Απαντήσεις από το Υφυπουργείο Καινοτομίας αναμένει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για την εφαρμογή του συστήματος e–justice.

Μιλώντας στο philenews, η δικηγόρος Λουΐζα Πρωτοπαπά, ανέφερε πως ο  Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε γραπτώς τις θέσεις του στο Υφυπουργείο Καινοτομίας την περασμένη εβδομάδα  και αναμένει την τοποθέτηση του κράτους, για το  πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα e–justice.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου τέθηκε σε λειτουργία το i–justice, καθώς προέκυψαν σωρεία προβλημάτων μετά την εφαρμογή του e-justice. Σύμφωνα με την κ. Πρωτοπαπά, με την εφαρμογή του i–justice δεν υπάρχει οποιαδήποτε  πρόβλημα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν φυσικές καταχωρήσεις που έγιναν κατά το διάστημα της δυσλειτουργία του  e–justice.

«Κάποιες καταχωρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να γίνονται ηλεκτρονικά διότι εμπόδιζε το σύστημα την καταχώρησή τους, επιτράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να καταχωρούνται με φυσική παρουσία και αρχείο. Εκείνα είναι στη διαδικασία να ενσωματωθούν στα δεδομένα του i-justice».

Σίγουρα αυτή η διαδικασία, συνέχισε η κ. Πρωτοπαπά, δεν είναι η πιο βολική και η πιο σωστή, δηλαδή να έχεις ηλεκτρονικό και φυσικό φάκελο. «Είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν οι φάκελοι ως ολοκληρωμένοι με τις φυσικές καταχωρήσεις και να ενσωματώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο του i–justice».

Όσον αφορά στο πότε θα επανέλθει το e–justice ανέφερε πως, μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί οποιαδήποτε σύμβαση του κράτους με την ανάδοχο εταιρεία και πως μελετούνται οι τρόποι με τους οποίους θα επανέλθει το σύστημα, «εφόσον φυσικά λυθούν όλα τα προβλήματα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί».

Τέλος, δήλωσε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε γραπτώς τις θέσεις του στο Υφυπουργείο Καινοτομίας την περασμένη εβδομάδα  και αναμένει την τοποθέτηση του κράτους για το  πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα e–justice. «Μέχρι στιγμής δεν λάβαμε κάποια απάντηση από το Υφυπουργείο Καινοτομίας».