Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης των εξωδίκων από τις κάμερες και δη αυτών που προβλέπουν πρόστιμο €300 ο υπουργός Μεταφορών, ενώ σήμερα η Βουλή θα ενημερωθεί για τις προθέσεις του, αλλά και για την τεράστια μείωση στα θανατηφόρα που επιτεύχθηκε λόγω φωτοεπισήμανσης.

Ο υπουργός Αλέξης Βαφεάδης όπως είχε αποκαλύψει στον «Φ», θα θέσει προς συζήτηση το θέμα ώστε ν’ ακουστούν όλα τα αρμόδια τμήματα και αν υπάρξει συμφωνία να πάει στη Βουλή με τροποποιητικό νομοσχέδιο για μείωση των εξωδίκων. Ωστόσο επαφίεται στους βουλευτές να πειστούν ότι αυτό επιβάλλεται. Με την επιστροφή χθες της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη Προκοπίου από το εξωτερικό, αναμένεται να διευθετηθεί συνεδρία του Συμβουλίου, οπόταν όλοι θ’ ανοίξουν τα χαρτιά τους, πάντα λαμβανομένου υπόψη, το γιατί καθιερώθηκαν τα συγκεκριμένα εξώδικα. Ήδη γίνεται σκέψη το εξώδικο των €300 για παραβίαση κόκκινου να μειωθεί στα €150 και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης εντός διετίας, να διπλασιάζεται.

Σήμερα, η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής θα εξετάσει το θέμα της πορείας του συστήματος φωτοεπισήμανσης με την Τροχαία να αναφέρεται στα στοιχεία από τις καταγγελίες και τα προβλήματα που προέκυψαν. Επίσης κατά την παρουσίαση που θα γίνει, θα επιδειχθεί φιλμάκι για τον τρόπο που λειτουργεί το πράσινο βέλος το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να στρίψουν δεξιά, χωρίς να καταγγέλλονται.

Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μείωση στα θανατηφόρα δυστυχήματα αφού φέτος έχουμε 12 νεκρούς λιγότερους από πέρσι, ενώ η μείωση στους τραυματισμούς έφτασε το 50%. Η Τροχαία δεν επιθυμεί να ξηλωθεί αυτή η αποδοτική συνταγή, παρόλο που βλέπει τη δυσφορία του κόσμου και γι’ αυτό βλέπει με δισταγμό τυχόν μείωση των εξωδίκων. Παρόλο που δεν το λένε ανοικτά, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να μειωθούν τα εξώδικα και να δούμε αύξηση στους νεκρούς. Συζητούν, ωστόσο, κάποιες αλλαγές σε εξώδικα που δεν αφορούν κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Χθες εξάλλου, η Αστυνομία επιχείρησε να διαψεύσει πληροφορίες που την έφεραν να αντιδρά στη μείωση των εξωδίκων. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του υπουργού Μεταφορών στον Αρχηγό Αστυνομίας και την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφερόταν ότι «ως Αστυνομία, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τις όποιες προτάσεις τεθούν σχετικά με το θέμα αυτό, είτε αφορούν στη μείωση του ποσού των εξωδίκων είτε στην αποτελεσματικότητα του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με γνώμονα πάντα την οδική ασφάλεια και τη μείωση των οδικών συγκρούσεων».