To Top
10:47 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μεταρρυθμίσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Μεταρρυθμίσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και...
  21 Ιανουαρίου 2020, 9:47 πμ  
Πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα η σωστά τιμολογημένη χρηματοδότηση της πραγματικής και παραγωγικής οικονομίας του νησιού

Άλλο ένα σημαντικό έτος στις προσπάθειες επαναφοράς της κυπριακής οικονομίας, το 2019, κλείνει με θετικό πρόσημο. Η κυπριακή οικονομία, με τη σημαντική συνεισφορά των κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, διατήρησε ένα σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος ναι μεν ήταν χαμηλότερος των αρχικών προσδοκιών των διεθνών Oργανισμών, παρόλα αυτά όμως παραμένει υψηλότερος από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αποπληθωριστικές τάσεις της κυπριακής οικονομίας που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκλείψει ενώ η μειωτική τάση της ανεργίας συνεχίζεται με το ποσοστό ανεργίας να έχει μειωθεί στο 7%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό κοντά στο 3% για το 2019 και παρόλο που αναμένεται μια επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης, οι διεθνείς Oργανισμοί αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,7% για το 2020.
Παρόλες τις ευνοϊκές συνθήκες με τις οποίες η κυπριακή οικονομία εισέρχεται στο 2020, οι προκλήσεις παραμένουν. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με απώτερο σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Πολιτικές οι οποίες θα βοηθήσουν και θα τονώσουν τομείς της οικονομίας με εξαγωγικό προφίλ θα πρέπει να προωθηθούν, αφού το μέγεθος της οικονομίας μας καθιστά αναγκαίο να εστιαστούμε και στις εξαγωγές, ούτως ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά. Επίσης, η δημοσιονομική πειθαρχία που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να συνεχίσει, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η εικόνα της οικονομίας μας προς τη διεθνή κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.
Ο τραπεζικός τομέας, παρότι έχει επιδείξει σημαντικά σημεία βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, έχει να αντιμετωπίσει τρεις κατά τη γνώμη μου σημαντικές προκλήσεις.
Η πρώτη έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ). Αν και το ποσοστό ΜΕΧ έχει μειωθεί σημαντικά, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αφού, παρόλες τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στο σύστημα, τα αποθέματα ΜΕΧ στους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένουν από τα πιο ψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν διαθέσιμα προς αυτόν τον σκοπό και φαίνεται πως σταδιακά η πρόκληση αυτή, με συνεχείς προσπάθειες και δύσκολες αποφάσεις, θα αντιμετωπιστεί. Οι νομοθετικές βελτιώσεις που υλοποιήθηκαν θα βοηθήσουν περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Η δεύτερη κύρια πρόκληση που ο τραπεζικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει είναι η σωστά τιμολογημένη χρηματοδότηση της πραγματικής και παραγωγικής οικονομίας του νησιού. Η ύπαρξη σημαντικής επιπλέον ρευστότητας των τραπεζών σε συνάρτηση με τον περιορισμένο αριθμό καλών και μη υπερχρεωμένων πελατών καθιστά τον ανταγωνισμό πολύ έντονο. Ο αυξανόμενος αυτός ανταγωνισμός έχει ως αποτέλεσμα τη μη αντιπροσωπευτική τιμολόγηση του πιστωτικού κινδύνου, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης καλών πελατών για διοχέτευση της υπερβολικής ρευστότητας που σήμερα κατέχει ο τραπεζικός τομέας. Παράλληλα η απομόχλευση από τομείς που στο παρελθόν υπήρξαν κερδοφόροι για τις τράπεζες, όπως είναι η διεθνής τραπεζική, καθιστά τη συγκεκριμένη πρόκληση ακόμα πιο μεγάλη.
Η τρίτη πρόκληση που οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν έχει να κάνει με την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών τους, αλλά και των καναλιών επικοινωνίας με τους πελάτες τους. Η ανάγκη αυτή σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις καθιστά τις προσπάθειες των τραπεζών να ανασχηματιστούν ψηφιακά διατηρώντας τις κερδοφόρες προοπτικές τους, ακόμα πιο δύσκολες. Η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό γίνεται πιο άμεση αν συνυπολογίσει κανείς τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που παρατηρείται από μη τραπεζικά ιδρύματα (π.χ. fintech). Οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ενδυναμώσουν τη λειτουργική τους αποδοτικότητα αλλά και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους, που γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί όσον αφορά την ψηφιακή παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.
Οι πιο πάνω προκλήσεις θέτουν κινδύνους για την περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού τομέα. Σε περίπτωση όμως που οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπιστούν έγκαιρα τότε μπορούν να μετατραπούν σε προοπτικές. Η επανάπαυση δεν αποτελεί επιλογή. Για να έχουν αξία και σκοπό οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και που αποτυπώνονται στις θετικές αποτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης αλλά και των διεθνών Οργανισμών και εταίρων μας ως προς την κυπριακή οικονομία, θα πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να συνεχίσουμε τις ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Εμείς στην Ancoria Bank επικεντρωνόμαστε στη χρηματοδότηση της παραγωγικής κυπριακής οικονομίας αλλά και στη συνεχή ψηφιακή μας αναβάθμιση, μιας και δεν ταλανιζόμαστε από το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ορθές, δημιουργικές και βιώσιμες προτάσεις. Η επικέντρωσή μας στους Κύπριους επιχειρηματίες και στα νοικοκυριά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη μας στην κυπριακή επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
 
Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Ancoria Bank
  Ιωάννης Λοΐζου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...