Ο Νίκος Τινής γράφει για την πολιτική που έχει χαράξει εδώ και χρόνια ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά τώρα που νιώθει πανίσχυρος μετά και την προ ενός μηνός εκλογική του νίκη.

Η Τουρκία γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους μας ποιο είναι το οικονομικό της συμφέρον, δεν περιμένει να της το υποδείξουμε εμείς. Στο παρελθόν, αλλά και τώρα, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτό το θέμα, αλλά αυτό που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι όνειρο απατηλό, θερινής νυκτός, ότι θα πεισθεί και από την Ε.Ε.

Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο. Ο κόσμος δεν είναι ό,τι ξέρουμε. Ο Ερντογάν είναι ο Φύρερ της Τουρκίας. Το όραμα του, το κάνει πράξη, για μια Μεγάλη Τουρκία.

Οι Τούρκοι γνώριζαν ότι καμία χώρα δεν θα επέμβαινε στην εισβολή εναντίον της Κύπρου για μια Συνθήκη που υπογράφτηκε το 1960, με το δοτό Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι. Εισβολές έγιναν και για τη θρησκεία και για τα σοσιαλιστικά, φιλελεύθερα σοσιαλδημοκρατικά, αριστερά (κόμματα) της Ευρώπης το 1936 στην Ισπανία, με τη βοήθεια της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Ερντογάν, ο νέος σουλτάνος και αυτοοριζόμενος νέος προφήτης του Ισλάμ, ακολουθώντας τα αντιδραστικά δεξιά κόμματα φασιστικά της Ιταλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, έγινε ο νέος μιμητής, αναζητώντας ζωτικούς χώρους για την Τουρκία, προσπαθεί για ένωση των τουρκογενών μουσουλμάνων σ’ ένα ενιαίο κράτος ή προτεκτοράτο.

Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας Ερντογάν, με τη στρατιωτική δύναμη που έχει και πέραν των βρετανοτουρκικών συμφερόντων, έχει και τους δικούς της σχεδιασμούς να επιβάλει διεθνώς και τοπικά την ειρήνη με βάση τζιχαντιστικά πρότυπα.«Δεν φοβάμαι τον εκχριστιανισμό της Τουρκίας, αλλά γιατί να μην εξάγω τον Ισλαμισμό στην Ευρώπη;», είπε κάποτε, όταν ενδιαφερόταν για να μπει στην ΕΕ. Ποντάρει στις έντρομες ηγεσίες και τους φοβισμένους λαούς των κρατών που πλήττονται από τη φτώχεια και δεινοπαθούν. Αυτή τη φορά έχει αποθρασυνθεί σε επεκτατικότητα, ώστε να λέγει και να διαφημίζει τις προθέσεις του και για προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου και βουλεύεται το Αιγαίο, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της ΑΟΖ.

Ο εποικισμός της Κύπρου συνέχεια επικυρώνεται από την Υψηλή Πύλη του επίδοξου νεοσουλτάνου της Άγκυρας και του επερχόμενου Ερντογανισμού που ίσως επικρατήσει για τα επόμενα 100 χρόνια, έναντι του Κεμαλισμού του ιδρυτή με αίμα της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας, που και με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων έγινε ο πατερούλης των γενοκτονιών και αφανισμό των μειονοτήτων. «Ποιος θυμάται την γενοκτονία των Αρμενίων», αναφώνησε ο Χίτλερ, που στο πρόσωπό του ο Ερντογάν βρήκε το πρότυπό του, τον κυριότερο εκφραστή του, την εξάπλωση του Ισλάμ με εγκλήματα πολέμου. Και ο ΟΗΕ, η ΕΕ κοιμούνται ήσυχα και ανέχονται τις καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου, υποτασσόμενοι στα οικονομικά συμφέροντα και στα λάβαρα των εταιρειών, οικονομικών, οπλικών κ.α. συμφερόντων.

Το φάντασμα του Κεμάλ, όσο πάθος, ψύχωση και εμμονή στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα που νοιώθει ο Ερντογάν, θα τον ακολουθεί για πάντα μέχρι το τέλος της ζωής του. Κανείς δεν είναι αθάνατος.