Οι Αμερικανοί συνδέουν τρεις κυπριακές εταιρείες με ένα «εκτεταμένο επιχειρηματικό δίκτυο» που συγκεντρώνει και ξεπλένει κεφάλαια για την οργάνωση Αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας, η οποία όπως σημειώνει η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, είναι τρομοκρατική οργάνωση συνδεδεμένη με την Αλ-Κάιντα.

Οι εν λόγω επιχειρηματικές οντότητες συμπεριλήφθηκαν εντός της ημέρας σε λίστα κυρώσεων του OFAC, της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για επιβολή περιοριστικών μέτρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι η HALEEL FINANCE LTD, η HALEEL HOLDINGS LTD και η HALEEL LTD. Η πρώτη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Αμερικανών, είναι εγγεγραμμένη στη Λευκωσία, ενώ οι άλλες δυο στην ίδια διεύθυνση στη Λεμεσό. Και οι τρεις εταιρείες ενεγράφησαν στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου σε ένα διάστημα οκτώ μηνών το 2017. Πάντως, στον Έφορο Εταιρειών, η μια εμφανίζεται να άλλαξε ονομασία, ενώ και οι τρεις φέρονται να δηλώνουν ως έδρα τους στην πρωτεύουσα.

Στη διοικητική δομή και των τριών εταιρειών συμμετέχουν δυο πρόσωπα (ABDIRISAK ISSE και AHMED ALI ABDIRAHMAN).

Στην ανακοίνωση του OFAC σημειώνεται πως «τα έσοδα της Αλ-Σεμπάμπ εκταμιεύονται σε άλλες ομάδες, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών, που έχει η Αλ Κάιντα για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και την υπονόμευση της χρηστής διακυβέρνησης».

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις, βάσει των όσων αναφέρονται στο ανακοινωθέν, «αντικατοπτρίζουν τις αντιτρομοκρατικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία».

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα που ανακοινώθηκαν εντός της ημέρας, περιλαμβάνουν, επίσης, οντότητες και φυσικά πρόσωπα από το Κέρας της Αφρικής και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανάμεσα σ΄ άλλα, αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Η Haleel Commodities L.L.C., με έδρα το Ντουμπάι, επίσης γνωστή ως Haleel Group, είναι ένας βασικός χρηματοοικονομικός μεσολαβητής για την Αλ-Σεμπάμπ, η οποία βασίζεται στους ηγέτες του Ομίλου Haleel, καθώς και στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές στη Σομαλία, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στην Κύπρο για τη δημιουργία και το ξέπλυμα κεφαλαίων. Οι θυγατρικές του Ομίλου Haleel στην Κύπρο περιλαμβάνουν τις Haleel Finance LTD, Haleel Holdings και Haleel LTD. Ο Farhan Hussein Hayder (Hayder) διευθύνει και διαχειρίζεται τα υποκαταστήματα του Ομίλου Haleel στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στην Κύπρο και τα ΗΑΕ και υποστηρίζει την Αλ-Σεμπάμπ δημιουργώντας κεφάλαια για τον όμιλο μέσω αυτών των επιχειρήσεων».