Αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Οι έλεγχοι, διοικητικοί και εργαστηριακοί, αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος σε όλα τα τυροκομεία που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ. Επομένως, οι έλεγχοι με σκοπό να διαπιστωθεί ότι στο τελικό προϊόν για τα χαλλούμια που παρασκευάζονται μετά την 20η Οκτωβρίου 2023 το κατώτατο όριο χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος ανέρχεται στο 19% από 10% που ίσχυε σήμερα, θα γίνονται τόσο στο πλαίσιο της παραγωγής στα τυροκομεία, όσο και στη λιανική, αλλά και στα αεροδρόμια στο στάδιο των εξαγωγών.
Σε περίπτωση εντοπισμού παρτίδας χαλλουμιού που παραβιάζει τις προδιαγραφές της ΠΟΠ, η νομοθεσία προβλέπει τη δέσμευση ή/και καταστροφή του φορτίου και την επιβολή κυρώσεων μέσω δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει επιβολή διοικητικού προστίμου, αλλά καταχώρηση στο δικαστήριο υπόθεση. Επίσης, με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν παρέχεται η ευχέρεια της δημοσιοποίησης του αποτελέσματος των ελέγχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γίνονται σκέψεις να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία για να προβλέπεται εξώδικο ή διοικητικό πρόστιμο ως πιο άμεσα μέτρα.
Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων για το διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίου, το οποίο ορίζει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού στο 19% και το οποίο θεωρεί πως δεν αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την επικείμενη πιστή εφαρμογή του κανονισμού ΠΟΠ για το χαλλούμι. Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 20 Οκτωβρίου 2023 προβλέπει ως ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού την περίοδο μεταξύ της 20ης Οκτωβρίου 2023 και της 31 ης Ιανουάριου 2024 περιλαμβανομένων στο 19% και την περίοδο μεταξύ της 1ης Φεβρουάριου 2024 και της 31ης Ιουλίου 2024 περιλαμβανομένων στο 25%.
Η Συντονιστική αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως παρά όμως την πικρία της, αποφάσισε πλειοψηφικά την προσωρινή αναβολή της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας στις 23 Οκτωβρίου 2023.
«Εκτιμούμε τις προσπάθειες του Υπουργού Γεωργίας για επίλυση των απρόβλεπτων προβλημάτων και εξελίξεων και αναγνωρίζουμε ότι το Υπουργείο κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα μας ικανοποιεί η δέσμευση του Υπουργείου για εντατικούς ενδελεχείς ελέγχους οι οποίοι θα διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του ΠΟΠ για το χαλλούμι και την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος μας, ενισχύοντας το κύρος του χαλλουμιού ως ΠΟΠ προϊόν της Κύπρου», αναφέρει.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων, «αποφάσισε πλειοψηφικά την προσωρινή αναβολή της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας στις 23 Οκτωβρίου 2023». Παράλληλα, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν το χαλλούμι ΠΟΠ, και θα διατηρήσει την απαραίτητη συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο. «Είναι πλέον από σίγουρο ότι η Συντονιστική Επιτροπή θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο αν κριθεί αναγκαίο για την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ», καταλήγει.