Επικαλείται τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κυπριακής κοινωνίας και δηλώνει  με βεβαιότητα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρωταγωνιστήσει, όπως έκανε στο παρελθόν απέναντι στους «μέντορες» του σημερινού ΕΛΑΜ, δηλαδή τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της ακροδεξιάς και υποδεικνύει πώς το ΕΛΑΜ και τα άλλα φασιστικά κόμματα δεν έχουν να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές, παρά μόνο ρατσιστικές και ανεφάρμοστες λύσεις αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού.

Καθορίζει τον πήχη των εκλογών στη συσπείρωση των δηκοϊκών ψηφοφόρων των προηγούμενων ευρωεκλογών και των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Στη συνέντευξή του στο «Φ», αναφέρεται στις σχέσεις του κόμματος με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και σχολιάζει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την εικόνα του Προέδρου.

– Πού μπαίνει ο πήχης για τις ευρωεκλογές; Απώλεια της τρίτης  θέσης για το ΔΗΚΟ τι θα σημαίνει;

– Ο πήχης είναι η επανεκλογή ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια, και οι ψήφοι των πιο πρόσφατων ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, δηλαδή, η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των 39,000-40,000 ψηφοφόρων, που επέλεξαν το Δημοκρατικό Κόμμα το 2019 και 2021, αντίστοιχα. Στη συσπείρωσή μας, επομένως, επικεντρωνόμαστε πρωτίστως έχοντας υπόψη μας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, ιστορικά, συσπειρώνεται συνήθως στην κάλπη, την τελευταία βδομάδα. Από κει και πέρα, η κατάταξη δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας εκλογική επίδοση αλλά και από τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων.    

– Σε ποσοστά, ποιος είναι ο εκλογικός στόχος; Θα είστε ικανοποιημένοι με ένα διψήφιο ποσοστό;

– Είναι γνωστά τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019 και του 2021 και προφανώς θα είμαστε ικανοποιημένοι να κινηθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Όμως, επαναλαμβάνω, επικεντρωνόμαστε σε αυτό που εξαρτάται σε εμάς, δηλαδή τη συσπείρωση και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων και δεν αποπροσανατολιζόμαστε σε παραμέτρους που εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες όπως η αποχή. 

– Πολλή δυστοκία για το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές αλλά τέλος καλό;

Η Γραμματεία του κόμματος έχει καταλήξει στην εισήγηση της προς το Εκτελεστικό Γραφείο σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές και η οποία αφορά τα έξι ονόματα που έχουν ανακοινωθεί. Της Ελένης Θεοχάρους, του Λεόντιου Κωστρίκη, της Μαίρης Λάμπρου, του Κώστα Μαυρίδη, του Χρύση Παντελίδη και της Κατερίνας Χριστοφίδου. Ακολούθως η πρόταση θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 19 Μαρτίου για επικύρωση όλων των ψηφοδελτίων, δηλαδή του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών και των εκλογών για ανάδειξη μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο συνδυάζει γνώση, εμπειρία αλλά και πάθος για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο απόλυτης ισορροπίας το οποίο απαρτίζεται από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, όλα άτομα καταξιωμένα στον τομέα τους. Είναι ένα ψηφοδέλτιο με το οποίο το ΔΗΚΟ μπορεί να πετύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση αλλά παράλληλα είναι και μια πρόταση που απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Για αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με δυναμική που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εκλογικούς μας στόχους.

– Πώς βλέπετε τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτικών έναντι της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη; Η εικόνα του Προέδρου και της Κυβέρνησης του όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θα έχει αντίκτυπο στα εκλογικά ποσοστά του ΔΗΚΟ ή δεν θα το επηρεάσει;

– Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία. Χρήσιμα και αναγκαία εργαλεία, όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους αλλά πάντα. Αυτό, το λέμε, τόσο όταν οι δημοσκοπήσεις είναι καλές για εμάς, όσο και όταν οι δημοσκοπήσεις είναι λιγότερο καλές. Από κει και πέρα, οι επόμενες εκλογές είναι ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Τα κόμματα κρίνονται, όχι η κυβέρνηση. Και, κυρίως, κρίνεται η δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν επαρκώς τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η δυνατότητά τους να συνδράμουν στην πετυχημένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε περήφανοι γιατί μετέχουμε παραγωγικά και αποτελεσματικά στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή του S&D, και έχουμε τις προσβάσεις και τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ακραία κόμματα, που κινούνται στο περιθώριο, κλεισμένα στις ιδεοληψίες τους. Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δημοκρατικό Κόμμα περηφανεύεται για τη συμβολή του στη συνδιαμόρφωση της μεταρρύθμισης αλλά και τη διαχρονική πετυχημένη παρουσία του σε δήμους, κοινότητες και σχολικές εφορίες. Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο μας να διαφυλάξει και να ενισχύσει αυτή την παρουσία.       

– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Πόσο σας προβληματίζει αυτό;

– Αρκετά. Και επιχειρούμε μέσα από μια διαρκή επικοινωνία με τη βάση του κόμματος να εντοπίσουμε εάν οι χαμηλοί δείκτες ικανοποίησης οφείλονται σε ουσιαστικούς λόγους ή αν αυτοί συνδέονται με αδυναμία της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο. Το οποίο είναι και σημαντικό και πολύπλευρο και απολύτως συμβατό με το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου με βάση το οποίο ο κυπριακός λαός – περιλαμβανομένου του κόσμου του Δημοκρατικού Κόμματος – εξέλεξε τον Πρόεδρο.   

– Τελευταία ασκείτε και έντονη κριτική προς την προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι στρατηγική συσπείρωσης των δηκοϊκών;

– Το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση από το 2014 μέχρι το 2023 και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ σε όλα τα θέματα στα οποία διαφωνούσε. Μάλιστα, θα θυμάστε ότι υπήρξαν και περίοδοι άσκησης έντονης κριτικής, είτε στο Κυπριακό, είτε σε φαινόμενα διαφθοράς είτε σε άλλα ζητήματα. Επομένως, δεν θα χαρακτήριζα ως «στρατηγική» την άσκηση αυτής της κριτικής, ειδικά όταν πρόκειται για απάντηση σε προκλήσεις. Συνέπεια με όσα λέγαμε και πράτταμε, είναι. 

– Στο πρόσφατο συνέδριο για το μεταναστευτικό αναφερθήκατε  στις δράσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως λέχθηκε στηρίχθηκαν στις προτάσεις του ΔΗΚΟ για τη νέα στρατηγική. Το προεκλογικό πρόγραμμα σας δηλαδή του 2018. Θεωρείτε ότι το μεταναστευτικό είναι ένας παράγοντας ανόδου της ακροδεξιάς;

– Ασφαλώς. Αυτό, άλλωστε, ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όμως, αυτή η άνοδος, πέρα από επικίνδυνη είναι και αντιπαραγωγική: Το ΕΛΑΜ και τα άλλα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα δεν προτείνουν εφικτές ή ρεαλιστικές προτάσεις για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού παρά μόνο εκστομίζουν ανέφικτες ιδέες, εν πολλοίς απάνθρωπες ή βίαιες, που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία. Αντίθετα, εμείς προτείνουμε εφικτές λύσεις, που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και πέτυχαν χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα. Προφανώς και δεν λύθηκε το πρόβλημα ακόμα και προφανώς θα χρειαστεί χρόνος να ανατραπεί μια προβληματική κατάσταση που γιγαντώθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας λαθών και υποτίμησης προβλημάτων από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Όμως, η λύση στο μεταναστευτικό δεν θα προέλθει από λαϊκιστές ή ρατσιστές, όπως το ΕΛΑΜ αλλά από νηφάλιες και εφαρμόσιμες εισηγήσεις, όπως οι δικές μας.   

– Που οφείλεται κατά την άποψη σας  αυτή η δυναμική που καταγράφει το ΕΛΑΜ; Γιατί δεν καταφέρνετε να αποτρέψετε αυτή τη δυναμική ως κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου;

– Κατ’ αρχάς, ας αναμένουμε τις εκλογές για να δούμε αν και πόση δυναμική υπάρχει. Όμως, ξέρετε, ο λαϊκισμός, οι ψευδείς πληροφορίες, οι ατεκμηρίωτες φήμες, οι μέθοδοι, δηλαδή, που χρησιμοποιούν τα ακροδεξιά κόμματα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, ειδικά σε κοινωνίες με προβλήματα και με ψηλό κόστος διαβίωσης. Η αποτροπή στην οποία αναφέρεστε θα προκύψει μέσα από την κοινωνία και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της και σε αυτή τη δημοκρατική αφύπνιση, που είναι αναγκαία, το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρωταγωνιστήσει, όπως έκανε στο παρελθόν απέναντι στους «μέντορες» του σημερινού ΕΛΑΜ, δηλαδή τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β.   

– Την υποψηφιότητα του τέως Χρηματοπιστωτικού Επιτρόπου με το ΕΛΑΜ πώς την είδατε;

– Δεν σχολιάζω υποψηφιότητες άλλων κομμάτων.

Κριτήριο ήταν  η καταλληλότητα των προσώπων

– Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποιος είναι ο στόχος; Είστε ικανοποιημένοι από τις συνεργασίες που επιτεύχθηκαν;

– Ναι, γιατί προήλθαν πρωτίστως από τη βάση, από τις τοπικές κοινωνίες, με κύριο κριτήριο την καταλληλότητα των προσώπων που διεκδικούν.

– Σχολιάζεται η στήριξη σας προς την υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη στη Λευκωσία, ενώ δεν υπάρχει μια αντίστοιχη στήριξη υποψηφιότητας Δηκοϊκού υποψηφίου σε άλλο Δήμο… Τι απαντάτε;

– Επαναλαμβάνω, κινηθήκαμε με βάση τα πρόσωπα, τόσο για τις θέσεις των Δημάρχων, όσο και για τις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των Επαρχιακών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης. Πρόσωπα που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζονται είτε από το ΔΗΣΥ είτε από το ΑΚΕΛ και, παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει πρόσωπα που προέρχονται από αυτά τα δύο κόμματα. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι τα πρόσωπα και η καταλληλότητα τους που προέχουν στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Θωρακίζουμε τον Πρόεδρο με την πρωτοβουλία για το Κυπριακό

– Τις επόμενες μέρες φτάνει στην Κύπρο και η κ. Ολγκίν με την οποία θα έχετε και συνάντηση.  Τι θα της μεταφέρετε σε σχέση με τα όσα αποκομίσατε από την πρωτοβουλία που εξαγγείλατε για το Κυπριακό;

– Προτεραιότητά μου είναι να υπογραμμίσω τις θέσεις, τις απόψεις και τις εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κυπριακό και να εξηγήσω την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και των βασικών Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Παράλληλα, σκοπεύω να εξηγήσω το σκεπτικό και το σκοπό της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος.  

– Πώς προχωρεί η πρωτοβουλία και ποιος είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

– Είναι σε εξέλιξη και σκοπό έχει τη θωράκιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντός και εκτός Κυπρου, την ενθάρρυνση του πολιτικού και δημόσιου διαλόγου για το Κυπριακό μέσα στην κοινωνία και την ενίσχυση των συνθηκών ενότητας, συλλογικότητας και συνεργασίας εντός της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Μέσα στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας έχω συναντήσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕ, την Ελένη Θεοχάρους, τον Γιώργο Λιλλίκα και τον Αρχιεπίσκοπο.  Αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν στην Κύπρο και την Ελλάδα.    

– Είστε ικανοποιημένοι ως κόμματα από την ενημέρωση στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου; Ο ΔΗΣΥ θέτει συχνά θέμα για πιο τακτική σύγκλιση του;

– Είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που έχουμε αυτό τον ένα χρόνο, με εξαίρεση, όπως έχουμε ήδη δηλώσει δημοσίως, το θέμα της πρόσφατης εξαγγελίας μέτρων της κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους. Επιπρόσθετα, είμαστε και διαχρονικά υπέρ του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου άρα η όσο το δυνατόν πιο συχνή σύγκλησή του μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Όμως, μού δίνετε την ευκαιρία να προσθέσω ακόμα κάτι: Η στήριξη στον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη συχνότητα σύγκλισής του. Χρειάζεται σεβασμός και στις αποφάσεις του, και αυτό το σχόλιο απευθύνεται στα άλλα Κόμματα, όχι στον Πρόεδρο. Και θυμίζω ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, με πιο πρόσφατες αυτές του 2009, που καθίστανται όλο και πιο επίκαιρες στην κατεύθυνση οικοδόμησης συνθηκών ενότητας, συλλογικότητας και συνεργασίας. Ευελπιστώ ότι και τα άλλα κόμματα θα επιλέξουν την οδό της συνεννόησης και όχι της σύγκρουσης.

– Συζητείται έντονα και υπάρχει μια ανησυχία για τις πράσινες φορολογίες και την αύξηση του κόστους ζωής. Έχετε ως ΔΗΚΟ προτάσεις προς την Κυβέρνηση; Η ακρίβεια φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο…

– Το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρόσφατη ημερίδα που έχει διοργανώσει για το κόστος ενέργειας έχει καταπιαστεί με αυτό το ζήτημα και έχει προτείνει συγκεκριμένες εισηγήσεις.  Μια σημαντική πρωτοβουλία που προτείνουμε είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον -20% για νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα όπου το κόστος της μείωσης που θα προκύψει θα καταβάλλεται από τα έσοδα του Κράτους από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου προς την ΑΗΚ. Επιπρόσθετα η Ευρώπη θα δημιουργήσει το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» για να παρέχει στήριξη σε κράτη μέλη κατά τη μετάβασή τους. Το μερίδιο για την Κύπρο ανέρχεται σε €100 εκ. Αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας κατά την «πράσινη μετάβαση» μας.  Μόλις πριν μερικές μέρες χαιρετίσαμε το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, που περιείχε και εισηγήσεις μας όπως η παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, η παράταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, η εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα, η στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση, η διεύρυνση των δικαιούχων προσφύγων και η αύξηση των ποσών σε Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η κατάργηση του ετήσιου τέλους 350 ευρώ για τις εταιρείες, η άμεση εφαρμογή του σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας και άλλα.