Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών της Green Dot μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του εργοστασίου της εταιρείας «Ecobalance Recycling Ltd» στο Γέρι.

Όλα τα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, χαρτί και πλαστικό, που κατέληγαν στην εν λόγω μονάδα, προσωρινά καταλήγουν σε παρακείμενη μονάδα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Ωστόσο, όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα αναζητούν μια μόνιμη λύση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και εκτός απροόπτου τα μεικτά υλικά της ανακύκλωσης που θα περισυλλέγονται από τα οχήματα της Green Dot θα καταλήγουν στο εργοστάσιο της Κόσιης που λειτουργεί η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από τις προκαταρκτικές επαφές ο ανάδοχος της ΟΕΔΑ Κόσιης παρόλη την τεράστια πίεση που δέχεται λόγω της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, δήλωσε προθυμία να αναλάβει χωρίς οποιαδήποτε χρέωση.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί η συμφωνία πρέπει προηγουμένως να δώσει τη συγκατάθεση του ο φορέας εκμετάλλευσης που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Λάρνακας Αμμοχώστου.

Σημειώνεται ότι η τελευταία πυρκαγιά στην εσωτερική αυλή και εντός περιφραγμένου χώρου, υπό συνεχή παρουσία φύλακα, της εταιρείας «Ecobalance Recycling Ltd» κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε για το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα ανησυχεί ότι παρόμοια περιστατικά που είχαν επισυμβεί και στο παρελθόν, θα επισυμβούν και στο μέλλον λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν αριθμό επιθεωρήσεων σε αρκετές εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων που δραστηριοποιούνται εντός της βιομηχανικής ζώνης βαριάς οχληρίας Ιδαλίου και Γερίου και διαπίστωσαν ότι οι πλείστες των εγκαταστάσεων, είτε δε διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας, είτε έχουν λάβει κάποια μεμονωμένα μέτρα.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 15/6/2022, με τους δημάρχους Γερίου και Ιδαλίου, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό για πρόληψη και αποφυγή συμβάντων πυρκαγιάς. Ακολούθως, το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 23/6/2022, απέστειλε επιστολή προς τον διευθυντή της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Κύπρου, παρακαλώντας όπως ελεγχθούν τα συστήματα πυρασφάλειας που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις και προβούν στις απαραίτητες συστάσεις για βελτίωση τους, ενώ ζητούσε και ενημέρωση αν ο αριθμός και η χωροθέτηση των υδροστομίων στην περιοχή κρίνεται ικανοποιητικός.

Στις 24/6/2022, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος στην παρουσία των δημάρχων Γερίου και Ιδαλίου, είχε συνάντηση με όλους τους φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων που χωροθετούνται στην βιομηχανική ζώνη βαριάς οχληρίας Γερίου-Ιδαλίου, με αποκλειστικό θέμα τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αποφυγή περιστατικών πυρκαγιάς. Στη συνάντηση επεξηγήθηκε αυστηρά στους βιομήχανους το θέμα της μείωσης των κινδύνων στις μονάδες τους και ότι θα παρακολουθούνται πιο εντατικά στη συνέχεια.

Για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα αξιολογήσει την κατάσταση και αν προκύπτουν ευθύνες θα λάβει τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επιπλέον, αμέσως μετά την εξάλειψη του κινδύνου της πυρκαγιάς θα ζητήσει από την εταιρεία σχέδιο διαχείρισης και αποκατάστασης, τόσο του χώρου, αλλά και των καμένων αποβλήτων.

Επίσης, η τελευταία πυρκαγιά αναδεικνύει ακόμα ένα ζήτημα της απουσίας δημιουργίας μονάδας ειδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Ελέγχων, δέσμευση που έχει αναληφθεί και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Σήμερα, οκτώ μόλις επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους παγκύπρια, ενώ για τη δημιουργία της απαιτούνται 45 νέες θέσεις επιθεωρητών.