Όλο το φάσμα των ερευνών για τις υποθέσεις που αφορούν το ενδεχόμενο παραβίασης των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά Ρώσων επιχειρηματιών, εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι ανοικτές υποθέσεις που ξεπερνούν τις 40, με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, σύντομα θα δούμε τις πρώτες υποθέσεις να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται ν’ ακολουθήσουν και άλλες.
Αυτή τη στιγμή στη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται ολοκληρωμένοι οι φάκελοι τριών υποθέσεων που αφορούν το ενδεχόμενο παραβίασης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες από τις ΗΠΑ, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις που η μελέτη των φακέλων έχει ολοκληρωθεί, θα ετοιμαστούν κατηγορητήρια ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα δικαστήρια.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη με το κλιμάκιο ανακριτών του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, η διερεύνηση για ορισμένες υποθέσεις βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα διαβιβαστούν για μελέτη. Μεταξύ αυτών που ολοκληρώνονται οι έρευνες είναι και η υπόθεση που αφορά στον Ρώσο μεγιστάνα Αλεξέι Μορντάσοφ και αφορά στην αποξένωση τεράστιου χρηματικού ποσού μέσω μεταφοράς μετοχών.
Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει από ξένες υπηρεσίες κυρίως των ΗΠΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν το ενδεχόμενο παραβίασης των οικονομικών κυρώσεων στο διάστημα, ακριβώς λίγο μετά την ανακοίνωσή τους και πριν τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Αυτό που καλείται η Νομική Υπηρεσία ν’ αποφασίσει είναι κατά πόσον η παραβίαση έγινε σε χρόνο νεκρό ή αν εμπίπτει εντός του χρονικού ορίου της έναρξης ισχύος τους, από τη δημοσίευση τους δηλαδή στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.
Όπως πληροφορούμαστε, οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ στην αρχή της πρώτης ώρας της ημέρας δημοσίευσης της ειδοποίησης κυρώσεων στην Επίσημη Εφημερίδα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν κάποιοι να μην γνώριζαν την συμπερίληψή του στις κυρώσεις μέχρι την ανακοίνωσή τους.
Σημειώνεται ότι για το θέμα της διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούν τις κυρώσεις, είχαν έρθει πρόσφατα στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από το FBI για καθοδήγηση και εμπειρογνωμοσύνη.