαμαρτύρεται, καθώς, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, δεν έχει κόστος. Συνεπώς δεν έχει κανένα λόγο να μην προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές της. Θα συνεχίσει όσο θα προχωρεί ανενόχλητη.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ από τα όσα δημόσια λέγονται ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Θα στείλει το γεωτρύπανο για να διενεργήσει παράνομη γεώτρηση. Το εξαγγέλλουν οι Τούρκοι, το γνωρίζουν στη Λευκωσία. Υπάρχει δε χρόνος μέχρι το πλοίο να φθάσει στον στόχο του. Υπάρχει χρόνος για να γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις. Διεθνοποιώντας την τουρκική πρόθεση και ζητώντας να προειδοποιηθεί η κατοχική δύναμη, πως εάν προχωρήσει θα έχει —από την Ε.Ε. για παράδειγμα— κόστος. Δύσκολο; Ναι, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε.