Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Οργανισμούς Πολιτικής Προστασίας της Γερμανίας (THW), τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας της Αυστρίας, τον Αυστριακό Ερυθρό Σταυρό και με την υποστήριξη του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN-OCHA), θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο εκπαίδευση/άσκηση Assessment Mission Course (AMC) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, στις 5-11 Νοεμβρίου 2022.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος περίπου 20 εμπειρογνώμονες από διαφορετικές χώρες, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα εκτίμησης αναγκών και ανταπόκρισης σε αποστολές του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Βάσει σεναρίου, που στόχο έχει την πρόληψη και ετοιμότητα διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών, οι ομάδες των ασκούμενων θα επισκεφθούν όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, όπου θα συναντηθούν με εμπλεκόμενες τοπικές υπηρεσίες και οργανισμούς για ανταλλαγή στοιχείων και ενημέρωση του τρόπου ανταπόκρισης τους, καθώς επίσης και των αναγκών που πιθανόν να προκύψουν.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα AMC διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία από το 2006 και θεωρείται από τα κορυφαία προγράμματα του Μηχανισμού λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά και του βαθμού δυσκολίας, στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι εκπαιδευόμενοι. 

Από την έναρξη του προγράμματος το 2006, έχουν εκπαιδευτεί στην Κύπρο πέραν των 1300 άτομα από τις 34 χώρες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό, ως επίσης και από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά και από τρίτες χώρες. Αρκετοί από αυτούς, ως διαπιστευμένοι Ειδικοί Πολιτικής Προστασίας, έχουν στελεχώσει αρκετές αποστολές της ΕΕ σε μεγάλες καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, το εν λόγω πρόγραμμα AMC του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο τα τελευταία 16 χρόνια έχει προσφέρει επιτυχώς γνώση και εμπειρία σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς στην Κύπρο, ολοκληρώνει τις εργασίες του, ανοίγοντας από το 2023 έναν νέο κύκλο εκπαιδεύσεων, υπό νέα θεματική.