Καταπέλτης σε βάρος της ΥΚΑΝ αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας είναι η πολυσέλιδη απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, αθωώνοντας και απαλλάσσοντας τον 41χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος θεωρείτο εγκέφαλος για την υπόθεση των 35 κιλών κάνναβης, τα οποία εντοπίστηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2020 μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ, στη Λεμεσό.

Κατά τη χθεσινή ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, ο 41χρονος άρχισε να αγκαλιάσει τους συνήγορους υπεράσπισής του, ενώ φανερά ανακουφισμένος αποχώρησε από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Η δικαστική διαδικασία κράτησε για περίπου ένα χρόνο με τον 41χρονο να τελεί υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης κλήθηκαν να καταθέσουν ενόρκως αρκετοί, όπως και ο 44χρονος καταδικασθέντας των 35 κιλών κάνναβης, ο οποίος μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας και εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες τον 41χρονο, ρίχνοντας ευθύνη στις ανακριτικές Αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, ο 44χρονος βασικός μάρτυρας της υπόθεσης κρίθηκε αναξιόπιστος, με τους Δικαστές να επισημαίνουν στην απόφασή τους, ότι λόγω των παραλείψεων των ανακριτικών Αρχών και δη της ΥΚΑΝ να διερευνήσει σωρεία πτυχών της υπόθεσης και στοιχείων που περιλαμβάνονταν ως μέρος της κατάθεσης του 44χρονου, το Δικαστήριο δεν μπορούσε να στηριχθεί στη μαρτυρία του.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε αναξιόπιστο τον μάρτυρα κατηγορίας παραπέμποντας σε εμφανή εμπλοκή μέσα από τη μαρτυρία του, άλλου προσώπου. Από την απόφαση προκύπτει ότι πρόσωπο που συλληφθεί αρχικά ως ο εγκέφαλος της υπόθεση των 35 κιλών, ο οποίος ήταν εργοδότης και φίλος του μάρτυρα κατηγορία, απαλλάχθηκε από τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπιζε και δη αυτών της εισαγωγής και κατοχής ναρκωτικών.

Από την απόφαση προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά και ως προς τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, καθώς αναστάλθηκαν σοβαρές κατηγορίες παρά τα στοιχεία που υπήρχαν. Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι σε βάρος συγκεκριμένου υπήρχε αρκετή μαρτυρία, η οποία δεν διερευνήθηκε από την Αστυνομία. «Οι παραλήψεις της Αστυνομίας σε συνδυασμό με την αναστολή ποινικής δίωξης στις σοβαρές κατηγορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, δημιουργούσαν σκιές και αμφιβολίες σε σχέση με την ποιότητα και γνησιότητας της μαρτυρίας του 44χρονου μάρτυρα κατηγορίας», επισημαίνεται στην απόφαση.

Σημειώνεται ότι πριν από την αναστολή ποινικής δίωξης του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν και δεν αμφισβητήθηκαν στο Δικαστήριο, ο 44χρονος μεταφέρθηκε στα γραφείο της ΥΚΑΝ Αρχηγείου όπου του έγιναν συστάσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζε εγκληματική ενέργεια σε βάρους του τότε Διοικητή της ΥΚΑΝ.

Θυμίζουμε ότι το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στις 20 Απριλίου 2022 επέβαλε ποινές 3 χρόνων στον 35χρονο κατηγορούμενο για το αδίκημα της συνωμοσίας και ενεργοποίησε και 6 μήνες από ανασταλθήσα ποινή από προηγούμενη καταδίκη. Στον 44χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης 11 χρόνων για την εισαγωγή περίπου 35 κιλών ναρκωτικών και διαδοχική ποινή 2 ετών στο αδίκημα της κλεπταποδοχής. Τα 35 κιλά κάνναβης, τα 24,900 πυροτεχνήματα και τα 1,010 βεγγαλικά εντοπίστηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της ΥΚΑΝ, στη Λεμεσό.